Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δεύτερη χρηματοδότηση-ρεκόρ για την βουλγαρική Startup Payhawk το 2021

Στη χρηματοδότηση της fintech Startup με έδρα τη Σόφια, θα συμμετάσχει η VC Greenoaks ένα από τα μεγαλύτερα Venture Capital των ΗΠΑ.

Μόλις επτά μήνες μετά τη χρηματοδότηση-ρεκόρ των 20 εκατ. δολαρίων, η Startup πληρωμών και διαχείρισης εξόδων, Payhawk αναμένεται να λάβει νέα χρηματοδότηση σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη (112 εκατ. ευρώ), καθώς στο μεσοδιάστημα το μέγεθος των συναλλαγών στην πλατφόρμα της βουλγαρικής εταιρείας αυξήθηκε κατά 663%. Της νέας χρηματοδότησης ηγείται το αμερικανικό VC Greenoaks, το οποίο στο παρελθόν έχει χρηματοδοτήσει μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής όπως η Stripe, η Robinhood, η Checkout.com, η Deliveroo και η Discord. Οι επενδυτές της προηγούμενης χρηματοδότησης (QUED, Earlybird Digital East και η Eleven Ventures) ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν και στο νέο γύρο χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή αξία της Payhawk ανέρχεται σε 570 εκατ. δολάρια, ενώ σύντομα πρόκειται να γίνει ο πρώτος «μονόκερος» από τη Βουλγαρία.

Η fintech Startup σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα αντληθέντα κεφάλαια για να επεκταθεί στις αγορές των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης και για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη δυνατότητα έκδοσης πιστωτικής κάρτας και διασυνοριακών πληρωμών. Παράλληλα, το ανθρώπινο δυναμικό της Payhawk θα αυξηθεί σημαντικά με στόχο τα 250 άτομα έως το τέλος του 2022. Τα κεντρικά της Payhawk θα παραμείνουν στη Σόφια, με την εταιρεία να θέλει να προσελκύσει την «αφρόκρεμα» των νέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας.

Ξεκινώντας μόλις το 2018, η Payhawk έφτασε σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης γρηγορότερα από κάθε άλλη εταιρεία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις μέσω VC. Πρόκειται παράλληλα για τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση B2B εταιρείας από την περιοχή του CEE (Central and Eastern Europe), πίσω μόνο από τη χρηματοδότηση ύψους 153 εκατ. ευρώ της UliPath το 2018. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η χρηματοδότηση της Payhawk είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κλάδο του fintech, πίσω από την αυστριακή Bitpanda και την Paysend με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Φυσικά εκτός των άλλων, πρόκειται για την μεγαλύτερη χρηματοδότηση που λαμβάνει χώρα σε ένα γύρο στην ιστορία του tech οικοσυστήματος της Βουλγαρίας, παράδειγμα το οποίο μπορούν να ακολουθήσουν αρκετές Startups με έδρα τη γείτονα χώρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις