Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η άνοδος των GreenTech Startups

Ο επείγων χαρακτήρας των περιβαλλοντικών προκλήσεων απαιτεί δράσεις και καινοτόμες λύσεις σε όλα τα επίπεδα της προσωπικής, κοινωνικής, πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής. Οι «πράσινες» τεχνολογίες έχουν ήδη μπει στη ζωή μας και μας οδηγούν προς ένα μετασχηματιστικό βιώσιμο μέλλον. Στο παρόν αφιέρωμα του Startupper MAG θα εξετάσουμε τις δυνατότητές τους, τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους οι «πράσινοι» επιχειρηματίες αλλά και μερικά παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις έχουν ωθήσει σε αύξηση των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών. Αυτές οι εταιρείες αξιοποιούν τις επιστημονικές εξελίξεις και την τεχνολογική εφευρετικότητα για να αντιμετωπίσουν τις οικολογικές ανησυχίες σε διάφορους τομείς.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις «πράσινης» τεχνολογίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις επιστημονικές εξελίξεις για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων. Οι εξελίξεις για παράδειγμα στην επιστήμη των υλικών συμβάλλουν στη δημιουργία ελαφρών και ανθεκτικών εξαρτημάτων για υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η επιστήμη δεδομένων σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται για τη βελτιστοποίηση στη διανομή ενέργειας και στη διαχείριση των πόρων.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες προσφέρουν οικονομικά αποδοτικές και επεκτάσιμες λύσεις που μπορούν εύκολα να υιοθετηθούν από τις βιομηχανίες και τους καταναλωτές. Επιπλέον, οι «πράσινες» τεχνολογίες προωθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη μέσω νέων αγορών αλλά και ολόκληρων βιομηχανιών.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί για να δώσει κίνητρα, με σκοπό την υιοθέτηση των «πράσινων» τεχνολογιών αλλά και να ενισχύσει τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης. Επιπλέον, η διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης στις «πράσινες» τεχνολογίες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων.

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές GreenTech Startups

 

Advent Technologies

Η Advent Technologies είναι μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2005 στην Πάτρα και εστιάζει στην ανάπτυξη, την κατασκευή και την εμπορία προηγμένων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασισμένων σε κυψέλες καυσίμου.

  • Κυψέλες καυσίμου: Η Advent Technologies εστιάζει σε κυψέλες καυσίμου υψηλής απόδοσης που λειτουργούν με υδρογόνο, φυσικό αέριο ή άλλα καθαρά υγρά καύσιμα. Η τεχνολογία τους ονομάζεται Li.F.E. και επιτρέπει τη χρήση καυσίμων όπως η μεθανόλη (βιοδιασπώμενη ή μη), η αιθανόλη και το φυσικό αέριο, χωρίς να απαιτείται καθαρό υδρογόνο.
  • Πράσινο υδρογόνο: Η Advent Technologies αναπτύσσει λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου, με στόχο την ευρεία υιοθέτησή του ως καθαρής πηγής ενέργειας.

Δύο νέες συμφωνίες 4,4 εκατ. ευρώ: Η Advent Technologies υπέγραψε δύο νέες συμφωνίες, 2,6 εκατ. ευρώ με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και 1,8 εκατ. ευρώ με την ολλανδική εταιρεία Volta Energy, για την ανάπτυξη και προμήθεια κυψελών καυσίμου.
Εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου στην Κοζάνη: Η Advent Technologies υλοποιεί ένα εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Κοζάνη, με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας.

 

Bio2CHP

Η Bio2CHP είναι μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2014, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και έχει υποστηριχθεί από το Egg της Eurobank.

  • Ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας: Η Bio2CHP έχει αναπτύξει μια μικρής κλίμακας, αποδοτική και ευέλικτη τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας από ακατέργαστη βιομάζα. Η τεχνολογία βασίζεται σε ένα συμπαγές αεριοποιητή με κινούμενη κοίτη και ένα σύστημα φιλτραρίσματος καυτών αερίων.
  • Προσφορά λύσεων στους αγροδιατροφικούς κλάδους: Η Bio2CHP προσφέρει στους αγροδιατροφικούς κλάδους μια λύση για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων τους, μετατρέποντάς τα σε ενέργεια. Η εταιρεία διαθέτει ένα μικρής κλίμακας σύστημα παραγωγής ενέργειας, το Bio2CHP Generator, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε βιομηχανικές μονάδες και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα.

Η Bio2CHP συμβάλλει στην κυκλική οικονομία, μειώνοντας τα απόβλητα και παράλληλα παράγοντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ενώ έχει εγκαταστήσει συστήματα Bio2CHP Generator σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Βουλγαρία.

CYRUS

Η CYRUS ιδρύθηκε το 2019 ως τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την παραγωγή, συμπίεση, αποθήκευση και διανομή υδρογόνου.

  • Ανάπτυξη συμπιεστών υδρογόνου: Η CYRUS έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή τεχνολογία συμπίεσης υδρογόνου με χρήση μεταλλοϋδριδίων. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει σημαντικά οφέλη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους, όπως χαμηλότερο κόστος, υψηλότερη απόδοση και μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
  • Κατασκευή σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου: Η CYRUS έχει κατασκευάσει τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
  • Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα: Η CYRUS συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνολογίας υδρογόνου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η τεχνολογία της CYRUS έχει λάβει διεθνή αναγνώριση για την καινοτομία και την απόδοσή της ενώ ηγείται στην ανάπτυξη της υποδομής υδρογόνου στην Ελλάδα. Η CYRUS συνεργάζεται με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες ενέργειας για την προώθηση της τεχνολογίας υδρογόνου.

AVOCADO

Είναι μια δυναμική εταιρεία, που γεννήθηκε από την επένδυση της MYTILINEOS, ενός κορυφαίου παρόχου ενέργειας με βαθιά γνώση του κλάδου και διεθνή δραστηριότητα και έχει στόχο να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε, παράγουμε και αλληλεπιδρούμε με την ενέργεια, προκειμένου να επιτύχουμε βελτιστοποίησή της.

NVISIONIST


Η Nvisionist είναι μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2016. Η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η Nvisionist έχει αναπτύξει το nvbird, ένα σύστημα AI που εντοπίζει και αποτρέπει πτηνά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες.

Επιπρόσθετα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Nvisionist έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως η WWF, η Hellenic Petroleum και η Enel Green Power, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις κορυφαίες Startups στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για το περιβάλλον.

Dataphoria

H Dataphoria ιδρύθηκε το 2022 και προσφέρει λύσεις λογισμικού και υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων που μπορούν να αξιοποιηθούν στον τομέα του GreenTech. Η Dataphoria Platform μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από βιομηχανικές μονάδες, συστήματα ανακύκλωσης, και δίκτυα διαχείρισης αποβλήτων, ενώ η ανάλυση δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της παραγωγής, στη μείωση των αποβλήτων και στην ανάπτυξη λύσεων κυκλικής οικονομίας.

ENSIGHT

Η Ensight είναι μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2014 και εστιάζει στο να ενδυναμώνει τους πελάτες ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι είναι εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές επιλογές. Στόχος της είναι να κάνει αυτή τη διαδικασία όσο πιο εύκολη γίνεται.

DIGISEC

Είναι μια εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης πτηνών. Με αυτό καταφέρνουν να αποτρέψουν τα προστατευμένα είδη από τις ανεμογεννήτριες, μεγιστοποιώντας το χρόνο λειτουργίας τους και σχεδόν μηδενίζοντας τον χρόνο απενεργοποίησής τους και ελαχιστοποιώντας την ηχορρύπανση.

Greener than Green Technologies 

Η Greener than Green Technologies ιδρύθηκε για να μεταφέρει τεχνολογίες από τον πάγκο του εργαστηρίου στον πραγματικό κόσμο και να αντιμετωπίσει προβλήματα αποκατάστασης νερού και λυμάτων με μια σύγχρονη προσέγγιση και καινοτομία αιχμής. Συνδυάζοντας καθιερωμένες και υπερσύγχρονες τεχνολογίες παρέχει λύσεις για τη βιομηχανία που απαιτεί πόρους και είναι περιβαλλοντικά προσανατολισμένη.

Inteligg

Η InteΙigg αναπτύσσει προϊόντα, παρέχει υπηρεσίες και δραστηριοποιείται στην έρευνα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος και των αγροτικών εφαρμογών, με επίκεντρο την κοινωνική καινοτομία, τη βιώσιμη κινητικότητα και οικονομία, την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και τις λύσεις ICT.

JOULE

Η εταιρεία προσφέρει ένα σύνολο εργαλείων που επιτρέπουν την αποδοτική διαχείριση της ενέργειας και των ενεργειακών πόρων με υπηρεσίες και λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όσων διαθέτουν ή διαχειρίζονται έναν ή περισσότερους ενεργειακούς πόρους και αναζητούν έξυπνες και συνολικές λύσεις, που θα διευκολύνουν τον έλεγχο και τη λειτουργία αυτών.

PLEIONE ENERGY

Η Pleione Energy είναι μια διεθνής κοινοπραξία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας ADAMANT COMPOSITES LTD και της γερμανικής εταιρείας OMNIDEA-RTG Gmbh. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015, ενώ αναπτύσσει και παρέχει τεχνολογικές εφαρμογές αιχμής για τον τομέα της ενέργειας και του Διαστήματος. Στόχος της είναι να καθιερώσει μια ταχεία και οικονομικά αποδοτική διαδικασία εκβιομηχάνισης και εμπορευματοποίησης των ενεργειακών εφαρμογών.

CYCLEFI

Η Cyclefi δραστηριοποιείται στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης. Έχει αναπτύξει μια εφαρμογή για κινητά που επιβραβεύει τους πολίτες για την ανακύκλωση. Οι χρήστες της εφαρμογής σκανάρουν τα QR codes που βρίσκονται στις σακούλες ανακύκλωσης και λαμβάνουν πόντους, τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν για εκπτώσεις και προσφορές σε διάφορα καταστήματα. Η Cyclefi συνεργάζεται με δήμους και φορείς για την προώθηση της ανακύκλωσης και την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας.

 

Διαβάστε επίσης:

«Πράσινες» Τεχνολογίες: Λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες

Ορίζοντας το μέλλον της εργασίας μέσα από τις «πράσινες» τεχνολογίες

Ο ρόλος του υδρογόνου και των βιοκαυσίμων στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #47

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις