Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Mastercard: Χρηματοδοτεί έρευνα για τη φυλετική προκατάληψη σε πιστώσεις με Al

Η Mastercard θα δώσει 5 εκατ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο Howard για επιστήμες δεδομένων.

Η Mastercard πρόκειται να διαθέσει 5 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός Κέντρου Εφαρμοσμένης Επιστήμης Δεδομένων και Ανάλυσης (Cadsa) στο Πανεπιστήμιο Howard, το οποίο θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της φυλετικής προκατάληψης στις διαδικασίες έγκρισης πιστώσεων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Η διεπιστημονική μονάδα δημιουργείται για να υποστηρίξει την έρευνα κοινωνικού αντίκτυπου και την κατάρτιση μιας νέας γενιάς επιστημόνων δεδομένων με εξειδίκευση στην ενσωμάτωση της ανάλυσης της φυλετικής προκατάληψης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η επιστήμη των δεδομένων έχει όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πράγματα και χάρη στη συνεργασία του πανεπιστημίου με τη Mastercard θα αξιοποιηθεί η επιστήμη των δεδομένων για να μελετηθούν παράλληλα ορισμένα ζητήματα γύρω από την υγειονομική περίθαλψη και τις οικονομικές ανισότητες.

Αφορμή αποτέλεσαν οι κοινότητες των μαύρων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις εξαιτίας της προκατάληψης του αλγορίθμου που εφαρμόζεται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα με τις αποφάσεις που αφορούν θέματα πιστώσεων.

Το κέντρο Casda θα επιδιώξει να διεξάγει έρευνα που θα εξετάζει πώς η επιστήμη των δεδομένων μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση αυτής της προκατάληψης στις διαδικασίες έγκρισης πιστώσεων, διασφαλίζοντας την αμεροληψία και την υπευθυνότητα, σύμφωνα με τον Salah Goss, SVP για τον κοινωνικό αντίκτυπο του Mastercard Center for Inclusive Growth, του φιλανθρωπικού κόμβου της εταιρείας που διαχειρίζεται την επιχορήγηση.

Το Πανεπιστήμιο Howard υιοθετεί μια νέα προσέγγιση για την διενέργεια της έρευνας στα data science, επενδύοντας σε μια νέα γενιά επαγγελματιών που μπορούν να συνδυάσουν την αυστηρότητα της επιστήμης με ένα ευρύτερο κοινωνικό αποτύπωμα. Η σχολή με έδρα την Ουάσινγκτον θα ανοίξει τις δραστηριότητες της για αυτόν τον σκοπό το εαρινό εξάμηνο του 2022.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις