Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Carbonfact: Συγκεντρώνει 13,9 εκατ. ευρώ για την απαλλαγή της βιομηχανίας μόδας από τον άνθρακα

Η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για έως και το 10% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερο από όλες τις διεθνείς πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί.

Η Carbonfact, εταιρεία λογισμικού διαχείρισης άνθρακα που δημιουργήθηκε για τη βιομηχανία της μόδας, ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 13,9 εκατομμύρια ευρώ σε ένα γύρο χρηματοδότησης Series A με επικεφαλής το VC Alven, που ηγήθηκε ήδη του γύρου Seed της Carbonfact στα μέσα του 2022 και εντάχθηκε στην παγκόσμια εταιρεία VC Headline, η οποία συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο.  Στο γύρο συμμετείχε και το Y Combinator, στο οποίο η εταιρεία συμμετείχε το 2021.

Οι προτεραιότητες της Carbonfact για τους επόμενους δώδεκα μήνες θα επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων να δημιουργήσουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους σύμφωνα με τους επερχόμενους κανονισμούς. Η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα μια νέα σουίτα εργαλείων μοντελοποίησης που επιτρέπουν στις εταιρείες μόδας να κατανοήσουν πώς οι αλλαγές στο σχεδιασμό προϊόντων ή στην επιλογή προμηθευτών μπορούν να επηρεάσουν το αποτύπωμα άνθρακα πριν από την κατασκευή προϊόντων. Αυτό τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των εκπομπών αντί να τις αντισταθμίσουν.

Η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για έως και το 10% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερο από όλες τις διεθνείς πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί. Ιδρύθηκε το 2021 με αποστολή την απαλλαγή της μόδας από τον άνθρακα με το αυτοματοποιημένο λογισμικό διαχείρισης άνθρακα.

Οι ιδρυτές της εταιρείας είναι ο Marc Laurent, ο οποίος ίδρυσε προηγουμένως την Kerala Ventures (ένα από τα γαλλικά pre-seed funds με τις καλύτερες επιδόσεις έχοντας επενδύσει στην Doctolib & Malt), ο Martin Daniel (πρώην Data Science Lead στην Airbnb) και ο Romain Champoulier (πρώην CTO της JobTeaser).

Η μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία της μόδας είναι ένα πολύπλοκο έργο. Η πλοήγηση στο κανονιστικό τοπίο έχει καταστεί δύσκολη λόγω των συνεχώς εξελισσόμενων προτύπων, όπως οι κανόνες της ΕΕ για τo περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων (PEFCR), οι οποίοι απαιτούν ειδικές γνώσεις. Για τον υπολογισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός μόνο ρούχου, απαιτούνται περισσότερα από 100 σημεία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του βάρους, της προέλευσης και της χρήσης ενέργειας κατά την κατασκευή. Οι εταιρείες μόδας αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση στην παρακολούθηση των εκπομπών λόγω της περίπλοκης, πολυεπίπεδης φύσης των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Η μη αυτόματη συλλογή και ενοποίηση δεδομένων σε ολόκληρη την εξωτερική ανάθεση της παραγωγής και της δικής της επιχείρησης δεν είναι μόνο επιρρεπής σε σφάλματα, αλλά και μη βιώσιμη, καθώς οι νέοι νόμοι αυξάνουν τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

Η Carbonfact ξεχωρίζει αυτοματοποιώντας αυτήν την εργασία έντασης χρόνου και πόρων, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της βιομηχανίας να συλλέγει ακριβή και πρωτογενή δεδομένα από πολλαπλά επίπεδα εφοδιαστικής αλυσίδας. Το λογισμικό συνδέεται με τα συστήματα της εταιρείας και αναλύει τα δεδομένα για να εντοπίσει στη συνέχεια κενά και ανωμαλίες. Η Carbonfact χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να συμπληρώνει συστηματικά τυχόν λεπτομέρειες που λείπουν και να παρέχει αξιόπιστους υπολογισμούς αποτυπώματος, ακόμη και όταν τα δεδομένα είναι ελλιπή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις