Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρεκόρ εξαγορών για τις εταιρείες κυβερνοασφάλειας

Σε τοπ επίπεδα παρατηρήθηκαν φέτος οι εξαγορές εταιρειών κυβερνοασφάλειας, ξεπερνώντας το αντίστοιχο μέγεθος πέρσι.

Φέτος λίγες ήταν οι Startups κυβερνοασφάλειας που αντιμετώπισαν πρόβλημα με την άντληση κεφαλαίων, σημειώνοντας ρεκόρ εξαγορών. Σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase, 129 εταιρείες που υποστηρίζονται από VC εξαγοράστηκαν από ιδιωτικά κεφάλαια ή στρατηγικές φέτος – ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ των 79 συμφωνιών. Οι συμφωνίες αυτές ολοκληρώθηκαν ακόμη και όταν πάνω από 20 δισ. δολάρια εισέρρευσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις κυβερνοασφάλειας από επιχειρηματικούς και θεσμικούς επενδυτές.

Τα highlights του 2021 σε αυτό το κομμάτι περιλαμβάνουν ιδιαίτερα την εξαγορά της πλατφόρμας διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης Auth0 από την ανάλογη Okta έναντι 6,5 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο, την απόκτηση της εταιρείας διαχείρισης προνομιακής πρόσβασης Thycotic έναντι 1,4 δισ. δολαρίων από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων TPG επίσης τον Μάρτιο, καθώς και την Bain Capital που εξαγόρασε την πλατφόρμα ανίχνευσης και απόκρισης δικτύων ExtraHop για 900.000 δολάρια τον Ιούνιο.

Φαίνεται ότι το επίκεντρο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας βρίσκεται γύρω από την ταυτότητα, την πρόσβαση και την ασφάλεια δικτύου με τις παραπάνω συμφωνίες να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει μόνο ένας παράγοντας που να προσελκύει τα κεφάλαια και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο κλάδος.

Τα φετινά αποκτήματα

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τα δεδομένα είναι του ποιος προβαίνει στις εξαγορές και γιατί, μιλώντας για 15 επενδυτικούς και στρατηγικούς οίκους που προέβησαν σε πολλαπλές εξαγορές όπως η συμβουλευτική Deloitte, η Fortinet που παρέχει λύσεις antivirus και η εταιρεία λογισμικού Rapid7, μεταξύ άλλων.

Δύο εταιρείες, ωστόσο, πραγματοποίησαν φέτος μια τριάδα συμφωνιών. Η Microsoft εξαγόρασε τον Ιούνιο την εταιρεία ασφάλειας IoT ReFirm Labs για άγνωστο ποσό. Στη συνέχεια, ο τεχνολογικός κολοσσός πραγματοποίησε δύο συμφωνίες τον αμέσως επόμενο μήνα, αποκτώντας την εταιρεία διαχείρισης ψηφιακών απειλών RiskIQ για 500.000 δολάρια, ενώ ακολούθησε η εξαγορά της CloudKnox Security έναντι άγνωστου πάλι ποσού.

Αντίστοιχα, η Forcepoint που ανήκει στην Francisco Partners, απέκτησε τρεις εταιρείες στον κυβερνοχώρο που υποστηρίζονται από VC φέτος. Συγκεκριμένα, τον Μάιο εξαγόρασε την Cyberinc, η οποία επικεντρώνεται σε διαδικτυακές κυβερνοεπιθέσεις. Ακολούθως, η ίδια απέκτησε τον Ιούνιο την εταιρεία ασφάλειας δικτύων Deep-Secure με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Οκτώβριο την BitGlass, πάροχο υπηρεσιών ασφαλείας, χωρίς να γίνουν όμως γνωστοί οι όροι για αυτές τις συμφωνίες.

Καθώς η μια κυβερνοεπίθεση διαδέχεται την άλλη, σε συνδυασμό με την τηλεργασία που καθιστά πιο ευάλωτο το προσωπικό των εταιρειών στην κλοπή δεδομένων και αλλού, τίποτα από αυτά δεν προκαλεί έκπληξη για το “ξαφνικό” ενδιαφέρον των επενδυτών στις εταιρείες αυτές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις