Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η πλατφόρμα υπηρεσιών φόρτισης EV Monta “σήκωσε” 15 εκατ. δολάρια

Η εταιρεία χαρίζει στους οδηγούς EV μια εφαρμογή για τα δημόσια σημεία φόρτισης των αυτοκινήτων τους.

Η πλατφόρμα υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων Monta, με έδρα την Κοπεγχάγη, συγκέντρωσε 15 εκατ. δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης Σειράς Α. Στον χρηματοδοτικό γύρο ηγήθηκε η Creandum, ενώ συνείσφερε και η Headline. Η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την εταιρεία να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της σε πέντε ενεργές αγορές, καθώς και να επεκταθεί σε δύο νέες ευρωπαϊκές αγορές αργότερα φέτος. Από την ίδρυσή της στα τέλη του 2020, η Monta έχει πλέον συγκεντρώσει 20,7 εκατ. ευρώ.

Οι συνιδρυτές της Monta και οδηγοί EV, Anders Pedersen και Casper Holzmann Rasmussen, δημιούργησαν την εταιρεία λόγω της έλλειψης που υπήρχε στην διαθεσιμότητα καθολικών σημείων φόρτισης. Και αυτό ισχύει μόνο για τις αστικές περιοχές, διότι αν κάποιος ταξιδέψει εκτός των ορίων της πόλης, οι επιλογές λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο, από ότι φαίνεται παντού.

Κοιτώντας μόνο την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει την πώληση νέων πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από το 2030, το Κοινοβούλιο έχει προβλέψει ότι θα χρειαστούν περίπου 400.000 σημεία φόρτισης για να υποστηριχθεί η μετάβαση και η μακροζωία των ηλεκτρικών οχημάτων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προσθέσει 398.000 σημεία φόρτισης, ή περίπου 45.000 σε ετήσια βάση.

Αν υπολογιστεί και το πολύπλοκο σύστημα των διαφόρων tap and pay, εφαρμογών ή/και καρτών RFID που απαιτούνται για την πληρωμή σε οποιονδήποτε από αυτούς τους σταθμούς φόρτισης – και αν είναι συμβατοί με τη μάρκα και το μοντέλο του οδηγού, το κόστος των υπηρεσιών αυτών για τους οδηγούς αλλά και τους προμηθευτές αυξάνεται. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να ανακόψει η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η Monta προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή τόσο των οδηγών όσο και των παρόχων σημείων φόρτισης ακόμα πιο εύκολη. Χρησιμοποιώντας ανοικτά πρότυπα web, το σύστημα διαχείρισης σημείων φόρτισης της Monta προσφέρει στους παρόχους μια διαφορετική μέθοδο ελέγχου της χρήσης των σημείων φόρτισης, της τιμολόγησης, της πρόσβασης και των συναλλαγών. Παράλληλα, η Monta παρέχει στους οδηγούς δυνατότητες κράτησης, εικονικής ουράς και πληρωμής, όλα μέσα σε μία πλατφόρμα. Η Startup δημιουργεί ένα δίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες την πρόσβαση σε δημόσια σημεία φόρτισης, ανεξάρτητα από την τοποθεσία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις