Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι Startups του CapsuleT Accelerator

O CapsuleT συμπληρώνει 5 χρόνια ζωής, έχει ολοκληρώσει 10 προγράμματα επιτάχυνσης στα οποία συμμετείχαν πάνω από 240 founders.

CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator είναι μία πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) ο οποίος συστάθηκε το 2019. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος στον τουριστικό κλάδο μέσω της προσφοράς ευκαιριών δημιουργίας και ανάπτυξης Startups με παγκόσμια προοπτική και αντίκτυπο. Παράλληλα, σκοπός του είναι να συνδράμει στην ανάπτυξη λύσεων για τα ξενοδοχεία με γνώμονα τις ανάγκες των Ελλήνων ξενοδόχων, να παρέχει, δηλαδή, λύσεις από την αγορά για την αγορά. O CapsuleT συμπληρώνει 5 χρόνια ζωής, έχει ολοκληρώσει 10 προγράμματα επιτάχυνσης στα οποία συμμετείχαν πάνω από 240 founders.

Deliverback

H Deliverback είναι μια εταιρεία τεχνολογίας η οποία απευθύνεται σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια, car rentals και κρουαζιερόπλοια. Η υπηρεσία της επιστρέφει τα αντικείμενα που οι πελάτες τους έχουν ξεχάσει ή χάσει σε αυτά, εύκολα γρήγορα και οικονομικά. Τα αντικείμενα που συνήθως μένουν πίσω κατά λάθος είναι το προσωπικό κινητό του ατόμου, η επικοινωνία και οι επαφές του ουσιαστικά, το laptop, η εργασία του, ή η φωτογραφική μηχανή του, δηλαδή οι αναμνήσεις του, και χρειάζεται την επιστροφή τους γρήγορα και με ασφάλεια.

Δυστυχώς, υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας και αυτοματισμού ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη (το ξενοδοχείο –ο ταξιδιώτης–η εταιρεία courier), έτσι που ο μέσος χρόνος διαχείρισης κατέληγε να φτάνει τις 2.5 ώρες, γεγονός που προκαλούσε μεγάλη δυσαρέσκεια και άγχος σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Με τη βοήθεια του CapsuleT , η Deliverback έχει δημιουργήσει ένα προϊόν που απαντά στις ανάγκες των ξενοδοχείων και παρέχει: 24/7 εξυπηρέτηση πελατών, ολοκληρωμένη εικόνα των αποστολών σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής καταγραφής των ξεχασμένων αντικειμένων, δωρεάν υλικά συσκευασίας και τη δυνατότητα να κερδίζει ο ταξιδιώτης αποστολές σε προνομιακές τιμές. Όλα τα παραπάνω με μηδενικό κόστος και ενώ είναι GDPR compliant.

To 2021, η ομάδα ξεκίνησε με 400 ξενοδοχεία και, πλέον, συνεργάζεται με 1.600 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 5 και 4 αστέρων και έχει εισαχθεί στα αεροδρόμια της χώρας.

Orbito travel

Το orbitotravel αποτελεί μια πρωτοποριακή online ταξιδιωτική πλατφόρμα, ειδικά σχεδιασμένη να καλύπτει τις ανάγκες των ταξιδιωτών με περιορισμένη κινητικότητα, που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα κινητικότητας.

Απευθύνεται σε μια αγορά άνω των 150 εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε Ευρώπη και Αμερική, οι οποίοι διαθέτουν τα οικονομικά μέσα και την επιθυμία να εξερευνήσουν τον κόσμο, αλλά συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην οργάνωση προσβάσιμων ταξιδιών.

Εστιάζοντας στην αλυσίδα προσβασιμότητας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν: εισιτήρια, διαμονή, δραστηριότητες, εστίαση, μετακίνηση και άλλες υπηρεσίες (ταξιδιωτική ασφάλεια, ασφάλεια αποσκευών, ενοικίαση αναπηρικών αμαξιδίων). Για κάθε τοποθεσία που εντάσσεται στην πλατφόρμα, έχει δημιουργηθεί μια εικονική περιήγηση. Η εικονική περιήγηση δεν αποτελεί απλά οπτική απεικόνιση, αλλά λειτουργεί και ως εργαλείο ενημέρωσης, προσφέροντας μια ρεαλιστική οπτική των χαρακτηριστικών προσβασιμότητας.

Μέσω της πολύτιμης και ουσιαστικής βοήθειας του CapsuleT, η Αθήνα ολοκληρώθηκε ως ο πρώτος πλήρως προσβάσιμος προορισμός στην πλατφόρμα. Ακόμα, στα τέλη Μαρτίου, επιτεύχθηκε η άντληση των πρώτων κεφαλαίων από επενδυτές στην Ελλάδα, με σκοπό την άμεση επέκταση σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Cellarhopping

Το Cellarhopping είναι ένα B2B marketplace που απευθύνεται σε επαγγελματίες του τουρισμού και στοχεύει να φέρει τον γαστρονομικό τουρισμό στο επίκεντρο των επιλογών των ταξιδιωτών, ενώ παράλληλα θα αναδεικνύει την αξία κάθε προορισμού με γαστρονομικό ενδιαφέρον. Δημιουργήθηκε από τον Τάσο Κανναβό, με εμπειρία στον τουρισμό, και τη Σοφία Μουσέτη, με εμπειρία σε τεχνολογικά αγροδιατροφικά projects, αφότου διέσχισαν αμπελώνες και γαστρονομικά τοπία σε όλη την Ευρώπη ως δεινοί ταξιδευτές.

Περισσότερα από 120 οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία, επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδρομές κρασιού, έχουν καταχωρήσει 240 υπηρεσίες σε 25 προορισμούς στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες μεταπωλούνται σε ένα δίκτυο επαγγελματιών του τουρισμού, (ξενοδοχεία, διαδικτυακά ή φυσικά ταξιδιωτικά γραφεία, διεθνείς πλατφόρμες τουρισμού), πολλαπλασιάζοντας τα κανάλια που απευθύνονται στον εισερχόμενο τουρισμό.

Το Cellarhopping, διευκολύνει τους ανήσυχους ταξιδιώτες που αναζητούν προϊόντα πιο «πράσινα», περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμα ενώ εξυπηρετεί τους επαγγελματίες του τουρισμού που χάνουν πολύτιμο χρόνο και πόρους σε διαπραγματεύσεις με μεσάζοντες, καταλήγοντας σε επιλογές μαζικού τουρισμού.

Τέλος, ενισχύει τους παρόχους γαστρονομικών προϊόντων που δεν έχουν τον χρόνο ή τη γνώση να αξιοποιήσουν την τουριστική τους αξία. Η συμμετοχή και το 3ο βραβείο στο CapsuleT έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Cellarhopping, εδραιώνοντας το ως δυναμικό παίκτη στον χώρο του κρασιού και του γαστροτουρισμού, εξασφαλίζοντας πολύτιμες διασυνδέσεις.

Travelr

To Travelr είναι μια καινοτόμα travel fintech, cloud-based, B2B, SaaS πλατφόρμα ολιστικής διαχείρισης ταξιδιών. Το σύστημά της Startup δεν έχει ανακατευθύνσεις, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν τις κρατήσεις τους εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά και να διαχειρίζονται τις κρατήσεις τους (τροποποιήσεις, τιμολόγια) σε μια πλατφόρμα. Έτσι, εξοικονομούν χρόνο διαχείρισης έως και 85% και ετήσιο ταξιδιωτικό budget έως και 25%.

Το Travelr είναι source agnostic, πράγμα που σημαίνει ότι έχει δημιουργήσει απευθείας προσβάσεις με τρίτα συστήματα προμηθευτών και αλγόριθμους σάρωσης για να ανακαλύπτει τις φθηνότερες και διαθέσιμες ταξιδιωτικές επιλογές, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Μεγάλων Δεδομένων.

Μέσα από τη χρήση της, τα διαφορετικά εταιρικά τμήματα (εταιρικοί ταξιδιώτες, travel managers, διοίκηση) μπορούν να διαχειριστούν τα ταξίδια τους σε ένα κοινό περιβάλλον. Η πλατφόρμα συλλέγει τιμές από πολλές διαφορετικές πηγές της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς, ενοποιώντας χιλιάδες επιλογές πτήσεων, καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών, ενώ επεκτείνεται και σε άλλες ταξιδιωτικές υπηρεσίες προσφέροντας το πιο εύχρηστο και οικονομικό businesstravelservice στην αγορά.

Το πρώτο βραβείο του 6ου κύκλου στο CapsuleT ανέδειξε, στην παγκόσμια αγορά, τις καινοτομίες και τα οφέλη που πετυχαίνουν οι οργανισμοί που διαχειρίζονται τα ταξίδια τους με το Travelr, κερδίζοντας στο τέλος του προγράμματος υιοθέτηση της λύσης από πάνω από 300 εταιρικούς πελάτες, 2.000 χρήστες και άνω του 1.000.000 ευρώ σε κρατήσεις.

Mystery Pot

Η Mystery Pot είναι μια δωρεάν εφαρμογή φαγητού, που συνδέει καταναλωτές με καταστήματα εστίασης που έχουν περίσσευμα φαγητού στο τέλος της ημέρας. Οι καταναλωτές απολαμβάνουν φρέσκο φαγητό στο ένα τρίτο της τιμής, ενώ τα καταστήματα μειώνουν τα έξοδα της σπατάλης και όλοι μαζί βοηθούν το περιβάλλον μειώνοντας το food waste.

Η Mystery Pot μετρά, πλέον, πάνω από 50.000 χρήστες και 150 καταστήματα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα, κέρδισε το πρώτο duel στην ιστορία του ελληνικού Dragons’ Den. Επίσης, είναι ενεργό μέλος της Συμμαχίας Κατά της Σπατάλης Τροφίμων και έχει κερδίσει χρυσά βραβεία από το Bossible.gr και τα FEA.

Η Mystery Pot συμμετείχε και αναδείχθηκε δεύτερη στον 6ο κύκλο του επιταχυντή CapsuleT. Μέσα από τη συμμετοχή της στον accelerator, κατάφερε να έρθει σε επαφή με experts στον τουρισμό και να πραγματοποιήσει τις πρώτες της συνεργασίες με ξενοδοχεία. Χρήσιμα workshops, ειδικά για το μάρκετινγκ και το business plan, τη βοήθησαν να εξελίξει την ιδέα της και να μεγαλώσει σημαντικά τον αριθμό των χρηστών της. Οι ιδρυτές αναφέρουν ότι ο CapsuleT λειτούργησε κυριολεκτικά σαν accelerator για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Primehost

Η PrimeHost.ai προσφέρει στους επισκέπτες του ξενοδοχείου έναν generative ΑΙ Αssistant. Χρησιμοποιώντας σύνθετες τεχνικές, o προσωπικός ΑΙ βοηθός γνωρίζει τα πάντα για το κατάλυμα και την περιοχή και εξυπηρετεί 24/7 με απόλυτη ασφάλεια.

Απαντάει άμεσα σε ερωτήματα σχετικά με τις παροχές, δίνει εξαιρετικές προτάσεις και οδηγίες για την περιοχή, σέβεται τους κανόνες και τις πολιτικές του ξενοδοχείου, κάνει κρατήσεις υπηρεσιών και ενημερώνει το κατάλυμα σε περιπτώσεις ανάγκης. Έτσι, ο επισκέπτης έχει άμεση, ποιοτική και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση καθ ́ όλη τη διάρκεια της εμπειρίας του καθώς έχει πάντα δίπλα του έναν προσωπικό βοηθό, έναν problem-solver. Όσον αφορά το κατάλυμα, το αποτέλεσμα είναι η απελευθέρωση χρόνου, τον οποίο μπορεί χρησιμοποιήσει για να επικεντρωθεί στις πραγματικές περιπτώσεις ανάγκης όπου χρειάζεται αναπόφευκτα ανθρώπινη παρέμβαση.

Η ελληνική αγορά αγκάλιασε το project από την πρώτη στιγμή, ενώ η ομάδα αναφέρει ότι, με την πολύτιμη βοήθεια
του CapsuleT, η startup αριθμεί περισσότερα από 10.000 απεσταλμένα μηνύματα, με χρόνο απάντησης λιγότερο από 1 λεπτό, εκμηδενίζοντας τον χρόνο απόκρισης των ξενοδοχείων σε μηνύματα επισκεπτών.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #48

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις