Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Nike και Hermes ξεκίνησαν τις μηνύσεις για NFTs με σήμα των brands τους

Με αφορμή την κυκλοφορία NFT που απεικονίζουν το εμπορικό τους σήμα και υπόσχονται συλλεκτικά είδη μεγάλης αξίας, οι εταιρείες απαιτούν την διευθέτηση τους.

Τα NFTs, ο χώρος της τέχνης, του εμπορίου και όσοι πληρώνουν πολλά για αθλητικά παπούτσια και τσάντες ετοιμάζονται να συγκρουστούν σε δικαστήριο του Μανχάταν. Συγκεκριμένα, η Nike και η Hermès έχουν ξεκινήσει αγωγές για παραβίαση εμπορικών σημάτων σχετικά με μάρκες κρυπτονομισμάτων που φέρουν εικόνες των προϊόντων τους.

Πρόκειται για το εναρκτήριο “σάλπισμα” σε έναν τομέα περί δικαίου των εμπορικών σημάτων και της πνευματικής ιδιοκτησίας, ο οποίος – αν το hype του metaverse γίνει πραγματικότητα – προορίζεται να δημιουργήσει ολόκληρες εταιρείες που θα ασχολούνται με την παρεμπόδιση των πάντων, από τη χρήση πολυτελών αγαθών από καλλιτέχνες σε μη κολακευτικά social justice έργα τέχνης μέχρι τις απομιμήσεις τσαντών Louis Vuitton, οι οποόιες πωλούνται σε ψηφιακές κουβέρτες που είναι απλωμένες στους δρόμους της Decentraland, του The Sandbox και πιθανώς ακόμη και των κόσμων εικονικής πραγματικότητας Metaverse του Mark Zuckerberg.

Τα αξεσουάρ μόδας NFT αποτελούν μια πρώιμη επιτυχία μεταξύ των συλλεκτών NFT και των “κατοίκων” του metaverse. Εκτός του ότι είναι από μόνα τους συλλεκτικά αντικείμενα, μπορούν συχνά να συνδεθούν με τα avatars του metaverse, μετατρέποντας την ψηφιακή εκδοχή του εαυτού τους σε ένα fashion plate ή κάνοντας μια δήλωση για την ιδιότητά τους ως σοβαροί sneakerhead.

Αλλά οι αγωγές και οι καταγγελίες για πνευματική ιδιοκτησία δεν περιορίζονται μόνο στους κατασκευαστές ρούχων και αξεσουάρ. Τον Δεκέμβριο, η ψηφιακή καλλιτέχνις Lois van Baarle επιδόθηκε σε ένα ξέσπασμα στο Twitter, κατηγορώντας την κορυφαία αγορά NFT OpenSea ότι επέτρεψε σε πάνω από 100 έργα της να μετατραπούν σε NFT και να διατεθούν προς πώληση. Τον ίδιο μήνα, ο γνωστός δημιουργός κόμικς Liam Sharp, ο οποίος έχει σχεδιάσει για την DC Comics, έκλεισε τη διαδικτυακή του γκαλερί επειδή κάποιοι τη χρησιμοποιούσαν για να κόβουν και να πωλούν NFTs των έργων του.

Στην περίπτωση της Nike, το StockX, ένας διαδικτυακός μεταπωλητής αθλητικών παπουτσιών, πωλούσε αποδείξεις NFT για εξαιρετικά επιθυμητά, περιορισμένης έκδοσης Nikes που περιείχαν μια εικόνα του εν λόγω αθλητικού παπουτσιού.

Η Nike, η οποία έχει εισέλθει από νωρίς στην αγορά συλλεκτικών NFT μόδας, ισχυρίζεται ότι πρόκειται για “μια εικονική παιδική χαρά” με τους παραβάτες να σφετερίζονται την υπεραξία ορισμένων από τα πιο διάσημα εμπορικά σήματα στον κόσμο, χρησιμοποιώντας τα εν λόγω εμπορικά σήματα χωρίς άδεια για να προωθήσουν τα εικονικά τους προϊόντα και να αποκομίσουν παράνομα κέρδη.

Από την πλευρά της, το StockX υποστηρίζει ότι αποτελούν απλώς μια ψηφιακή αναπαράσταση ενός φυσικού προϊόντος που ανήκει στον κάτοχο, ο οποίος ενίοτε επιλέγει είτε το φυσικό είτε το NFT. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η πραγματική εικόνα δεν μπορεί να καταστραφεί και στις δύο περιπτώσεις, καθώς υπάρχει ήδη σε blockchain και άρα είναι δημόσια ορατή, κάτι που η Nike αναγνωρίζει απαιτώντας την επιμέλεια των παραβατικών NFTs.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις