Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Legaltech: Το next big thing του παγκόσμιου οικοσυστήματος

Η κατακόρυφη άνοδος στις επενδύσεις προς το legaltech τους τελευταίους 18 μήνες θυμίζει σε πολλά την πορεία που διέγραψε ο κλάδος του fintech όταν άρχισε να γιγαντώνεται στα τέλη των 00s.

Ο κλάδος του legaltech, παρά το γεγονός πως μετρά ήδη 10 χρόνια ζωής, μέχρι πρότινος βρισκόταν στο περιθώριο του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τις νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου ενώ οι χρηματοδοτήσεις προς αυτές κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες Startups.

Τα δεδομένα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά. Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές συρρέουν γύρω από τις Startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του legaltech. Αυτή η στροφή των επενδυτών δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, οι σημαντικά αυξημένες επενδύσεις οφείλονται στις μεγάλες προκλήσεις που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία, καθώς και στην αργή αλλά σταθερή είσοδο του cloud και των άλλων νέων τεχνολογιών στην αγορά των νομικών υπηρεσιών.

Το 2021 οι επιχειρήσεις του legaltech σημείωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων. Μέχρι σήμερα, οι legaltech Startups έχουν «σηκώσει» κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων από τα VCs, αριθμός ρεκόρ και μάλιστα σε μια χρονιά με μεγάλες ιδιαιτερότητες για ολόκληρο το επιχειρείν. Σε ποσοστιαία βάση η άνοδος ξεπερνά το 100% έναντι της περσινής χρονιάς, όταν οι συνολικές χρηματοδοτήσεις ανήλθαν σε 510 εκατ. δολάρια.

Η κατακόρυφη άνοδος στις επενδύσεις προς το legaltech τους τελευταίους 18 μήνες θυμίζει σε πολλά την πορεία που διέγραψε ο κλάδος του fintech όταν άρχισε να γιγαντώνεται στα τέλη των 00s. Οι fintech επιχειρήσεις οδήγησαν σε αποδεσμοποίηση των υπηρεσιών, διευκόλυναν την πρόσβαση, μείωσαν τις χρεώσεις και δημιούργησαν ψηφιακές εμπειρίες οι οποίες προκάλεσαν ένα πραγματικό disrupt σε έναν κλάδο γίγαντα όπως αυτός των χρηματοοικονομικών. Ευθύς αμέσως οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις «αγκάλιασαν» το εγχείρημα των fintech, με τις επενδύσεις την περσινή χρονιά να φθάνουν τα 130 δισ. δολάρια.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται διεθνώς και οι  legaltech επιχειρήσεις. Σημείο αναφοράς για τις Startups υπήρξε το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι επιπτώσεις της Covid-19 οδήγησαν άρδην τις επιχειρήσεις του κλάδου των νομικών υπηρεσιών προς το μοντέλο της τηλεργασίας, υπογράμμισαν την ανάγκη ψηφιοποίησης και ανέδειξαν τα μειονεκτήματα από την ελλιπή υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.

Ειδικότερα, η πανδημία εξανάγκασε τις επιχειρήσεις που παρέχουν νομικές υπηρεσίες να αξιοποιήσουν τα εργαλεία τεχνολογίας με ταχύτατους ρυθμούς. Αλλαγές οι οποίες κάποτε θεωρούνταν κολοσσιαίες έλαβαν χώρα σχεδόν εν μία νυκτί. Καθώς τα περιοριστικά μέτρα διεθνώς εντείνονται και τα lockdown επιστρέφουν σε πολλές περιοχές, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες παροχής νομικών υπηρεσιών συνεχίζουν να λειτουργούν με βάση τα εξ’ αποστάσεως και υβριδικά μοντέλα εργασίας, υλοποιώντας ολοένα και περισσότερες λειτουργίες με βάση την τεχνολογία. Αυτό το κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο του legaltech, καθώς όπως προαναφέρθηκε οι ανάγκες για υπηρεσίες ειδικά διαμορφωμένες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομικό κλάδο, αυξήθηκαν ραγδαία. Την ίδια στιγμή, ο βαθμός υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων θα επηρεάσει σημαντικά το βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο μέλλον όχι μόνο των legaltech Startups αλλά ολόκληρης της βιομηχανίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις