Το 1ο ανοιχτό online event για Startups και επενδύσεις στην γαλάζια καινοτομία

Πραγματοποιήθηκε στις 26/01/2022, η 1η  Διαδικτυακή εκδήλωση του «Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων» του Δήμου Πειραιά με τίτλο «Επενδύοντας στη γαλάζια καινοτομία: Τομείς, φορείς, ευκαιρίες και προκλήσεις χρηματοδότησης».

Στόχος της ανοικτής εκδήλωσης, που διεξήχθη διαδικτυακά λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ήταν η παροχή πληροφόρησης στις υφιστάμενες και υπό σύσταση επιχειρήσεις του Δήμου και εν γένει στην επιχειρηματική κοινότητα του Δήμου Πειραιά για τους φορείς, τα σχήματα και τις ευκαιρίες υποστήριξης και χρηματοδότησης της γαλάζιας καινοτομίας.

Παράλληλα έγινε ευρεία παρουσίαση των δράσεων του «Κέντρου Προώθησης Νεοφυών επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά» προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της τοπικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Δομές και πρωτοβουλίες με επίκεντρο τις Startups

Η κήρυξη των εργασιών της ανοικτής εκδήλωσης, που παρακολούθησαν πάνω από 180 άτομα, έγινε από τον Δήμαρχο Πειραιά Ιωάννη Μώραλη, ο οποίος στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά», είναι μία ακόμη πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην πόλη μας. Είμαστε μία δημοτική αρχή που επιθυμεί να είναι μέρος της συζήτησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της πόλης του Πειραιά, γεγονός που αποτυπώνεται στη στρατηγική μας από το 2014 που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου. Ένας από τους βασικούς άξονες προτεραιοτήτων της Στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη της πόλης μας, είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας της πόλης, όπως είναι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το καινοτόμο εργαστήριο «Blue Lab» και μια σειρά πρωτοβουλιών με επίκεντρο τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Πριν από ένα μήνα περίπου στην παρουσίαση του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων τονίστηκε η σημασία του τοπικού οικοσυστήματος και των συνεργειών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Σήμερα υλοποιούμε τη δέσμευση μας για περαιτέρω ενέργειες για τη δικτύωση και ανάπτυξη συνεργειών με τους φορείς χρηματοδότησης και των μηχανισμών υποστήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας. Ο Δήμος και το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου στοχεύει και θα στοχεύει και στο μέλλον στη διασύνδεση της τοπικής επιχειρηματικότητας, των επιμελητηρίων, των ακαδημαϊκών φορέων και των πιστωτικών ιδρυμάτων για την υποστήριξη των νέων ιδεών, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες της πόλης μας».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, μίλησε για το τεράστιο αποτύπωμα της ανάπτυξης των ελληνικών Startup στην ελληνική οικονομία. Tόνισε ότι το 2021 ήταν η χρονιά που είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τις πρώτες εταιρείες της ελληνικής επικράτειας που φτάνουν το στάδιο “unicorns” καθώς και το τεράστιο ενδιαφέρον της διεθνούς χρηματοδοτικής κοινότητας για τις ελληνικές Startups. Παράλληλα, επισήμαινε ότι θα ανακοινωθεί άμεσα το νέο πρόγραμμα «innovate now» για τη χρηματοδότηση της Καινοτομίας».

Μηχανισμοί χρηματοδότησης και υποστήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), Καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέφερε το έργο που εκτελεί η ΕΑΤΕ, το Υπερταμείο Επενδύσεων της Ελλάδος, για την τόνωση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Εντός του Φεβρουαρίου του 2022 αναμένεται να ανακοινωθούν δύο νέα προγράμματα συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, ανέφερε την ύπαρξη ενός νέου επενδυτικού  εργαλείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ονομασία AccelerateTT, για την τόνωση του ελληνικού οικοσυστήματος της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Τέλος, επιβεβαίωσε ότι η γαλάζια καινοτομία κατέχει υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα των funds που έχει επενδύσει η ΕΑΤΕ.

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Παντελής Τζωρτζάκης, αναφέρθηκε, πρώτον στη συμβολή της τράπεζας για την ανάπτυξη της καινοτομίας μέσω των νέων υβριδικών χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. δάνειο καινοτομίας) που θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και δεύτερον στο πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και δικτύωσης (ΙnnoAgora).

Ευκαιρίες και δικτύωση

Το Α’ μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των Προέδρων ή των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων του Πειραιά και άλλων μελών της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας με τους. Τόσο ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του Δήμου και τόνισαν τη σημασία της δικτύωσης και των συνεργειών για την προώθηση της Γαλάζιας Οικονομίας. Επεσήμαιναν δε, ότι και η πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδοτικούς φορείς απαιτεί δικτύωση, ενημέρωση και συνέργειες.

Στο Β’ μέρος της εκδήλωσης, οι ακαδημαϊκοί ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δρ. Χάρης Αγκυρόπουλος, ο Επικ. Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Θωμάς Πουφινάς και ο Πρόεδρος της ΟΕΣΥΝΕ, Ανδρέας Στεφανίδης παρουσίασαν τις απόψεις τους για τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.

Τέλος, παρουσιάστηκε η καινοτόμα πλατφόρμα εξ αποστάσεως εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά, από τον Υπ. Διδάκτωρ Δημήτρη Κότιο και τον Γιώργο Βούλκα Βusiness Development Manager της ΑΠΟΨΗ Α.Ε., ενώ ο Παναγιώτης Ψωρόιδας παρουσίασε τον ρόλο του Κέντρου στην ενημέρωση και υποστήριξη των επιχειρήσεων σχετικά με τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την γνωριμία των συμμετεχόντων με τους μέντορες του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Περισσότερα για τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση εδώ.

Διαβάστε σχετικά:

Euro-FEM Business Angels Forum: Πώς ο Πειραιάς μετατρέπεται σε “Πολιτεία Καινοτομίας”

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις