Στη Silicon Valley Χρίστος Δήμας και Κώστας Φραγκογιάννης με ατζέντα τις ελληνικές Startups

Στόχος της επίσκεψης είναι η παρουσίαση των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην Ελλάδα για την προσέλκυση επενδύσεων, η κινητοποίηση και αξιοποίηση διαπρεπών Ελλήνων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ για την προσέλκυση αμερικανικών εταιριών στην Ελλάδα, αλλά και η μεταφορά τεχνογνωσίας από αυτούς.

Από αύριο έως και το επόμενο Σάββατο θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για επίσκεψη εργασίας ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστο Δήμα, με σκοπό την δημιουργία αμοιβαία επωφελών πραγματικών επενδυτικών ευκαιριών και τη θεμελίωση οικονομικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σταθμοί της επίσκεψης των δύο υφυπουργών θα είναι η Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο, όπου έχει προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων και επαφών με διακεκριμένους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Harvard, MIT, Stanford, Berkley, USF, επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη εταιριών από τον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, εκπροσώπους εθνικών φορέων προώθησης επενδύσεων και καινοτομίας που λειτουργούν στις ΗΠΑ καθώς και πολιτειακούς αξιωματούχους.

Στην ατζέντα των δύο υφυπουργών βρίσκεται η θεμελίωση ελληνικού εθνικού φορέα στήριξης ελληνικών start-up επιχειρήσεων στη Silicon Valley, κατά την πρακτική των περισσότερων χωρών της ΕΕ αλλά και των περισσότερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου.

Όπως ανέφεραν σε πρόσφατο σχετικό άρθρο τους, «η επιλογή των προορισμών δεν είναι καθόλου τυχαία» καθώς «σηματοδοτεί τον κεντρικό στόχο της επίσκεψης, που είναι η σύνδεση κρίσιμων για την ανάπτυξη της χώρας πόρων και σημείων αναφοράς ειδικότερα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας».

Στο ταξίδι τους αυτό οι δύο υφυπουργοί στοχεύουν να θέσουν τις «βάσεις για μια περισσότερο συστηματική και ουσιαστική θεσμική παρουσία της χώρας μας στην κοιτίδα της τεχνολογίας με το εκεί οικοσύστημα». Με οχήματα από ελληνικής πλευράς το Elevate Greece, την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που παρουσιάζει το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και τα παρεχόμενα εξειδικευμένα κίνητρα, και το Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου.

Στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο, η παρουσία της Ελλάδας είναι σημαντική. Τόσο μέσω καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών στα κορυφαία, παγκοσμίως, ακαδημαϊκά ιδρύματα, όσο και μέσω άξιων εκπροσώπων της από τον χώρο του επιχειρείν, στην κοιτίδα των πλέον καινοτόμων και πρωτοπόρων εταιριών τεχνολογίας παγκοσμίως, τη γνωστή σε όλους Silicon Valley στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας θεωρείται επίσης «το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό επίπεδο» που «αντανακλάται στις αναβαθμισμένες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών όπως και στην έρευνα και καινοτομία, στην ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και στο πρόγραμμα των συναντήσεών μας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις