Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Black Friday… Made in Greece – Το παράδοξο της φετινής χρονιάς

Η ημέρα που όλοι οι καταναλωτές περιμένουν, έφτασε. Δείτε τα ελληνικά παράδοξα και τις παγίδες που θα πρέπει να αποφύγετε.

Η σημερινή Παρασκευή δεν είναι όπως όλες οι άλλες για τους καταναλωτές, αφού παρά το «παρατσούκλι» της, μόνο ως «Μαύρη» δε μπορεί να θεωρηθεί. Κι αυτό γιατί η σημερινή μέρα είναι καταχωρημένη στο μυαλό του κόσμου ως μια μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει προϊόντα που επιθυμεί – ή και όχι – σε χαμηλές τιμές.

Το ελληνικό παράδοξο εδράζεται στο συμπέρασμα ότι το προσωνύμιο «Μαύρη» δεν δικαιολογείται ούτε για τους εμπόρους, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ δηλαδή. Υπενθυμίζεται ότι ο όρος Black Friday είναι εμπνευσμένος από το πόσο «μαύρη» είναι η σημερινή μέρα για τους εμπόρους, που πουλάνε εξαιρετικά φτηνά τα εμπορεύματά τους. Στην Ελλάδα όμως δεν ισχύει συχνά κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι στην συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών. Kαι πώς να ισχύει, όταν τις περισσότερες φορές οι εκπτώσεις είναι σχετικά μικρές, και μάλλον προς όφελος των εμπόρων κι όχι των καταναλωτών.
Ακόμα χειρότερα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι «προσφορές» που διαφημίζονται, έχουν παίξει ξανά στο παρελθόν, με ίδιες ή ακόμα και καλύτερες τιμές. Πρόκειται λοιπόν για μια προσπάθεια να «ξεφορτωθούν» εμπορεύματα τα οποία μάλιστα τους έχουν μείνει από παρόμοιες προωθητικές ενέργειες στο παρελθόν. Φυσικά θα πρέπει να αναγνωριστούν και ελαφρυντικά. Κυρίως το μικρό περιθώριο κέρδους που υπάρχει, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα λιανικής μετά την έναρξη του πανδημίας. Με τις συνθήκες αυτές να επικρατούν, τα περισσότερα μαγαζιά προσπαθούσαν το προηγούμενα διάστημα να επιβιώσουν κι όχι να βρουν… διάθεση για «εξαντλητικές» προσφορές.

Οι 5 οδηγίες από την ΕΕΚΕ

Με την ευκαιρία της Black Friday η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος επισημαίνει τους 5 κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα.

Αναλυτικότερα, οι οδηγίες προς τους καταναλωτές είναι οι ακόλουθες:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
  • Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις