Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέος νόμος διασφαλίζει τους διανομείς στην Ελλάδα με πλήρες εξοπλισμό

Στα πλαίσια αυτού, οι εργοδότες υποχρεούνται να προσφέρουν στον διανομέα κράνος, ένδυση και μέσο μετακίνησης.

Εν μέσω προβληματισμών για την ασφάλεια των διανομέων, θεσπίζεται νόμος για τις πλήρεις παροχές τους από την εργοδοσία. Ύστερα από μια σειρά ευρωπαϊκών αλλά και εγχώριων θεμάτων σχετικά με τις συμβάσεις, τα έξοδα και την προστασία των delivery οδηγών, οι ψηφιακές πλατφόρμες του gig economy οφείλουν πλέον με υποχρεωτικό νόμο να παράσχουν στους υπαλλήλους τους που βρίσκονται διαρκώς on-the-go ειδικό μέσο για την εκπλήρωση των διανομών, συγκεκριμένα μηχανάκι, αλλά και προστατευτικό κράνος όπως και αντίστοιχη ένδυση που να πληροί τα κριτήρια καταλληλόλητας για την εργασία τους μεταξύ άλλων (αδιάβροχη προστασία, γάντια, ανακλαστικό γιλέκο). Σε περίπτωση που ο διανομέας προτιμά επίσης να κρατήσει την δική του μοτοσυκλέτα ή εξοπλισμό, η επιχείρηση θα τον αποζημιώνει για τα κόστη τους. 

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με την ανάρτηση να γράφει συγκεκριμένα: 

“Αποκαθιστούμε, σήμερα, μία πολύχρονη αδικία σε βάρος των εργαζόμενων στον κλάδο της διανομής. Στο εξής, οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να τους παρέχουν την μοτοσυκλέτα και το προστατευτικό κράνος για τις μετακινήσεις τους. Και ακόμη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο. Ενώ, αν οι ίδιοι θέλουν να χρησιμοποιούν δικό τους μέσο και εξοπλισμό, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση.  

Την εργοδοτική αυτή υποχρέωση ορίζει ο Νόμος για την Προστασία της Εργασίας, που ψήφισε η Κυβέρνηση παρά τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφαρμογή του είναι η απάντηση μιας Πολιτείας που νοιάζεται για τον εργαζόμενο. Και που, σε δύσκολους καιρούς, με τους μισθούς χαμηλούς ακόμη στην Ελλάδα, προσπαθεί να ανακουφίζει την καθημερινότητά του, διευρύνοντας τα δικαιώματά του. Με πράξεις!” 

Η νέα αυτή θέσπιση αποσκοπεί στο να ρυθμίσει έναν ιδιαίτερα ευέλικτο κλάδο, αποκαθιστώντας μια κατάσταση που λειτουργούσε ως έναν βαθμό εις βάρος των εργαζομένων στον τομέα των διανομών και παράλληλα επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες τους σε όλα τα επίπεδα της δουλειάς τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις