Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυτές είναι οι νέες δράσεις του HBio για το 2022

Τη δυνατότητα να συναντηθούν δια ζώσης μετά από καιρό και να συζητήσουν για τα επιτεύγματα του ελληνικού οικοσυστήματος Βιοτεχνολογίας το 2021, αλλά και τους στόχους τους για την επόμενη χρονιά, είχαν τα μέλη του Hellenic Biocluster (HBio) την Τρίτη το βράδυ στην πρώτη εκδήλωση του cluster για το 2022.

Παραβλέποντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρξαν, η ομάδα του HBio δούλεψε σκληρά και σε στενή συνεργασία με τα μέλη του cluster τη χρονιά που μας πέρασε προκειμένου να στηρίξει και να ενισχύσει την καινοτομία στην Υγεία και τις Βιοεπιστήμες αλλά και να εξασφαλίσει ότι το cluster θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να διασυνδέει τα μέλη του με επιτυχία.

Με τη υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, το HBio ταξίδεψε στην Ελλάδα, προκειμένου να συναντήσει μια κρίσιμη μάζα εταιρειών και ιδρυμάτων και να κατανοήσει σε βάθος τόσο τις ανάγκες τους όσο και τις δυνατότητές τους, ενώ το φθινόπωρο διοργάνωσε το 2ο HBio φόρουμ όπου αναλύθηκαν σε βάθος το πολύπλοκο και συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα Βιοτεχνολογίας της χώρας μας, καθώς και το όραμα των εθνικών και διεθνών φορέων για μια υγιή και βιώσιμη Ευρώπη.

Το 2021 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τον τομέα της Βιοτεχνολογίας στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά ελληνική αντιπροσωπεία είχε τη δυνατότητα μέσω του HBio να παρευρεθεί με περίπτερο σε μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της Ευρώπης, το Swiss Biotech Day στη Βασιλεία της Ελβετίας, και να αλληλεπιδράσει με το ελβετικό και ευρωπαϊκό οικοσύστημα Βιοτεχνολογίας.

Η επέκταση σε νέες αγορές είναι υψίστης σημασίας για τις εταιρείες Βιοτεχνολογίας της χώρας μας και γι’ αυτό δύο σχετικές δράσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2022. Το ΗΒΙΟ θα βρίσκεται και φέτος στο Swiss Biotech Day το Μάιο με ακόμα μεγαλύτερη αντιπροσωπεία και ακολούθως θα πραγματοποιήσει μία επιχειρηματική και επιστημονική αποστολή για τα μέλη του σε συνεργασία με σημαντικούς συνεργάτες του από την Ελβετία όπως το Biopôle, την CSEM και το Campus Biotech.

Όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν τη χαρά να συναντήσουν τον κύριο Marc Bruchez, Deputy Head of Mission της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, να του μιλήσουν για τις εταιρείες και τα προϊόντα τους και να συζητήσουν για τα δύο οικοσυστήματα και πώς η μεταξύ τους αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης.

Συμπληρωματικά σε αυτές τις δράσεις εξωστρέφειας, το ΗΒio ανακοίνωσε το σχεδιασμό ενός Life Sciences Innovation Accelerator Lab που θα προσφέρει ανάπτυξη νέων ικανοτήτων στα μέλη του και θα πλαισιώσει τον ήδη πλούσιο κύκλο σεμιναρίων που προσφέρει με αντικείμενα τα οποία δεν καλύπτονται αυτή τη στιγμή από κανέναν φορέα στην Ελλάδα.

Τέλος, η κ. Κρήτα, εις εκ των managers του cluster, βρέθηκε στο Ιάσιο πριν λίγες μέρες μαζί με ομολόγους της από τη Ρουμανία, το Βέλγιο και την Ισπανία για το kick-off meeting του MEDIC-NEST, ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει η χώρα μας μέσω του HBio και το οποίο διευκολύνει τις στρατηγικής σημασίας συνεργασίες ανάμεσα σε clusters στην Ιατρική Ακριβείας, πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να επιτρέψει τη διεύρυνση των δράσεων και των συνεργασιών του cluster.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκπροσώπησε ο κ. Δρίτσας, Επικεφαλής του γραφείου του Δρ. Δήμα, Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο έργο της Κυβέρνησης που στοχεύει στην υποστήριξη της μετατροπής της αξιόλογης έρευνας σε καινοτομικά προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ενδεικτικά, ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στο νόμο για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς, στο νόμο για τους Angel Investors, στο νόμο υπερέκπτωσης Δαπανών Ε&Α (200%) και στην υποστήριξη των Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters) Καινοτομίας.

Διαβάστε επίσης:

HBio: Ένα οικοσύστημα βιοεπιστημών με έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις