Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Hosthub: Ο «από μηχανής θεός» για τους οικοδεσπότες

Ο Αλέξανδρος Καραβίτης, Co-founder της Hosthub μίλησε στο Startupper MAG

H Hosthub ιδρύθηκε το 2018 από τον Αλέξανδρο Καραβίτη και τον Πέτρο Ζιώγα και ήδη μετρά πελάτες σε 105 χώρες. Ξεκίνησε αρχικά ως Channel Manager με την επωνυμία Syncbnb (συγχρονισμός ημερολογίων στις πλατφόρμες όπως η Airbnb, Booking, Vrbo, κ.λπ.) και το 2021 εξαγόρασε την Getabed και  πλέον είναι μια πλήρης πλατφόρμα διαχείρισης (PMS) με όλα τα εργαλεία που χρειάζεται ο σύγχρονος διαχειριστής για να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του και να αυτοματοποιεί καθημερινές διαδικασίες. Πλέον, η ομάδα απαρτίζεται από 30 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό και σχεδόν διπλασιάζει κάθε χρόνο τα μεγέθη της. Για αυτά και πολλά ακόμα θέματα μιλήσαμε με τον Αλέξανδρο Καραβίτη, Co-founder της Hosthub.

StartupperMAG: Ποιες είναι οι πιο σημαντικές και δημοφιλείς υπηρεσίες που προσφέρει η Hosthub;

Αλ. Καραβίτης: Η Hosthub βοηθάει διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαχειριστούν και να συγχρονίσουν κρατήσεις από πολλαπλά κανάλια, να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες και καθημερινές εργασίες (αυτοματοποιημένα μηνύματα σε επισκέπτες, διαχείριση καθαρισμών, αυτοματοποίηση φορολογικών και λογιστικών υποχρεώσεων, και πολλά ακόμα). Είναι δηλαδή μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα (Channel Manager + PMS) που καλύπτει όλες τις ανάγκες του σύγχρονου διαχειριστή ή εταιρείας διαχείρισης. Μπορεί να έχουμε παρουσία σε 105 χώρες, αλλά φυσικά η Ελλάδα είναι από τις πιο σημαντικές αγορές μας καθώς λειτουργούν περίπου 150.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθιστώντας την μια από τις πιο σημαντικές αγορές παγκοσμίως. Οι πελάτες μας είναι κυρίως διαχειριστές ή εταιρείες διαχείρισης με 5, 10, 50 ακόμα και 500 καταλύματα.

 

StartupperMAG: Πώς βλέπετε την αγορά του BnB στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Ποιες οι προκλήσεις για την ανάπτυξη της αγοράς;

Αλ. Καραβίτης: Η αγορά των βραχυχρόνιων καταλυμάτων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς που έχουν επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο μετά την πανδημία. Με μέσο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης κοντά στο 13%, αναμένεται να φτάσει τα 200 δισ. μέχρι το τέλος του 2029. Η Ευρώπη, και φυσικά η Ελλάδα, ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς και αυτό έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Στα θετικά θα αναφέρω τη σημαντική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος συνολικά (ανακαινίσεις, ξαναζωντάνεψαν γειτονιές, άνοιγμα νέων καταστημάτων, κ.λπ.) και στα αρνητικά την αλλοίωση της φυσιογνωμίας κάποιων πολύ τουριστικών περιοχών (π.χ. ιστορικά κέντρα ορισμένων πόλεων) και την έλλειψη μακροχρόνιας στέγης – πρόβλημα όμως που οφείλεται λιγότερο στη βραχυχρόνια και περισσότερο στις εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά σπίτια λόγω χρεών, «μπερδεμένων» κληρονομιών, κ.λπ.

StartupperMAG: Πώς οι οικοδεσπότες πλοηγούνται στις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές και κανονισμούς; 

Αλ. Καραβίτης: Με τον νόμο 5073/2023 που τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2024 έχουν γίνει αρκετές και σημαντικές αλλαγές όπως εισαγωγή ΦΠΑ σε ακίνητα που διαχειρίζονται εταιρείες, τέλος κλιματικής κρίσης σε κάθε κράτηση, τέλος παρεπιδημούντων και άλλα. Οι φορολογικές αυτές επιβαρύνσεις θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία που ήδη λαμβάνει ετησίως άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους από τη βραχυχρόνια, η οποία, σε αντίθεση με αυτό που πολλοί νομίζουν, είναι από τις δραστηριότητες με τη μικρότερη φοροδιαφυγή επειδή όλες οι κρατήσεις από τις μεγάλες πλατφόρμες μεταβιβάζονται κάθε μήνα στην ΑΑΔΕ. Το πρόβλημα με τους νέους φόρους είναι ότι επιβλήθηκαν χωρίς σωστό σχεδιασμό και προετοιμασία, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να είναι δύσκολες, μπερδεμένες, και με πολλές ασάφειες, αφήνοντας πολλά πράγματα στην ερμηνεία κάθε λογιστή. Όλη η αγορά περιμένει με αγωνία εδώ και μήνες διευκρινιστική εγκύκλιο από την ΑΑΔΕ που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά αυτή δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Μέχρι τότε βασιζόμαστε σε απαντήσεις μέσω των μηνυμάτων της ΑΑΔΕ, σκανάρουμε καθημερινά τα δελτία Τύπου και από καιρού εις καιρόν εμφανίζονται και ψήγματα διευκρινίσεων στις συχνές ερωτήσεις στο site της ΑΑΔΕ.

 

StartupperMAG: Πώς η Hosthub βοηθά να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις;

Αλ. Καραβίτης: Η Hosthub είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που αυτοματοποιεί όλες τις φορολογικές και λογιστικές υποχρεώσεις των διαχειριστών, αφαιρώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο. Μητρώο βραχυχρόνιας, ΦΠΑ, νέοι φόροι και τέλη, όλα αυτοματοποιούνται με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο και αφαιρούν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες ώρες δουλειάς από διαχειριστές και λογιστήρια κάθε μήνα. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.


StartupperMAG
: Πώς η νέα τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσελκύσει τουρίστες από το εξωτερικό και να την εκμεταλλευτούν οι οικοδεσπότες;

Αλ. Καραβίτης: Αρχικά να πω ότι η Hosthub από πολύ νωρίς έχει εισάγει τεχνικές machine learning στα προϊόντα της κερδίζοντας έτσι τον τίτλο της πιο αξιόπιστης εταιρείας στην αγορά βάση κριτικών σε Capterra, Trustpilot, G2, κ.α. Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώσαμε, και σύντομα βγάζουμε στον αέρα, το νέο μας προϊόν, τον AΙ Assistant της Hosthub που απαντά μόνο του στα ερωτήματα των επισκεπτών, βοηθώντας τους διαχειριστές να κερδίσουν ακόμα περισσότερο χρόνο που μπορούν πλέον να αφιερώσουν στη βελτίωση των καταλυμάτων τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο AI assistant μας σε εσωτερικές δοκιμές απαντά το ίδιο ή και καλύτερα από τον διαχειριστή σε περισσότερο από το 80% των ερωτημάτων των επισκεπτών, καθώς εκπαιδεύεται σε όλο το διαθέσιμο υλικό για κάθε κατάλυμα (house rules, amenities, facilities, check-in guides) αλλά και σε όλο το ιστορικό των επικοινωνιών με παλαιότερους επισκέπτες. Οι δυνατότητες για το μέλλον είναι απεριόριστες και είμαστε τρομερά ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές που ανοίγει το ΑΙ στην αγορά μας!

 

StartupperMAG: Ποια τα μελλοντικά σχέδια και βήματα της Hosthub;

Αλ. Καραβίτης: Οτιδήποτε μπορεί να κάνει την καθημερινότητα ενός διαχειριστή ακινήτων πιο εύκολη, και να βελτιώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του, είναι στα todo μας. Σχεδόν κάθε μήνα βγάζουμε καινούργια εργαλεία και βελτιώσεις, ενώ πολλοί από τους εργαζομένους στην Hosthub είναι και οι ίδιοι διαχειριστές ακινήτων, οπότε έχουμε πάρα πολύ καλή εικόνα των λειτουργικών απαιτήσεων της αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το σίγουρο είναι πως διατηρούμε σταθερό τον στόχο που θέσαμε με τον Πέτρο όταν ξεκινούσαμε το 2018: Να γίνουμε η νο1 πλατφόρμα διαχείρισης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στον κόσμο.

 

www.hosthub.com

 

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #48

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις