Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το ταμείο του Bill Gates για το κλίμα “ρίχνει” 15 δισ. δολάρια σε cleantech

Το Breakthrough Energy Catalyst, ένα ταμείο που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο της Microsoft Bill Gates, φέρεται να σχεδιάζει να επενδύσει έως και 15 δισ. δολάρια σε cleantech έργα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Το BEC, ένα ταμείο που εντάσσεται στον ευρύτερο όμιλο Breakthrough Energy Group που ιδρύθηκε από τον Gates το 2015, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 1,5 δισ. δολάρια από επιχειρήσεις και φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Ο Jonah Goldman, CEO του οργανισμού, δήλωσε στους Financial Times ότι το ταμείο σχεδιάζει τελικά να κινητοποιήσει το δεκαπλάσιο ποσό.

Προκειμένου να αναπτύξει 15 δισ. δολάρια, ο Goldman δήλωσε στους FT ότι το ταμείο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει καινοτόμες χρηματοδοτικές δομές και συμφωνίες σε εταιρικό επίπεδο, με στόχο να αναδείξει τα πιο αποτελεσματικά τεχνολογικά έργα. Συγκεκριμένα, η Breakthrough Energy περιγράφει το BEC ως ένα “πρόγραμμα του πώς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε, να παράγουμε και να αγοράσουμε τις νέες λύσεις που θα στηρίξουν μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα”.

Αρχικά θα επικεντρωθεί στην άμεση δέσμευση του αέρα, το πράσινο υδρογόνο, την αποθήκευση ενέργειας μακράς διάρκειας και τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. Το ταμείο, το οποίο σχεδιάζει να επενδύσει σε μεγάλα έργα που διαφορετικά δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμα, θα κάνει φιλανθρωπικές δωρεές, επενδύσεις σε μετοχικό κεφάλαιο και συμφωνίες μεταβίβασης προϊόντων.

Η BEC ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι είχε εξασφαλίσει επενδύσεις από τις Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America και ArcelorMittal. Έχει επίσης λάβει υποστήριξη από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις