Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ελλάδα πάει Silicon Valley με δυναμική για τις Startups

Με αφορμή την επίσκεψη των υφυπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης, διασφαλίζεται η μεταφορά της τεχνογνωσίας και η δικτύωση της χώρας στην καρδιά της καινοτομίας.

Στη Silicon Valley, το παγκόσµιο κέντρο της καινοτοµίας και των νέων τεχνολογιών, θα εγκαταστήσει την µόνιµη παρουσία της η Ελλάδα. Το σχέδιο έχουν διαμορφώσει από κοινού ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρµόδιος για την Οικονοµική ∆ιπλωµατία, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρµόδιος για την Ερευνα και Καινοτοµία, Χρίστος ∆ήµας.

Η χώρα διαθέτει άλλωστε πλέον µια δεξαμενή για το εγχώριο οικοσύστηµα καινοτοµίας, παρέχοντας μέσω αυτής κίνητρα στις Startups, μεταξύ άλλων φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδυτικούς αγγέλους, µετοχές προαίρεσης και προγράμματα ΕΣΠΑ, για να ενισχύσει την ρευστότητά τους. Το Elevate Greece έχοντας την υποστήριξη ενός ισχυρού επιχειρηματικού δικτύου του ιδιωτικού τοµέα, προσφέρει στις νεοσύστατες εταιρείες χρηµατικά βραβεία, εξειδικευµένα τραπεζικά προϊόντα, υπηρεσίες cloud και συμβουλευτική, συνδέοντας τες με επιταχυντές, θερμοκοιτίδες και VC.

Η πολιτεία θα προσπαθήσει τώρα να στηρίξει δυναμικά την ελληνική νεοφυή επιχειρηµατικότητα και τον ψηφιακό µετασχηµατισµό στην Ελλάδα, ιδρύοντας ένα πλήρως στελεχωμένο γραφείο στη Silicon Valley, με υποδοµές και χρηµατοδότηση, που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στο εγχώριο και το εκεί οικοσύστημα, όπως ήταν και ο αρχικός στόχος της επίσκεψης των δύο κυβερνητικών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, αυτό θα παρακολουθεί τα τεχνολογικά δρώμενα όπως εξελίσσονται για να συμβάλλει στην αξιοποίηση τους στην Ελλάδα καθώς και στη χάραξη της ψηφιακής πολιτικής που θα εμπνεύσει και θα ακολουθήσει οποιοδήποτε νέο δεδομένο εδώ. Παράλληλα, θα υποστηρίζει ελληνικές Startups µε υπηρεσίες soſt landing, bootcamps, immersion programs, εργαστήρια για την είσοδο στην αγορά, συµβουλευτικές υπηρεσίες για πρακτικά θέµατα (π.χ. νοµικής φύσεως, φοροτεχνικά ζητήματα, αιτήσεις για visa, εύρεση στέγης-χώρων εργασίας), mentoring, coaching και δικτύωση στη Silicon Valley.

Όλα θα εξαρτώνται φυσικά από το στάδιο ωριµότητάς των νεοφυών επιχειρήσεων, τα κεφάλαια που έχουν εξασφαλίσει από εταιρείες χρηματοδότησης υψηλού ρίσκου ή τους επενδυτές αγγέλους, αλλά και την αναζήτηση πελατών ή συνεργατών. Το εγχείρημα θα προωθήσει το τοπικό οικοσύστηµα παραγωγής καινοτόµων τεχνολογιών, µε το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναµικό, προσελκύοντας ξένους επενδυτές.

“Το καλό παράδειγμα”                                                                                

Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης εξετάζουν αντίστοιχες περιπτώσεις όπως η Γαλλία, η οποία έχει καταφέρει να στηρίζει τις γαλλικές νεοσύστατες εταιρείες μέσω της Silicon Valley, στο να αναπτύξουν την δραστηριότητα τους εκεί, ενώ συγχρόνως έχει πετύχει να συγκεντρώσει ξένους επενδυτές τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελβετία, ειδικότερα στις εγκαταστάσεις του Swissnex στο Σαν Φρανσίσκο, που λειτουργούν ως coworking space για Startups από την Ελβετία.

Σε συνδυασμό με το νέο θεσµικό πλαίσιο λειτουργίας των spin-offs, την ανάπτυξη της Πολιτείας Καινοτοµίας στη ΧΡΩΠΕΙ και του Thess INTEC, τα data centers, δράσεις όπως τα Innovation Clusters και τα Κέντρα Ικανοτήτων, συνεργασίες με κολοσσούς όπως η Microsoft και η Pfizer που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, η Ελλάδα δεν αποκλείεται να γίνει η επόμενη παραγωγός unicorns.

Διαβάστε σχετικά:

Στη Silicon Valley Χρίστος Δήμας και Κώστας Φραγκογιάννης με ατζέντα τις ελληνικές Startups

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις