Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που “σήκωσαν” οι ελληνικές Startups το 2021

Στο πρόσωπο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, οι «Επιχειρηματικοί Άγγελοι» και τα VCs βρήκαν νέες επενδυτικές ευκαιρίες, αποδεικνύοντας πως το ελληνικό οικοσύστημα όχι μόνο άντεξε απέναντι στην πανδημία αλλά, τουναντίον, ευδοκίμησε

Το 2021 ήταν έτος-ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα των Startups, με τους επενδυτές να δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις αναπτυξιακές προοπτικές των νεοφυών επιχειρήσεων. Η πλειοψηφία των επενδύσεων πραγματοποιήθηκε μέσω του EquiFund, ωστόσο ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο των χρηματοδοτήσεων προήλθε από μη συνεργαζόμενα με τον μηχανισμό, VCs, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διεύρυνση του οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην νέα μελέτη του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital, οι 10 κορυφαίες Startups «σήκωσαν» συνολικά σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.  Συνολικά οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις σήκωσαν 494,7 εκατ. ευρώ, αλλά όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος τη «μερίδα του λέοντος» κατέλαβαν 3 εταιρείες (Blueground, Viva Wallet, FlexCar), οι οποίες «σήκωσαν» σχεδόν το 50% των συνολικών κεφαλαίων. Μολονότι οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να πλήττουν την Ελλάδα, οι ελληνικές Startups επέδειξαν εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή σημείωσαν βελτίωση στους τομείς της καινοτομίας και του product development. Στο πρόσωπο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, οι «Επιχειρηματικοί Άγγελοι» και τα VCs βρήκαν νέες επενδυτικές ευκαιρίες, αποδεικνύοντας πως το ελληνικό οικοσύστημα όχι μόνο άντεξε απέναντι στην πανδημία αλλά, τουναντίον, ευδοκίμησε.

Blueground

Η Startup, η οποία δραστηριοποιείται στην εκμίσθωση επιπλωμένων διαμερισμάτων, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο πως εξασφάλισε από επενδυτές αλλά και τη Silicon Valley Bank (με τη μορφή δανείου) κεφάλαια συνολικού ύψους 154 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα. Στο γύρο χρηματοδότησης όπου ηγήθηκε η WestCap του Laurence Tosi, συμμετείχε επίσης η Geolo Capital, ένας επενδυτικός βραχίονας του δισεκατομμυριούχου John Pritzker, όπως επίσης και οι VentureFriends και Prime Ventures. Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν την επέκταση της Blueground, από τα 5.000 διαμερίσματα που ήδη κατέχει σε 15 πόλεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες, του Seattle και της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου. Η εταιρεία σχεδιάζει να λειτουργήσει παράλληλα στο Μαϊάμι, τη Μαδρίτη, τη Ζυρίχη και το Βερολίνο μέχρι το τέλος του 2021, ενώ στοχεύει να αποκτήσει παρουσία τουλάχιστον σε 50 πόλεις μέχρι το 2025.

Viva Wallet

Τον Απρίλιο, η ηγέτιδα δύναμη στο ευρωπαϊκό fintech, ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 66,3 εκατ. ευρώ από 3 επενδυτές τεχνολογίας και fintech: την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την αμερικανική Breyer Capital η οποία έχει ένα εντυπωσιακό portofolio επενδύσεων. Η Viva Wallet θα αξιοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για να επιταχύνει την ανάπτυξη της λειτουργίας «Tap on Phone» που αφορά πληρωμές σε καταστήματα. Η λειτουργία «Tap on Phone» μετατρέπει οποιαδήποτε Android συσκευή σε τερματικό, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να δέχονται ανέπαφες πληρωμές ή με PIN, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός τερματικού. Για τις πληρωμές e-commerce, η Viva Wallet λανσάρει επίσης την καινοτόμα “one-line-of-code-integration” Smart-Checkout, η οποία προσαρμόζεται δυναμικά στην τοποθεσία και τις προτιμήσεις των πελατών και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά αγορών (conversions).

FlexCar

Στα τέλη Ιουνίου η εταιρεία ανακοίνωσε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Η FlexCar «σήκωσε» 50 εκατ. ευρώ από διεθνή και ελληνικά venture capital funds ενώ στη χρηματοδότηση συμμετείχαν και διεθνείς επενδυτές, όπως η ισπανική Seaya Ventures, η οποία επένδυσε για πρώτη φορά σε ελληνική εταιρεία. Τα κεφάλαια τα οποία συγκέντρωσε η εταιρεία θα επενδυθούν εξ ολοκλήρου για την ανάπτυξή της, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Hellas Direct

Η ελληνοκυπριακή ασφαλιστική εταιρεία, με φόντο την επέκταση σε νέες χώρες και πιστωτικά προϊόντα «σήκωσε» φέτος 32 εκατ. ευρώ, με τη συνολική χρηματοδότηση που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα η Hellas Direct να ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία καλωσόρισε επίσης έναν μεγάλο επενδυτή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η EBRD εισήλθε με την Hellas Direct σε μία υποχρεωτικά μετατρέψιμη δανειακή σύμβαση ύψους 10 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει την ανάπτυξή της εταιρείας καθώς και να ενισχύσει τα αναγκαία εποπτικά της κεφάλαια. Η EBRD προστίθεται στη λίστα μεγάλων  επενδυτών που στηρίζουν την Hellas Direct, όπως η Portag3, ο IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η Endeavor Catalyst και γνωστά οικογενειακά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Jon Moulton και Lord O ‘ Neal.

LearnWorlds

Η δημιουργός της ομώνυμης πλατφόρμας λογισμικού για την παραγωγή, προώθηση και εμπορία διαδικτυακών μαθημάτων εξασφάλισε χρηματοδότηση 27,6 εκατ. ευρώ από την Insight Partners. Με τη νέα χρηματοδότηση, η LearnWorlds σκοπεύει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, ενισχύοντας το προϊόν της και στοχεύοντας στην πλήρη ικανοποίηση των πελατών της. Επίσης έχει στόχο να ενισχύσει το κομμάτι του μάρκετινγκ και των πωλήσεων, με το βλέμμα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Plum

Εκτός από την Viva Wallet, το ελληνικό fintech εκπροσώπησε επάξια και η Plum, η οποία το 2021 έξασφάλισε 20,5 εκατ. ευρώ. Στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε μία κοινοπραξία επενδυτών όπως η dmg ventures και η Ventura Capital, ενώ συμμετείχαν και funds που έχουν ήδη επενδύσει στην Plum όπως η Global Brain, το VentureFriends και η 500 Startups. Η νέα χρηματοδότηση ήλθε μετά από μια περίοδο έντονης ανάπτυξης για την Plum, καθώς οι αποταμιευτές και οι επενδυτές σε όλη την Ευρώπη αναζητούν fintechs για να τους βοηθήσουν να αυξήσουν τον «πλούτο» τους μετά την πανδημία COVID-19. Η εταιρεία έχει δει τους πελάτες της να διπλασιάζονται τον τελευταίο χρόνο, με περισσότερα από 1 εκατ. άτομα σε όλη την Ευρώπη να αποταμιεύουν και να επενδύουν μέσω της Plum. Tο 2022 η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει στους πελάτες της περισσότερα περιουσιακά στοιχεία προς επένδυση όπως για παράδειγμα μετοχές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και κρυπτονομίσματα.

Byrd

Η Byrd επωφελούμενη από την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου εξασφάλισε φέτος χρηματοδότηση 16 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει λογισμικό για τη διαχείριση αποθηκών και λειτουργιών logistics, και επίσης διαχειρίζεται μια υπηρεσία που βοηθά τους εμπόρους στο διαδίκτυο να αποθηκεύουν, να επιλέγουν και να παραδίδουν τις παραγγελίες τους. Του γύρου ηγήθηκε η Mouro Capital, ένα VC που εστιάζει κατά κύριο λόγο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το fintech, ενώ συμμετείχε η Speedinvest, η Verve Ventures, η Rider Global και η ελληνική VentureFriends. Σύμφωνα με δημοσίευμα του TechCrunch, η εταιρεία πρόκειται να αξιοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για να επεκταθεί σε πέντε νέες αγορές στην ανατολική, βόρεια και νότια Ευρώπη. Σήμερα, η Byrd δραστηριοποιείται στην Αυστρία, καθώς επίσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Στις χώρες αυτές έχει περίπου 15 αποθήκες και 200 πελάτες, στους οποίους περιλαμβάνονται εταιρείες όπως οι Durex, Scholl, Freeletics και άλλα brands που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η υγεία, η ομορφιά και η μόδα.

Causaly

Η Causaly, δημιουργός λογισμικού που επιτρέπει σε ερευνητές να αναζητήσουν πληροφορίες μέσα σε τεράστιους όγκους δεδομένων στον χώρο της βιοϊατρικής και να επιταχύνουν την ανακάλυψη νέων θεραπειών, ανακοίνωσε το Μάιο την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 14 εκατ. ευρώ. Της επένδυσης ηγήθηκε η Index Ventures, διάσημο VC που βρίσκεται πίσω από εταιρείες όπως οι Adyen, Datadog, Discord, Figma, Robinhood, και Roblox, ενώ συμμετείχαν οι Marathon Venture Capital, Pentech and EBRD. Η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς αυτή επεκτείνεται σε νέες αγορές και αυξάνει το μέγεθος της ομάδας της.

Intelligencia

Η ελληνική Startup της οποίας το λογισμικό φέρνει επανάσταση στην ανάπτυξη φαρμάκων, «σήκωσε» χρηματοδότηση 10,2 εκατ. ευρώ για να επεκτείνει την πελατειακή αλλά και προϊοντική της βάση. Του γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε η επενδυτική εταιρεία MTIP που εστιάζει σε healthtech επενδύσεις, ενώ συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές της εταιρείας μεταξύ των οποίων και το Big Pi. Με τη νέα χρηματοδότηση, η Intelligencia θα επεκτείνει την ομάδα R&D που διατηρεί στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει τις ομάδες πωλήσεων και customer success στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Επίσης, θα δουλέψει ακόμα πιο στενά με πελάτες και συνεργάτες που επιδιώκουν να ενσωματώσουν τα δεδομένα τους στα μοντέλα της εταιρείας.

Hack The Box

Η Hack The Box, δημιουργός λογισμικού εκπαίδευσης για την κυβερνοασφάλεια, ανακοίνωσε τον Απρίλιο την ολοκλήρωση επένδυσης Series A ύψους 8,9 εκατ. ευρώ. Η νέα χρηματοδότηση της εταιρείας η οποία έχει θέσει ως στόχο να κάνει πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς αυτή επεκτείνεται στην αγορά των ΗΠΑ και δημιουργεί νέα προϊόντα για τους χρήστες και εταιρικούς πελάτες της.

Διαβάστε επίσης:

Χρονιά-ορόσημο το 2021 για τις ελληνικές Startups με ρεκόρ χρηματοδοτήσεων

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις