Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Niantic: Η Startup των 9 δισ. δολαρίων που ονειρεύεται ένα διαφορετικό metaverse

Πηγαίνοντας κόντρα στο hype των τελευταίων μηνών για το μετα-σύμπαν, η Startup πίσω από το Pokemon GO, στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του metaverse στον πραγματικό κόσμο.

Το metaverse αποτελεί το next big thing στο χώρο των επιχειρήσεων, καθώς μετά τη απόφαση της Meta να επενδύσει μαζικά στο «μετα-σύμπαν», ολοένα και περισσότερες εταιρείες, Startup και μη, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Niantic, η πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας πίσω από παιχνίδια όπως το Pokemon GO, «σήκωσε» 300 εκατ. δολάρια από την Coatue, με την αξία της εταιρείας να αγγίζει πλέον τα 9 δισ. δολάρια. Η νεοφυής επιχείρησης  με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, που ξεκίνησε από τους κόλπους της Google, δήλωσε πως στοχεύει να αξιοποιήσει τα νέα κεφάλαια για να δημιουργήσει το «πρώτο metaverse για τον πραγματικό κόσμο».

Αξίζει φυσικά να σημειωθεί πως η Niantic διαφοροποιείται σημαντικά από τις υπόλοιπες εταιρείες που ασχολούνται με το metaverse, όπως η Meta (πρώην Facebook), καθώς αντί για επενδύσεις στο VR, η αμερικανική Startup θέλει να αναπτύξει τεχνολογία η οποία θα ενισχύει τις επαφές των ανθρώπων στον πραγματικό κόσμο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ιδρυτή και CEO της Niantic, John Hanke ο οποίος τον Αύγουστο χαρακτήρισε το metaverse που στηρίζεται σε VR headsets, ως «δυστοπικό εφιάλτη». Στις αρχές Νοεμβρίου, η εταιρεία παρουσίασε ένα πρωτοποριακό developer kit, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης AR παιχνιδιών σε όλους και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Προαπαιτούμενο αποτελεί μόνο μια βασική γνώση της παιχνιδομηχανής Unity.

«Στην Niantic, πιστεύουμε πως οι άνθρωποι θα γίνουν περισσότερο χαρούμενοι, όταν ο ψηφιακός τους κόσμος τους οδηγεί στον πραγματικό. Σε αντίθεση με ένα metaverse που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, ένα μετα-σύμπαν με προεκτάσεις στον πραγματικό κόσμο θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε εμπειρικά τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια» δήλωσε ο John Hanke, αναφερόμενος στο όραμα της εταιρείας.

Η Niantic σε πρώτη φάση αποφάσισε να δώσει έμφαση σε project επαυξημένης πραγματικότητας αντί του VR. Δεδομένου ότι η τεχνολογία που απαιτείται για μια ολιστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας δεν είναι ακόμα προσβάσιμη σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, η Startup σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τα smartphone ενθαρρύνοντας τους χρήστες να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Μία πρώτη απόπειρα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το Pokemon GO, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές στους νέους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις