Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

10 μελλοντικά επαγγέλματα για τα οποία κανείς δεν έχει προετοιμαστεί

Τα επαγγέλματα νέας γενιάς έχουν ήδη προβλεφθεί κα παρουσιάζονται ως το μέλλον της αγοράς, με τα πανεπιστήμια να πρέπει να αναζητήσουν τρόπους εκπαίδευσης τους.

Τα επαγγέλματα αλλάζουν αλλά η ίδια η εργασία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί τόσο σύντομα. Η εργασία μετασχηματίζεται και εξελίσσεται διαρκώς, αλλά προκύπτουν και νέα πιο άμεσα προβλήματα γύρω από το εργασιακό κομμάτι.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τεχνολογία που επέτρεψε την δημιουργία της Gig Economy, η οποία οδήγησε στη δημιουργία μιας ολόκληρης νέας βιομηχανίας επαγγελμάτων. Οι εργασιακοί ρόλοι θα εξελιχθούν περαιτέρω μέσω της τεχνολογίας, των δημογραφικών αλλαγών, της αστικοποίησης, της σπανιότητας και της κλιματικής αλλαγής. 

Χαρακτηριστικό ότι πλέον ο επαγγελματίας gamer και ο Youtuber συνιστούν μια ακόμα επιλογή, αποφέροντας εκατομμύρια στους λίγους νέους που είναι αρκετά ταλαντούχοι και αφοσιωμένοι για να εκπληρώσουν αυτούς τους ρόλους, ενώ πολλά παιδιά ήδη φιλοδοξούν να βαδίσουν στα χνάρια των ειδώλων τους.  

Προφανώς, όλα είναι δυνατά. Έχοντας αυτό κατά νου, παρακάτω θα βρείτε 10 θέσεις εργασίας που είναι πιθανό να γίνουν πραγματικότητα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. 

Υπεύθυνος Edge Computing 

Σε λίγα χρόνια, το IoT θα πάει από το high-tech R&D σε low-end stores, ειδικά όταν η τεχνολογία και η πρόσβαση στα μέσα της εκδημοκρατιστεί θα είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός manager, ο οποίος θα αναλάβει να απαντά σε ερωτήματα που θα αφορούν wearable tech για κάθε χρήση, όπως tracking στοιχεία, ανακύκλωση, ασφάλεια και fitness.  

Ζητήματα σχετικά με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται, το πως οι δομές μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως, το user experience, αλλά και το είδος του επιχειρηματικού μοντέλου που θα εφαρμοστεί ή το νομικό σύστημα που απαιτεί αναμένεται να γίνουν πολύ βασικοί παράγοντες λειτουργίας σε μια εταιρεία που εργάζεται πάνω σε αυτόν τον σκοπό. 

Αφηγητής ιστοριών εικονικής πραγματικότητας 

Με την κυριαρχία του gaming και του experience economy, προκύπτει και η ανάγκη να υπάρχει ένα storytelling από πίσω που θα κρατά το ενδιαφέρον και την επιρροή του στο κοινό. Η έννοια της παιχνιδοποίησης (gamification) ωθεί στην ανάπτυξη ενός επαγγέλματος που με τη σειρά του θα ενθαρρύνει τους οργανισμούς να κάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια προσομοίωσης και ευκαιρίες μάρκετινγκ – όσο δυστοπικό και αν ακούγεται.  

World builder 

Το virtual reality κρατά την παρουσία του παράλληλα με τα σενάρια που θα την στηρίξουν αναζητώντας εδώ έναν ειδικό που θα κατασκευάσει multi-player περιβάλλοντα. Ο ρόλος αυτός ζητά πολλές δεξιότητες που αντιστοιχούν σε αυτές των σχεδιαστών video game, με ένα πιθανότατα διαφορετικό endgame, βέβαια. Η θέση αυτή μπορεί να εγγυηθεί μια σειρά από καταρτίσεις και φαντασία, για την εισαγωγή ένα σωρό ιδεών στην ψηφιακή πραγματικότητα. 

Ειδικός στο ad-blocking  

Τα εργαλεία που μπλοκάρουν τις διαφημίσεις θα χρειαστούν μια αναβάθμιση μέσα στα επόμενα χρόνια ώστε να εντοπίζουν τις ενσωματωμένες διαφημίσεις με βάση κώδικα. Οι νέες τεχνολογίες θα απαιτήσουν γενικότερα έναν νέο κόσμο στον χώρο των ads.  

Αναλυτής έξυπνης πόλης 

Με την αυξημένη χρήση smart αυτοκινήτων, drones, meta-Covid αλλαγών στους χώρους εργασίας, πολλά υπάρχοντα μέρη στην πόλη δεν θα είναι απαραίτητα στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν τα οχήματα γίνουν πλήρως αυτόνομα και μπορούν να εκτελούν τη λειτουργία πάρκινγκ, λιγότερα σημεία στάθμευσης θα είναι χρήσιμα. Ο τρόπος που σχεδιάζουν τις έξυπνες πόλεις από τώρα θα καθορίσει το μέλλον και για αυτό τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα επηρεάσουν τις σχετικές αποφάσεις για τις ανάγκες της νέας πόλης. 

Οικολόγος 

Η ψηφιακή διατήρηση ενός αρχείου των πόλεων όλα αυτά τα χρόνια, τόσο με εικόνες όσο με το αποτύπωμα των ανθρώπων ή των υπόλοιπων μέσων στο πεδίο θα είναι αυτό που θα ενημερώνει διαρκώς για το μέλλον και την εξέλιξη όλων σε αυτό, χωρίς να μένει πίσω. Παρόλο που ένας τέτοιος ρόλο υπάρχει ήδη, είναι π.χ. πολύ δύσκολο να εντάξεις ένα ολόκληρο κτίριο σε ένα μουσείο με αυτόν τον τρόπο. 

Υπεύθυνος ηθικής  

Συχνά οι εταιρείες παίρνουν την ευθύνη για τις αποτυχίες της κυβέρνησης, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί αν υπολογίσει κανείς την τακτική προσέγγισης των επιχειρήσεων στους πελάτες-καταναλωτές, τους οποίους γνωρίζουν υπερβολικά πολλά για το γούστο, τα προϊόντα που προτιμούν μέχρι και για τις πρόσφατες αναζητήσεις ή τι πρόκειται να βάλουν στο wishlist τους, αν όχι αυτά που συζητάνε όταν το μικρόφωνο του κινητού μένει ανοιχτό μαζί με τα data ή το wifi.  

Για αυτόν τον λόγο, ένας αντίστοιχος CRS Manager θα αναλάμβανε την ακτιβιστικού τύπου εργασία να επικοινωνεί με τους CTOs και τους CFOs σε καθημερινή βάση, κοινοποιώντας τις σχετικές προβληματικές που ενδέχεται να παραβιάζουν δικαιώματα και απόρρητα πελατών.  

Υπεύθυνος αξιοπιστίας 

Η εμπιστοσύνη προβλέπεται να γίνει πολύ μεγάλο θέμα στον εταιρικό κλάδο, ιδίως με το φαινόμενο των fake news να επηρεάζει τους πάντες. Θα εξυπηρετούσε συνεπώς περισσότερο τις εταιρείες να προσλάβουν ένα άτομο που θα διαβεβαίωνε τους πελάτες για την αξιοπιστία της κάθε εταιρείας όσον αφορά στα δεδομένα ή τα χρήματα και την διαχείριση τους. 

Εκπρόσωπος προσωπικών δεδομένων 

Η δουλειά αυτή συνδέεται δυνητικά με ένα σύστημα όπου οι εταιρείες θα πλήρωναν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα χρήσιμα για την υποστήριξη αλγορίθμων, επαναφέροντας την ισορροπία στην αγορά. Ένας PDR θα ήταν κάποιος που θα εκπροσωπούσε το σύνολο των προσωπικών δεδομένων κάποιου και θα τα επένδυε στις σωστές βάσεις δεδομένων για να ανακτήσει ιδανικά κέρδη.  

Ο ίδιος θα φρόντιζε έτσι ώστε κανείς άλλος να μην επεξεργαστεί, χρησιμοποιήσει ή αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά χωρίς άδεια. Θα συμβάλει επίσης στην εφαρμογή ενός βασικού πλαισίου για την μεταφορά των δεδομένων, η οποία αποτελεί όλο και περισσότερο νομική απαίτηση χάρη στο αντιμονοπωλιακό ενδιαφέρον τελευταία. 

Αναλυτής συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής (Al) 

Ο αυτοματισμός θα επηρεάσει σταθερά την πλειοψηφία των επαγγελμάτων ούτως ή άλλως. Υπάρχουν ωστόσο πολλά ανοιχτά ερωτήματα προτού γίνει μια μετάβαση στην τεχνητή νοημοσύνη και αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι αλγόριθμοι. Κάποια από αυτά κινούναι γύρω από το πως θα γίνει αυτό, ποιος τύπος εργασίας θα αντιστοιχηθεί με τι, ποιο κομμάτι θα γίνει αυτόματο, πότε και με τι θα αντικατασταθεί ή θα βελτιστοποιηθεί. Με αυτήν την αρμοδιότητα θα επιφορτιστούν οι οικονομολόγοι και οι κοινωνιολόγοι, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στα παραπάνω, ή αλλιώς οι γενικοί σύμβουλοι.  

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις