Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

3 Google tips ασφαλείας για τις συνδέσεις των χρηστών σε λογαριασμούς

Οι κυβερνο-εγκληματίες σήμερα δεν κάνουν διακρίσεις πλέον μεταξύ των στόχων τους, είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, διασημότητες ή καθημερινούς πολίτες, είναι το ίδιο εκτεθειμένοι όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα. Για αυτόν τον λόγο η Google θέτει την ασφάλεια στο επίκεντρο της στρατηγικής της σε κάθε προϊόν μας. 

Το 2021 πέτυχαν την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενέχει η χρήση των προσωπικών κωδικών (passwords), ξεκινώντας να εγγράφουν αυτόματα τους χρήστες στο 2-Step Verification (2SV) – προσφέροντας στον κόσμο ένα επιπλέον φίλτρο προστασίας απέναντι στους κυβερνο-εγκληματίες που προσπαθούν να χακάρουν τους λογαριασμούς. Μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιήσει επιτυχώς το 2SV σε πάνω από 150 εκατ. ανθρώπους ενώ το ίδιο έγινε και για πάνω από 2 εκατ. δημιουργούς στο YouTube. Το αποτέλεσμα ήταν μείωση 50% σε παραβιάσεις λογαριασμών των συγκεκριμένων χρηστών. Τα παραπάνω αναδεικνύουν την σημασία χρήσης ενός δεύτερου συστήματος επαλήθευσης στοιχείων για την προστασία των δεδομένων.

Μεγιστοποιώντας την ασφάλεια του Sign-In και την ευκολία χρήσης

Μεγαλύτερη ασφάλεια δεν πρέπει να σημαίνει μικρότερη άνεση και ευκολία στη χρήση. Εργαζόμαστε εντατικά για τη δημιουργία τεχνολογίας που θα παρέχει μια ασφαλή, άψογη εμπειρία στο sign-in, περιορίζοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή μας από τα passwords, τα οποία ευθύνονται συχνά για παραβιάσεις δεδομένων και απόπειρες phishing, δεν απομνημονεύονται εύκολα και είναι ταλαιπωρία να πρέπει να τα ανανεώνουμε διαρκώς. 

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας ηγηθήκαμε της δημιουργίας κλειδιών ασφαλείας (Security Keys) – ενός διαφορετικού είδους επαλήθευσης που, το μόνο που ζητά από τον χρήστη είναι να συνδέσει ένα ειδικό βύσμα και να πατήσει ένα κουμπί. Γνωρίζοντας ότι τα κλειδιά ασφαλείας παρέχουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ασφάλειας στο sign-in, τα εντάξαμε στα Android τηλέφωνά μας, καθώς και στην εφαρμογή Google Smart Lock στις συσκευές Apple. Σήμερα, σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα στον κόσμο υποστηρίζουν αυτόματα την τεχνολογία αυτή – όπως πιθανότατα και το δικό σας τηλέφωνο. 

“Αποστάσεις ασφαλείας”

Υπάρχουν μερικά μικρά βήματα που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι οι χρήστες ώστε να είναι ακόμη πιο ασφαλείς, όπως: 

  • Να κάνουν για παράδειγμα ένα Security Checkup, που είναι ο γρήγορος, βήμα-βήμα οδηγός μας με εξατομικευμένες και αποτελεσματικές συμβουλές για άμεση ενίσχυση της ασφάλειας του Google Account. Παράλληλα, ο οδηγός αυτός θα διευκολύνει τους χρήστες να προετοιμάσουν τη διαδικασία ανάκτησης του λογαριασμού τους, κάτι που είναι τόσο απλό, όσο το να προσθέσουν έναν αριθμό τηλεφώνου και ένα εναλλακτικό email στο λογαριασμό τους. Αυτό, αφενός βοηθά να επαληθευτεί η ταυτότητά σας αν ξεχάσετε το password σας, αφετέρου θα δυσχεράνει τις προσπάθειες ενός κακόβουλου ατόμου να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας.
  • Να εφαρμόσουν το 2CV, καθώς, σε περίπτωση που παραβιαστεί ο προσωπικός κωδικός σας, αυτό θα έχει καθοριστική σημασία. Πολλοί φορείς, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα αγωνίζονται να θεσπίσουν το 2SV. Στην Αμερική, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει ισχυρή θέση υπέρ της πολυ-παραγοντικής εξακρίβωσης (MFA), για την οποία εξέδωσε εντολή να την εφαρμόζουν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες για την προστασία των δεδομένων τους. Σήμερα, πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ακολουθούν αντίστοιχες προσεγγίσεις.
  • Να χρησιμοποιούν το Google Password Manager, το οποίο είναι προ-εγκατεστημένο στο Chrome, το Android και το Google App. Το Password Manager βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν ισχυρά passwords για όλους τους online λογαριασμούς τους, χωρίς να πρέπει να τα θυμούνται. Τους βοηθά επίσης να τσεκάρουν αν έχουν πέσει θύματα παραβίασης λογαριασμού ή απόπειρας phishing, επαληθεύοντας τη γνησιότητα των σελίδων που επισκέπτονται πριν καν συνδεθούν. Επιπλέον, είναι πολύ βολικό. Αντί να πληκτρολογείτε προσωπικούς κωδικούς στα μικροσκοπικά πληκτρολόγια των κινητών τηλεφώνων, περιμένετε το Password Manager να συμπληρώσει το password, πατώντας απλώς στη συνέχεια, ένα κουμπί.

Το 2022, συνεχίζονται οι αυτόματες εγγραφές στο 2SV, βελτιστοποιώντας ακόμη περισσότερο την εμπειρία του sign-in.

Για περισσότερες online συμβουλές ασφαλείας στο Safety Center. Η Google έχει ετοιμάσει και εφαρμόζει επίσης ένα εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου”, που εκπαιδεύει γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, ώστε να αναγνωρίζουν βασικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του Διαδικτύου και να μάθουν να προστατεύονται από αυτούς. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις