Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Flink: Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο στη Γερμανία, σήμερα είναι μονόκερος!

Η Flink δραστηριοποιείται στην αγορά του last mile delivery τροφίμων εντός 10 λεπτών ενώ στην πρόσφατη χρηματοδότηση συμμετείχε και η αμερικανική Doordash!

H Flink όλα δείχνουν ότι κατέχει το ρεκόρ του ταχύτερου μονέκερου στη Γερμανία μια και ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερολίνο και πρόσφατα ολοκλήρωσε ενα νέο γύρο χρηματοδότησης περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, με την αξία της να φτάνει τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες της WirtschaftsWoche, παίρνοντας το ρεκόρ απο τα χέρια του μεγάλου ανταγωνιστή της Gorillas.

Στον πρόσφατο γύρο συμμετείχε η αμερικανική εταιρεία παράδοσης τροφίμων Doordash από το Σαν Φρανσίσκο, η οποία μάλιστα ήταν κοντά σε επένδυση στην Gorillas, ενώ συμμετείχαν και οι υπάρχοντες επενδυτές Rewe, Cherry Ventures και Northzone.

Η Flink ιδρύθηκε όπως προαναφέραμε αρχές του έτους από τον Oliver Merkel (πρώην διευθυντή της συμβουλευτικής εταιρείας Bain), τον Christoph Cordes (πρώην συν-επικεφαλής της Home24) και τον πρώην συνιδρυτή της Foodora Julian Dames. Η Flink διατηρεί σήμερα περισσότερες από 100 μικρές αποθήκες στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Οι διανομείς παραδίδουν τρόφιμα και άλλα είδη σούπερ μάρκετ στους πελάτες της πλατφόρμας μέσα σε δέκα λεπτά, με χρέωση 1,80 ευρώ.

Απο την άλλη πλευρά η Gorillas ιδρύθηκε και γιγαντώθηκε μέσα στην πανδημία και τα lock-down συνδέοντας τους καταναλωτές με προμηθευτές φρεσκων τροφίμων και όχι μόνο απο φάρμες εκτός πόλεων με τις παραγγελίες να καταφθάνουν εντός 10 λεπτών!  Η Gorillas σηκώνει 1 δισεκατομμύριο δολάρια αυτή τη περίοδο με την αξία της να αγγίζει τα 2.1 δισ. δολάρια!

Απο τα 20 λεπτά στα 10 λεπτά

Ενώ ακόμα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες η παράδοση ειδικά των τροφίμων απο σούπερμαρκετ γίνεται εντός της ημέρας με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα στην e-kioskys, efood, wolt, Instashop, οι οποίες παραδίδουν εντός 20-45 λεπτών, στην Ευρώπη βλέπουμε ότι έχουμε πέσει στα 10 λεπτά. Αντιλαμβανόμαστε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο χρόνος θα πρέπει να υπάρχει ένα “τελειο” σύστημα logistics με χιλιάδες διανομείς και φυσικά διάσπαρτες αποθήκες προϊόντων με ΑΙ στις προβλέψεις ζήτησης αλλά και ειδικά στη δρομολόγηση.

Ο ανταγωσμός μεγαλώνει

Ειδικά στην Γερμανία ο ανταγωνισμός φουντώνει στην συγκεκριμένη κατηγορία μια και ο τουρκικός μονόκερος Getir έχει ήδη ξεκινήσει παραδόσεις στο Βερολίνο με την αξία της εταιρείας να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ, όντας η πολυτιμότερη Startup στη Τουρκία με έτος ίδρυσης το 2015.
Η Τσέχικη υπηρεσία Knuspr μόλις ξεκίνησε τις υπηρεσίες της στο Μόναχο ενώ και η Wolt εγκαινίασε τις παραδόσεις τροφίμων στη Γερμανία.
Τέλος, και η Delivery Hero μπαίνει στην συγκεκριμένη αγορά με το brand FoodPanda αλλά και η Lieferando, ένας μεγάλος παίκτης στην παραγγελία φαγητού απο εστιατόρια, δοκιμάζει τις γρήγορες παραδόσεις.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την μεγάλη επένδυση – εξαγορά των ελληνικών συμφερόντων Instashop από την Delivery Hero η οποία πλέον έχει παρουσία στις παραδόσεις τροφίμων εντός 45 λεπτών, πέρα απο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ελλάδα, την Αίγυπτο το Μπαχρείν και τον Λίβανο.


Διαβάστε επίσης: 

Μονόκερος σε 10 μήνες: Η γερμανική Gorillas το κατάφερε!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις