Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Athens Technology Center μπαίνει στη “μάχη” κατά της παραπληροφόρησης σε 5 ευρωπαϊκές χώρες

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού δικτύου περιφερειακών κόμβων που συντονίζει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO), πρόσφατα εγκαινιάστηκαν 2 νέα παρατηρητήρια με έδρα το Βέλγιο (EDMO BELUX) και την Τσεχία (CEDMO), με στόχο τον εντοπισμό, την έρευνα και την ιεράρχηση των πιο κρίσιμων πηγών και αιτιών διαταραχών πληροφόρησης στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και την ευρύτερη περιοχή των χωρών BELUX.

Σε κάθε Παρατηρητήριο, η ATC ως ενεργός εταίρος του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, θα παρέχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία για την επαλήθευση ποικίλλων ισχυρισμών ή αναφορών γεγονότων (fact-checking). Συγκεκριμένα, τα μέλη των Παρατηρητηρίων έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα Truly Media για την ανάλυση και την επαλήθευση ψηφιακού περιεχομένου όπως αυτό διανέμεται online, συμπεριλαμβανομένου της ενδελεχούς ανάλυσης (profiling) ενεργών λογαριασμών Twitter.

Η ATC είναι επίσης υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των website των κόμβων (σε 4 γλώσσες για το CEDMO, σε 5 για το EDMO BELUX). Επιπλέον, η ATC θα δημιουργήσει το ψηφιακό αποθετήριο του CEDMO, το οποίο θα αποτελέσει την κεντρική βάση αποθήκευσης δεδομένων όλων των αποτελεσμάτων που δημιουργούνται από τα μέλη του.

Στα εν λόγω Παρατηρητήρια, θα συνεργάζονται fact-checkers, εμπειρογνώμονες σε θέματα επιμόρφωσης για την αξιολόγηση της ειδησεογραφικής πληροφορίας και ακαδημαϊκοί ερευνητές.

Αναλυτικότερα, εντός του πλαισίου που τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO):

  • στόχος του CEDMO είναι η διεπιστημονική έρευνα για την ανίχνευση φαινομένων παραπληροφόρησης χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, η ενίσχυση του γενικού πληθυσμού με ικανότητες αξιολόγησης της ειδησεογραφίας και η ανάπτυξη πλατφορμών επαλήθευσης γεγονότων. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
  • τo EDMO BELUX θα διεξάγει έρευνες OSINT (Νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα) για εκστρατείες παραπληροφόρησης, θα αναπτύξει ανάλογες media literacy δράσεις και αναμένεται να εκδώσει μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο των εκστρατειών παραπληροφόρησης, καθώς και ετήσιες αξιολογήσεις για την αποτελεσματικότητα των πλατφορμών στην παραπληροφόρηση.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις