Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

HBio: Ένα οικοσύστημα βιοεπιστημών με έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το 2ο διεθνές Hellenic Biocluster Forum, όπου διακεκριμένοι ομιλητές από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία κάλυψαν ποικίλες θεματικές με κεντρικό άξονα το πολύπλοκο και συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα Βιοτεχνολογίας της χώρας μας, καθώς και το όραμα των εθνικών και διεθνών φορέων για μια υγιή και βιώσιμη Ευρώπη.

Αν θα θέλαμε να κάνουμε μια σύνοψη του συνεδρίου, αυτή θα εστίαζε στην ανάγκη να στηριχθεί και να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία αλλά και στη σημασία και την ιδιαιτερότητα των επενδύσεων στις βιοεπιστήμες, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκπροσώπους των επιχειρήσεων, σε ερευνητές, επενδυτές και ποικίλους φορείς του οικοσυστήματος να συνδιαλλαγούν, να εκφράσουν τους φόβους ή τους προβληματισμούς τους και να διατυπώσουν συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις.

Με περισσότερα από 15 χρόνια δράσης, το Hellenic Biocluster (www.hbio.gr) απέδειξε στην πράξη ότι έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα με όραμα, το οποίο περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, κορυφαία πανεπιστήμια, εταίρους από τη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία με σημαντική πολυετή παρουσία στην αγορά αλλά και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών τεχνοβλαστών και νεοφυών επιχειρήσεων.

Το Hellenic Biocluster ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και διαφέρει σημαντικά από έναν τυπικό συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας, καθώς στα μέλη του θα βρει κανείς επιχειρήσεις και ιδιώτες που προσφέρουν συμπληρωματικές υπηρεσίες και έχουν μοναδική τεχνογνωσία. Κοινό γνώμονα όλων των μελών βέβαια αποτελεί η έντονη ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Tο Hellenic Biocluster συνδέεται με clusters και οργανισμούς του εξωτερικού, όπως το EuropaBio, το European Clusters Association, το Council of European Bioregions και το Swiss Biotech Association, εκπρόσωποι των οποίων έδωσαν «το παρών» στην εκδήλωση αφήνοντας το στίγμα τους. Οι επαφές αυτές του cluster βοηθούν στην εξωστρέφεια, τη συνεργασία και τη συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις, εκδηλώσεις και διαβουλεύσεις, κάτι που αναμφίβολα χρειάζεται η χώρα μας και οι επιχειρήσεις της.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η θεματική για την επίπονη και χρονοβόρα μετάβαση από την έρευνα στην αγορά αλλά και οι 18 καινοτόμες εταιρείες –μέλη ή συνεργάτες του cluster– που παρουσίασαν εντυπωσιακά προϊόντα με σαφή αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο.

Καινοτόμες εταιρείες – μέλη του Cluster – που παρουσίασαν εντυπωσιακά προϊόντα με σαφή αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο

Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), ιδρυτικό μέλος του HBIO, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και πρύτανη του ΓΠΑ Σπυρίδωνα Κίντζιου, έχει πάνω από 25 χρόνια ερευνητική εμπειρία στον τομέα της Βιοτεχνολογίας και ειδικότερα των βιοαισθητήρων.

Στο 2ο Hellenic Biocluster Forum η επίκουρη καθηγήτρια Σοφία Μαυρίκου παρουσίασε έναν καινοτόμο και εξαιρετικά ευαίσθητο κυτταρικό βιοαισθητήρα που ανιχνεύει τη S1 πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μέσα σε μόλις τρία λεπτά, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη κατεργασία του δείγματος, ανακάλυψη η οποία έλαβε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας IDea Incubator Competition που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Αμερικάνικης Εταιρείας Λοιμώξεων (Infectious Diseases Society of America Foundation) και της εταιρείας Johnson & Johnson Innovation – JLABS.

Το διαγνωστικό τεστ που παρουσιάστηκε αναμένεται να αλλάξει ριζικά την ταχεία διάγνωση του κορωνοϊού αλλά και ενός συνόλου λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Diestia Systems

Η Diestia Systems προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής, σχεδιασμού, ανάπτυξης και δημιουργίας πρωτοτύπων για οπτικές συσκευές, οπτοηλεκτρονικά συστήματα και λογισμικό για την οφθαλμική διάγνωση και θεραπεία. Η ομάδα της Diestia Systems έχει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη οφθαλμικών συσκευών, όπως διαγνωστικές συσκευές, χειρουργικές συσκευές, ενδοφθάλμιοι φακοί και άλλα οφθαλμικά εμφυτεύματα.

«Η συμμετοχή μας στο HBio δημιούργησε για εμάς ευκαιρίες για επαγγελματικές συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία», δήλωσε ο Δρ Χαρίλαος Γκίνης, Senior Scientist της Diestia.

Ergobyte

Ο Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ergobyte, μιας νέας τεχνολογικής επιχείρησης της υγείας, παρουσίασε το ερευνητικό έργο PrescIT. Η ομάδα του έργου σχεδιάζει και αναπτύσσει μια έξυπνη, προσωποποιημένη και διαλειτουργική πλατφόρμα για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων. Το PrescIT προσφέρει αξία σε παρόχους υπηρεσιών υγείας σε όλες τις βαθμίδες, από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έως τα τριτοβάθμια πανεπιστημιακά νοσοκομεία, καθώς και στο σύνολο των επαγγελματιών υγείας.

«Μέσα σε ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα, το HBio προάγει την καινοτομία και τη συνεργασία, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των μελών του. Παρόλο που είμαστε νέο μέλος, έχουμε ήδη συνάψει σημαντικές συνεργασίες χάρη στην πολύτιμη καθοδήγηση του cluster».

H επίκουρη καθηγήτρια Σοφία Μαυρίκου, Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Nanoplasmas

Η Nanoplasmas είναι μια εταιρεία-τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με μεγάλη εξειδίκευση στην κατεργασία και την τροποποίηση επιφανειών με τη χρήση νανοτεχνολογίας. Η Nanoplasmas προσφέρει διαγνωστικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για εφαρμογές υγείας, ασφάλειας τροφίμων καθώς και γεωργικών και περιβαλλοντικών εφαρμογών.

«H συμμετοχή μας στο HBIO μας έχει βοηθήσει σε θέματα συνεργασίας με άλλους φορείς και επιχειρήσεις, στη συμμετοχή μας σε συνεργατικές ερευνητικές δράσεις καθώς και στην προβολή της εταιρείας μας μέσω των δράσεων που οργανώνονται. Στο πρόσφατο συνέδριο που διοργανώθηκε από το HBIO παρουσιάσαμε τα νέα διαγνωστικά προϊόντα μας για την ανίχνευση του βακτηρίου της λεγεωνέλλας και του ιού SARS-CoV-2», ανέφερε ο κ. Κοσμάς Έλληνας, εκ των συνιδρυτών της Nanoplasmas.

PharmaGnose S.A.

Η PharmaGnose S.A. είναι μια εταιρεία-τεχνοβλαστός του ΕΚΠΑ, που ειδικεύεται στην έρευνα και την ανάπτυξη φυσικών προϊόντων με στόχο την ανακάλυψη καινοτόμων συστατικών για τη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών. Παρέχονται ερευνητικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας: ανάπτυξη και παραγωγή φυτικών εκχυλισμάτων, αξιοποίηση ελληνικής βιοποικιλότητας, απομόνωση και χημικός χαρακτηρισμός φυσικών προϊόντων, μεταβολομικές μελέτες, ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση βιοδεικτών. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Nature Crete Pharmaceuticals PC

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ) Ηλίας Καστανάς παρουσίασε περιληπτικά τους στόχους της Nature Crete Pharmaceuticals PC, μιας εταιρείας-τεχνοβλαστού του ΠK, με στόχο την ανάπτυξη νέων φαρμάκων βασισμένων σε φυσικά προϊόντα. Έδειξε τη διαθέσιμη μεθοδολογία, ενώ παρουσίασε ένα προϊόν, ήδη προστατευμένο με διεθνή πατέντα, έναντι του κορωνοϊού και της COVID-19.

H Δρ Κατερίνα Αργυροπούλου, Head of R&D department, PharmaGnose S.A.

Ο καθηγητής Καστανάς συμμετείχε επίσης σε στρογγυλό τραπέζι, παρουσιάζοντας τα προβλήματα της μεταφραστικής διαδικασίας από την ακαδημαϊκή έρευνα σε τελικό προϊόν, βασιζόμενη την 20ετή εμπειρία του στο χώρο. «Η συμμετοχή μιας εταιρείας ή ενός εργαστηρίου στο cluster HBio παρέχει δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και συνάψεως νέων συνεργασιών και συμφωνιών με εταίρους με συμπληρωματική εμπειρία και τεχνογνωσία. Επίσης, η αντιπροσώπευση μέσω της HBio παρέχει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αντιπροσωπευτικότητα στο διεθνές περιβάλλον.»

Ινστιτούτο Πληροφορικής ΙΤΕ

Η Δρ Αγγελίνα Κουρούμπαλη, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ), εκλεγμένο μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Πληροφορικής Επιστημών Υγείας και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Ψηφιακής Υγείας, παρουσίασε τις ολοκληρωμένες καινοτόμες εφαρμογές ψηφιακής υγείας που αναπτύσσει το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ- ΙΠ.

«Το HBIO χαρακτηρίζεται από υψηλό επαγγελματισμό, με συμμετέχοντες κορυφαία στελέχη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της έρευνας. Η συμμετοχή μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς διευρύνει το εύρος των συνεργασιών μας και μας προσφέρει τη δυνατότητα ανάδειξης και προώθησης των ερευνητικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.»

Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Η Δρ Ζωή Κούρνια, κύρια ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), στην ομιλία της με θέμα «Από τον υπολογιστικό σχεδιασμό φαρμάκων έως τις προκλινικές δοκιμές νέων αντικαρκινικών ενώσεων» παρουσίασε το νέο κτίριο Ιατρικής Ακριβείας που έχει δρομολογηθεί με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών στον Τομέα της Ιατρικής Ακριβείας και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των προκλινικών δοκιμών σε κλινικές μελέτες πρωτότυπων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Η ομάδα που «τρέχει» το HBio

Στο Forum είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και την ομάδα του ΗΒio. Η κ. Σταματική Κρήτα, Business Development Manager του HBio, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε Βιολογία και για περισσότερα από 15 χρόνια ακολούθησε την καριέρα του ερευνητή. To 2016 ήρθε στην Ελλάδα μεταφέροντας την τεχνογνωσία που είχε αποκτήσει στο εξωτερικό αλλά και ιδιαίτερα στοιχεία ως μέλος της Διασποράς. Από το 2019, έχοντας στόχο τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, στηρίζει τα μέλη του HBio, ώστε να βελτιωθούν και να αντιμετωπίσουν δυναμικά το ιδιαίτερα μεταβλητό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Συζήτηση για τις επενδύσεις στις Βιοεπιστήμες υπό το συντονισμό του Δρος Λούντου.

Σε συνεργασία με την κ. Κρήτα, τον επιστημονικό συντονισμό του cluster ανέλαβε, εδώ και λίγους μήνες, η νέα Scientific Manager του cluster, Δρ Εύη Τσαλίκη. Η Δρ Τσαλίκη είναι επίσης βιολόγος και επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα μετά από 12 χρόνια στο εξωτερικό. Η θητεία της στο University College London της Αγγλίας αλλά και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στην ίδρυση μιας καινοτόμου Startup κατά το παρελθόν, αλλά και η πολυετής εμπειρία της στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και στο συντονισμό ερευνητικών εργαστηρίων, καθιστούν τη Δρα Τσαλίκη μια σημαντική προσθήκη για το δυναμικό του HBio.

Θα ακούσεις και τις δύο να μιλούν με ενθουσιασμό για το cluster, τα μέλη του και τις δράσεις που ετοιμάζουν. Αν και έχουν ζήσει και έχουν εργαστεί στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, έχουν σε βάθος γνώση του ελληνικού οικοσυστήματος, των αδυναμιών του και των αναγκών του. Δίνουν μεγάλη σημασία στην ουσιαστική υποστήριξη των μελών του cluster, στη δημιουργία ισχυρών συνεργασιών και στη βιωσιμότητα. Άμεσο στόχο τους, μεταξύ άλλων, αποτελεί η ενίσχυση και η έμπρακτη υποστήριξη των γυναικών στο χώρο της έρευνας και της επιχειρηματικότητας, κάτι το οποίο φάνηκε και από την προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ίση αντιπροσώπευση των δύο φύλων στο Forum, αλλά και η ανάπτυξη ευκαιριών για την απαραίτητη και αναγκαία «πράσινη» μετάβαση των ελληνικών ΜμΕ.

Το Hellenic Biocluster είναι αναμφίβολα μία πρωτοβουλία που έχει να προσφέρει πολλά στο χώρο των Βιοεπιστημών κι ακολουθεί τις εξελίξεις, ενδεχομένως και να προηγείται αυτών. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ότι η προσπάθεια αυτή υλοποιήθηκε χάρη στην έμπρακτη υποστήριξη των χορηγών του (Abbvie, Elpen, Galenica, ITF Hellas, Pharmassist, P Zafiropoulos, Bioemtech, CBL, Fuse και Protatonce) καθώς και των πολυάριθμων υποστηρικτών του Forum συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Σταματική Κρήτα, Business Development Manager του HBio.

Ποια είναι τα πρόσωπα πίσω από το HBio

Το ΗBio διοικείται από ένα εννεαμελές συμβούλιο. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προσφέρουν αφιλοκερδώς πολύτιμη καθοδήγηση στο cluster και τα μέλη του, ενισχύοντας τις όποιες δυνατότητες καινοτομίας εντοπίζονται, χάρη στην πολυετή εμπειρία που έχουν στο χώρο των επιχειρήσεων και της μεταφραστικής έρευνας.

Η Δρ Ιωάννα Κούκλη, CEO της PHARMASSIST LTD και πρόεδρος του ΔΣ του HBio, δήλωσε χαρακτηριστικά για το Forum: «Με χαρά καλωσορίσαμε διά ζώσης και διαδικτυακά περισσότερους από 200 φίλους και συνεργάτες του Hellenic Biocluster στη φετινή διημερίδα μας, προκειμένου να συζητήσουμε τις παθογένειες του ελληνικού οικοσυστήματος Βιοτεχνολογίας αλλά και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται μπροστά μας ακόμα και τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας. Προσωπικά θεωρώ πως ήταν μεγάλο όφελος ότι τονίστηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από όλες τις πλευρές προκειμένου να διαμορφωθεί μια ισχυρή, βιώσιμη και εξωστρεφής Βιομηχανία Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα αλλά και να υποστηριχθεί η καινοτόμα έρευνα που διεξάγεται στα ιδρύματά μας».

Ο Δρ Γιώργος Λούντος, CEO της BIOEMTECH και μέλος του ΔΣ, θεωρεί πως τo πρόσφατο συνέδριο του HΒio ήταν αναμφίβολα ένα εξαιρετικά επιτυχημένο γεγονός, αφού έπειτα από καιρό παρακολουθήσαμε φυσικά εμπνευστικές παρουσιάσεις και συμμετείχαμε σε ζωντανές συζητήσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς παίκτες του εγχώριου Biotech οικοσυστήματος. «Ιδιαίτερα οι παρουσιάσεις του κ. Γιώργου Γιακουμάκη από το EIF και του κ. Σπύρου Αρσένη από τo NGB αποτέλεσαν θετική πρόκληση-πρόσκληση για τις ελληνικές Startups του χώρου και μας δίνουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο, ώστε να οργανώσουμε μία επόμενη εκδήλωση, στην οποία όλες οι Biotech Startups πρέπει να είναι παρούσες, ώστε να συμμετέχουν στις ζυμώσεις που συντελούνται και να αξιοποιήσουν αυτήν τη θετική συγκυρία».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις