Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυτές οι επαφές του Χρίστου Δήμα στο Ντουμπάι για VCs και hubs

Μια σειρά από συναντήσεις διεξήγαγε το κυβερνητικό και ερευνητικό team με επικεφαλής τον υφυπουργό Ανάπτυξης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ερχόμενοι όλο και πιο κοντά σε μια νέα τροχιά για το ελληνικό Startup οικοσύστημα.

H αξιοποίηση του κλάδου της τεχνολογίας και της καινοτομίας ανοίγει δρόμους για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί στρατηγική στόχευση για την Ελληνική Εταιρεία Enterprise Greece.  Οι τομείς αυτοί είναι η αιχμή της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση Expo 2020 Dubai, όπου η Ελλάδα συμμετέχει με σύνθημα «Greece Tomorrow, Today» και προβάλλει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα που την επανατοποθετούν στον επενδυτικό χάρτη.

Στη Διεθνή Έκθεση Καινοτομίας (Global Innovation Forum) που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βρίσκεται μαζί με την ελληνική αποστολή ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας. Στο Ντουμπάι, ο ίδιος συναντήθηκε με τον Υπουργό Επικρατείας της αραβικής χώρας, αρμόδιο για την Επιχειρηματικότητα και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Dr. Ahmad Belhoul Al Falasi και τον Υφυπουργό Βιομηχανίας και προηγμένων Τεχνολογιών Omar Al Suwaidi, προκειμένου να συνεργαστούν σε ζητήματα έρευνας και καινοτομίας. Στόχος είναι να συνδεθούν οι Startups της χώρας με ιδιωτικούς και επενδυτικούς φορείς που θα στηρίξουν το “άνοιγμα” όλων τους στην παγκόσμια αγορά.  

Ξεκινώντας από την Expo 2020 Dubai, η ελληνική αποστολή πραγματοποίησε επίσκεψη σε ένα από τα παγκόσμια κέντρα τεχνολογικών “θαυμάτων”, ειδικότερα στον κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα, όπως είναι το Ντουμπάι με θέμα το “Elevating Science, Technology & Innovation”, ενώ παράλληλα επισκέφτηκε και το Incubator Building στο Masdar City στην ευρύτερη ζώνη του Άμπου Ντάμπι. Πρόκειται για ένα hub τεχνολογίας που συνδέει την έρευνα με την επιστήμη και τις επιχειρήσεις με τις επενδύσεις, όπως ο ίδιος έγραψε σε σχετική ανάρτηση στο Twitter. 

Ποιοι είναι οι επενδυτικοί φορείς που ήρθε σε επαφή ο Χρ. Δήμας 

Στο Άμπου Ντάμπι π.χ., ο Χρ. Δήμας ήρθε σε επαφή με το κρατικό επενδυτικό ταμείο των HAE, Mubadala που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι και συγκεκριμένα τον Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ. Η εν λόγω επενδυτική εταιρεία διαχειρίζεται ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο εξωτερικό, ώστε να δημιουργήσει βιώσιμες οικονομικές αποδόσεις για τον βασικό της μέτοχο, την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι ενώ συγχρόνως συμπράττει στην αιχμή της παγκόσμιας ανάπτυξης και καινοτομίας για να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις μελλοντικές γενιές.  

Το ταμείο συγκεντρώνει ένα ποσό ύψους 243 δισ. δολαρίων με την χρηματοδοτική εταιρεία να δραστηριοποιείται σε 6 ηπείρους και διάφορους τομείς, διατηρώντας γραφεία στο Λονδίνο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Πεκίνο, καθώς έχει επενδύσει σε πάνω από 50 χώρες, ενώ στο επενδυτικό του επίκεντρο βρίσκεται επίσης η ESG στρατηγική. Οι κλάδοι που υποστηρίζει περιλαμβάνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ακίνητα, τις υποδομές, τα μεταλλεία, τα πετρέλαια, την φαρμακευτική, την ιατρική, την αγροτική βιομηχανία, την αεροδιαστημική και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μεταξύ άλλων.  

Η ADQ είναι η δεύτερη επενδυτική δύναμη με την οποία ήρθε σε επικοινωνία ο Χ. Δήμας, η οποία συνιστά επίσης έναν από τα πιο μεγάλους φορείς για funding στα ΗΑΕ. Η αναπτυξιακή εταιρεία συγκεντρώνει μια από τις πιο δυναμικές, μετασχηματιστικές και φιλόδοξες επιχειρήσεις της πόλης μέσω άμεσων και έμμεσων επενδύσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας του εμιράτου.  

Μέτοχος είναι και εδώ η ίδια η κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι με στόχο την επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης για τις μελλοντικές γενιές. Η εταιρεία εργάζεται σε στρατηγικούς τομείς για την αγορά όπως η βιώσιμη ενέργεια, ο υγειονομικός κλάδος, η κινητικότητα και τα logistics.  

Ως εταιρεία συμμετοχών, εξοπλίζει το οικοσύστημα την αναγκαία τεχνογνωσία σε όλο της το φάσμα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση εμπορικών και οικονομικών ευκαιριών, ενώ διευρύνει το επίπεδο καινοτομίας για τις εταιρείες, τις διοικητικές δομές των οποίων εγγυάται για την καταλληλόλητα τους, ώστε να πετύχουν τους επιχειρηματικούς στόχους που έχουν τεθεί, διασφαλίζοντας ότι τα κεφάλαια είναι εξίσου αποτελεσματικά με τις στρατηγικές.  

Η εταιρεία δίνει, ωστόσο, έμφαση σε επιχειρήσεις που μπορούν να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στο Άμπου Ντάμπι, αφού ενδιαφέρεται για συνέργειες δίνοντας προτεραιότητα σε έργα μεγαλύτερης αξίας για την πρωτεύουσα των ΗΑΕ πάλι με χαρακτήρα ESG και αποτύπωμα στην κοινωνία και το περιβάλλον βάσει σχετικών παραγόντων.  

Ο διεθνής accelarator Hub71 

Στην λίστα των επαφών του ήταν και ο επιχειρηματικός επιταχυντής, Hub71 που αποτελεί ένα περιβάλλον συμβίωσης για Startups, επιχειρήσεις, επενδυτές και κυβερνητικά σώματα. Ο accelarator βρίσκεται στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι αλλά λειτουργεί ως ένα παγκόσμιο tech οικοσύστημα με συνεργασίες με την Microsoft, την Softbank.  

Το Hub71 είναι επίσης η βασική κινητήρια δύναμη του προγράμματος Ghadan 21 και καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Άμπου Ντάμπι, δεδομένου ότι προσφέρει μια σειρά διεθνών επιμορφωτικών προγραμμάτων που προσφέρουν κίνητρα και εταιρική δέσμευση για την υποστήριξη της κοινότητας. Επιπλέον, ελαφρύνει το κόστος εγκατάστασης και διαβίωσης των Startups που θα μεταφερθούν για την κλιμάκωση τους στο Άμπου Ντάμπι, παρέχοντας μια παγκόσμια διασύνδεση με πολυεθνικούς εταίρους για την πρόσβαση σε κεφάλαια και ευκαιρίες στην αγορά μέσα από μια δεξαμενή επενδυτών που αναζητούν να στηρίξουν δυναμικές Startups. 

Το hub “τρέχει” προγράμματα όπως το νέο Venture Lab με την υποστήριξη της Modus Capital για τη συν-δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το VC της Modus, ύψους 80 εκατ. δολαρίων και την αύξηση της πρόσβασης στην αγορά του Άμπου Ντάμπι.  

Σε αυτά εντάσσεται και το The Outliers όπου οι νεοσύστατες εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν με πάνω από 400.000 δολάρια, το Incentive για την κάλυψη όλων των εξόδων διαμονής και εργασιακού χώρου των Startups που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αλλά και το Corporate Engagement – ένα πρόγραμμα που φέρνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις στις μεγάλες εταιρείες για να μετασχηματίσουν την βιομηχανία τους και να βρουν λύσεις στα βασικά προβλήματα του κλάδου. 

Οι παραπάνω επαφές διευρύνουν τις πιθανότητες των εγχώριων Startups να βγουν προς τα έξω και να έχει περαιτέρω αντίκρισμα το έργο τους, χωρίς να χρειαστεί να ψάξουν οι ίδιες, αποκτώντας μια τέτοια ευκαιρία μέσα από το Elevate Greece και τις διαστάσεις του σε επίπεδο εξωστρέφειας.  

Διαβάστε επίσης:

Ο Χρ. Δήμας συναντήθηκε με μεγάλες επενδυτικές δυνάμεις στα ΗΑΕ

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις