Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Πράσινες» Τεχνολογίες: Λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες

Ο επείγων χαρακτήρας των περιβαλλοντικών προκλήσεων απαιτεί δράσεις και καινοτόμες λύσεις σε όλα τα επίπεδα της προσωπικής, κοινωνικής, πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής. Οι «πράσινες» τεχνολογίες έχουν ήδη μπει στη ζωή μας και μας οδηγούν προς ένα μετασχηματιστικό βιώσιμο μέλλον. Στο παρόν αφιέρωμα του Startupper MAG θα εξετάσουμε τις δυνατότητές τους, τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους οι «πράσινοι» επιχειρηματίες αλλά και μερικά παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Του Θανάση Λασκούδη

 

 

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των «πράσινων» τεχνολογιών αποτιμήθηκε σε 15,85 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 22,7% από το 2023 έως το 2030, σύμφωνα με την GrandView Research.

Ο αντίκτυπος που ήδη έχει στο περιβάλλον και στον κόσμο γύρω μας είναι σημαντικός, αφού μέσω της επιχειρηματικότητας αναπτύσσονται λύσεις και υπηρεσίες που αν και έχουν σκοπό το κέρδος στις περισσότερες των περιπτώσεων, παράλληλα διαθέτουν και θετικό αποτύπωμα.

Πέρα από τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι «πράσινοι» επιχειρηματίες αποτελούν την κρίσιμη δύναμη πίσω από αυτόν τον μετασχηματισμό. Αναγνωρίζουν και εντοπίζουν ευκαιρίες αγοράς, ενισχύοντας την ανάπτυξη νέων βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι «πράσινοι» επιχειρηματίες δεν έχουν ως μόνο γνώμονα το κέρδος. Υποστηρίζουν την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη, χτίζοντας επιχειρήσεις που δημιουργούν θετικές αλλαγές, ενώ συμβάλλουν σε έναν πιο υγιή πλανήτη.

Τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα τους αποδεικνύουν ότι η επιτυχία και η φροντίδα για τον πλανήτη μπορούν να συμβαδίσουν με τις «πράσινες» τεχνολογίες που περιλαμβάνουν τις παρακάτω βασικές κατηγορίες:

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τα ηλιακά πάνελ γίνονται όλο και πιο προσιτά και αποδοτικά, αξιοποιώντας τη δύναμη του ήλιου για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ανεμογεννήτριες συλλαμβάνουν την κινητική ενέργεια από τον άνεμο, παρέχοντας μια άλλη βιώσιμη πηγή ενέργειας.
Το νερό, εκτός από πολύτιμο συστατικό της ζωής, είναι ικανό να συμβάλλει και στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης υδροηλεκτρικών έργων, η ανάπτυξη των οποίων είναι κρίσιμη.

Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας βοηθάει στην απεξάρτηση της Ελλάδας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την πολυπόθητη ενεργειακή μας αυτονομία.

Έξυπνα δίκτυα σε έξυπνες πόλεις

Η υιοθέτηση τεχνολογιών για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των πόλεων, όπως η έξυπνη διαχείριση ενέργειας και υδάτινων πόρων, ανοίγει τον δρόμο για νέες ειδικότητες στον τομέα της πληροφορικής και της μηχανικής. Τα έξυπνα δίκτυα βελτιστοποιούν τη διανομή ενέργειας, ενσωματώνοντας ανανεώσιμες πηγές και διασφαλίζοντας την αποτελεσματική χρήση της. Φανταστείτε ένα μέλλον όπου τα σπίτια και οι επιχειρήσεις εναλλάσσονται απρόσκοπτα μεταξύ ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανάλογα με τη διαθεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο.

Μετασχηματιζόμενες βιομηχανίες

Η «πράσινη» τεχνολογία δεν είναι μόνο η παραγωγή ενέργειας. Φέρνει επανάσταση σε ολόκληρους κλάδους και μετασχηματίζει τις βιομηχανίες.

Τα ηλεκτρικά οχήματα με εκτεταμένη αυτονομία και μικρότερους χρόνους φόρτισης γίνονται κυρίαρχα, μειώνοντας την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Γεωργία ακριβείας

Η γεωργία ακριβείας χρησιμοποιεί αισθητήρες και ανάλυση δεδομένων για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού, της εφαρμογής λιπασμάτων και της αποδοτικότητας των πόρων στην παραγωγή τροφίμων αλλά και στη λεγόμενη κάθετη γεωργία για ανάπτυξη παραγωγής ακόμα και μέσα στις πόλεις.

Κυκλική οικονομία

Η υιοθέτηση αρχών κυκλικότητας σε παραγωγή και κατανάλωση φέρνει στο προσκήνιο νέες ειδικότητες, όπως οι σύμβουλοι κυκλικής οικονομίας και οι ειδικοί σε θέματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Καινοτόμες τεχνολογίες όπως η αναερόβια χώνευση μετατρέπουν τα απόβλητα σε πολύτιμους πόρους όπως το βιοαέριο και το λίπασμα, δημιουργώντας μια κυκλική οικονομία.

Καθαρές τεχνολογίες

Η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης, όπως η ηλεκτροκίνηση και η «πράσινη» χημεία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους.

Οι «πράσινες» τεχνολογίες προσφέρουν μια πορεία προς ένα μέλλον όπου η περιβαλλοντική ευθύνη και η οικονομική ανάπτυξη δεν θεωρούνται αντίθετες δυνάμεις, αλλά ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αγκαλιάζοντας την καινοτομία, προωθώντας την «πράσινη» επιχειρηματικότητα και καταβάλλοντας συλλογικές προσπάθειες, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #47

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις