Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ωριμότητα και προσήλωση στο long run!

Κατά τη διάρκεια του 2023 οι Ελληνικές Νεοφυείς Επιχειρήσεις κατάφεραν να αντλήσουν κάτι παραπάνω από 485 εκατομμύρια ευρώ.

Πολλές φορές δέχομαι ερωτήματα προερχόμενα από το εξωτερικό, τόσο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τις Αγγλία και πιο σπάνια από τις ΗΠΑ σε σχέση με το Ελληνικό οικοσύστημα. Πρόκειται, συνήθως, για αναλυτές που επιχειρούν να ανιχνεύσουν και χαρτογραφήσουν όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται το πώς εξελίσσεται η εντός των συνόρων Startup Σκηνή, έτσι ώστε στη συνέχεια να προσφέρουν την ανάλογη
ενημέρωση σε δυνητικούς επενδυτές, εταιρείες και οργανισμούς.

Κι ενώ κατά το παρελθόν η συγκεκριμένη διαδικασία μου φάνταζε ως εύκολη, άμεση και με πληθώρα από περιεχόμενο που μπορούσα να μοιραστώ με τους ενδιαφερόμενους αναλυτές, τελευταία ανακαλύπτω πως η αρχική δυναμική, φθίνει φορά τη φορά, σε σημείο τέτοιο ώστε να με κάνει να αναλογίζομαι εάν (και τι, φυσικά) φταίει.

Απάντηση; Μα η σταδιακή ωρίμανση του ίδιου του οικοσυστήματος, που έχει φτάσει σε ένα σημείο σημαντικής ανάπτυξης και επιζητά το επόμενο βήμα. Μετεξέλιξης, εξαγοράς, δυναμικής διείσδυσης στο εξωτερικό, Exit, συνέργειας και συμπόρευσης στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής συμμαχίας ή όπως αλλιώς
κι εάν λογίζεται αυτό.

Αρκεί να ανατρέξει κάποιος στα δεδομένα προκειμένου να αντιληφθεί μια εν δυνάμει πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2023 οι Ελληνικές Νεοφυείς Επιχειρήσεις κατάφεραν να αντλήσουν κάτι παραπάνω από 485 εκατομμύρια ευρώ. Μέγεθος, που εν πρώτοις φαντάζει ικανοποιητικό για το εύρος του οικοσυστήματος, μα και της πατρίδας μας εν γένει, ωστόσο μικρότερο τόσο από το αντίστοιχο του 2022, όσο και του 2021!

Βέβαια, εάν ανατρέξουμε μόλις μια πενταετία πίσω, στο 2018, θα διαπιστώσουμε πως το συγκεκριμένο ποσό δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ… Μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα και ένα έντονα προβληματικό τοπίο που επικρατούσε στην χώρα μας, τότε. Όσο για την αξία των Ελληνικών Startups, όσο κι εάν η μέτρηση «χωρά» αρκετές ερωτήσεις, το 2021 ανερχόταν σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2022 το εν λόγω ποσό υπολογίστηκε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δίχως διάθεση εθελοτυφλίας, πρόκειται για ένα μικρό –για τα διεθνή δεδομένα– μέγεθος αξίας, το οποίο όμως αφορά σε ένα οικοσύστημα με διάθεση και στοιχεία ανοδικής τροχιάς. Ήτοι, η κατάλληλη μαγιά υπάρχει.
Τι λείπει; Μια ξεκάθαρα οραματική λογική των ίδιων των Startuppers και εν γένει επιχειρηματιών, οι οποίοι αφού καταγράψουν με ρεαλισμό τα δεδομένα της αγοράς ή τομέα στον οποίο και επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, φροντίσουν να προετοιμάσουν ένα Business Plan με χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

Ξέρω, μπορεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να φαντάζει ως… αιώνας, ωστόσο λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου να προκύψει το τρίπτυχο: Όραμα –στρατηγική– Go to Market!
Παράλληλα, στέλνει σε κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο ένα μήνυμα ωριμότητας, σιγουριάς και διάθεσης συμμετοχής και προσήλωσης στο Long Run.

 

Το editorial του Γιάννη Διονάτου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #48

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις