Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα 5 top soft skills που αναζητούν οι Startups

«Σε έναν κόσμο όπου οι εργασιακοί ρόλοι αλλάζουν γρήγορα, τα soft skills θα είναι μία από τις ελάχιστες σταθερές» έχει πει ο Chris Jones, CEO της City & Guilds. Και πώς να μην είναι έτσι, αφού πλέον οι εργοδότες ανά τον κόσμο αντιλαμβάνονται ότι, αν τα hard skills κάποιου είναι η βάση, τα soft skills είναι αυτά που του επιτρέπουν να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυναμική του και να προοδεύσει.

Αυτό ισχύει διπλά για τις Startups, που αντλούν τη δύναμή τους από το όραμα, την αγάπη για την καινοτομία και την πρόοδο και -ακόμα πιο σημαντικό- από το μοντάρισμα μίας ομάδας που μπορεί να υποστηρίξει τα δύο προηγούμενα. Αν, λοιπόν, θέλετε να ενταχθείτε στην ομάδα μίας Startup, τα soft skills σας όχι απλώς δεν θα πρέπει να λείπουν από το βιογραφικό σημείωμά σας, αλλά θα πρέπει και να έχουν προβολείς στραμμένους πάνω τους.

Η λίστα με τα πολύτιμα soft skills για εργασία σε Startup είναι μακριά, εδώ όμως σας συγκεντρώνουμε τα πέντε συνήθως πιο ποθητά.

Ομαδικότητα

Η καρδιά μίας Startup χτυπάει στην ομάδα, οπότε δεν είναι να απορεί κανείς που το ομαδικό πνεύμα είναι από τα πιο απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να διαθέτει ένας υποψήφιος. Εκεί που όλα φτιάχνονται από την αρχή, που οι ρόλοι μπορεί να είναι ρευστοί, που οι συνθήκες ενδεχομένως θυμίζουν ένα «οργανωμένο χάος», χρειάζονται άνθρωποι που τους απασχολεί λιγότερο το «Εγώ» και περισσότερο το πώς μπορούν να συνεργάζονται και να συμβάλλουν, ώστε όλοι μαζί, ως ομάδα, να πετυχαίνουν τους στόχους.

Επικοινωνιακές δεξιότητες

Κρίσιμη για την επιτυχία μίας νεοφυούς επιχείρησης είναι η αποτελεσματική επικοινωνία και προώθηση της ιδέας / του προϊόντος της στο εξωτερικό περιβάλλον. Δεδομένου ότι η καλή συνεργασία εντός της ομάδας εξαρτάται επίσης από την αποδοτική επικοινωνία, γίνεται κατανοητό γιατί οι ανεπτυγμένες επικοινωνιακές ικανότητες συγκαταλέγονται στις δεξιότητες-κλειδιά για τις Startups.

Όλα ξεκινούν από την ενεργητική ακρόαση και προχωρούν στην ικανότητα του εργαζόμενου να εκφράζεται -προφορικά ή γραπτά- καθαρά και με σαφήνεια, να μπορεί να συντάσσει reports και να συνεννοείται με τα μάτια. 

Προσαρμοστικότητα/Ευελιξία

Άλλο ένα σπουδαίο soft skill για το βιογραφικό σημείωμά σας είναι αυτό που σας επιτρέπει να διαπρέπετε σε περιβάλλον «οργανωμένου χάους» και να συμπορεύεστε με τους γρήγορους ρυθμούς που αναφέραμε πριν. Για την ακρίβεια, είναι δύο αλληλοσυμπληρούμενες δεξιότητες, αυτές της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας.

Από το να ανταποκρίνεστε γρήγορα στις αλλαγές και το να έχετε την ικανότητα να εκτελείτε διαφορετικές μεταξύ τους εργασίες μέχρι το να διαθέτετε υψηλή αντίληψη και ταχύτητα μάθησης, είναι όλα στοιχεία που σας καθιστούν ουσιαστικά προσαρμοστικούς και ευέλικτους – αποτελούν, δε, από μόνα τους πολύτιμα soft skills.

Επινοητικότητα

Η ικανότητα κάποιου να σκέφτεται «outside the box» και να βρίσκει πρωτότυπες λύσεις σε απρόοπτα προβλήματα ταιριάζει γάντι στις Startups, όπου συνήθως οι πόροι, το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και ο χρόνος διαχείρισης των καταστάσεων είναι περιορισμένα.

Ακόμα περισσότερο, αν αυτή η επινοητικότητα σάς επιτρέπει να βρίσκετε τρόπους για να αυτοματοποιήσετε διαδικασίες που θα κερδίσουν σε όλους χρόνο. Αν έχετε αποδείξεις περί του ανωτέρω από την πρότερη εργασιακή εμπειρία σας, φροντίστε να τις τονίσετε στο βιογραφικό σημείωμά σας.

Ανάληψη πρωτοβουλιών

Τελευταίο μεν στη λίστα, εξίσου όμως σημαντικό skill είναι η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών. Το να μπορείτε να διακρίνετε τις ευκαιρίες, να προβλέπετε ένα πρόβλημα και να αναλαμβάνετε την κατάλληλη δράση, χωρίς να περιμένετε διαρκώς οδηγίες, θα σας κάνει πολύτιμο μέλος μίας Startup.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις