Ο ΣΕΚΕΕ έκανε τον απολογισμό του για το MWC 2022 σε ένα web event
Γενικά θετική χαρακτήρισε την συμμετοχή της Ελλάδας στην μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας ο ΣΕΚΕΕ αλλά με αρκετά ανοιχτά ζητήματα στην παρουσία των εγχώριων παραγόντων του οικοσυστήματος.
Τα πρώτα αποτελέσματα της εθνικής αποστολής στην έκθεση του MWC 2022 βρέθηκαν στο επίκεντρο ψηφιακής συζήτησης του ΣΕΚΕΕ. Το event άνοιξαν οι Γιώργος Μαρκατάτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και ο Μάνος Μακρομάλλης, Γενικός Γραμματέας του συνδέσμου. Η online συνάντηση ενορχηστρώθηκε αρχικά γύρω από τα στατιστικά μεγέθη της παρουσίας στην έκθεση, τόσο στο Mobile World Congress όσο και στο 4 Years For Now. Μιλώντας για αριθμούς, έγιναν τουλάχιστον 379 επαφές στα δύο περίπτερα της Ελλάδας και 309 συναντήσεις με το κοινό και τους συμμετέχοντες εκθέτες να δηλώνουν σχετικά ικανοποιημένοι πριν και κατά την διάρκεια για τον σχεδιασμό και το περιεχόμενο τους, σύμφωνα με τους παρόντες.
Εκτός από φυσική υπήρχε και virtual παρουσία, η οποία δεν εμπόδισε τις εταιρείες από το να έχουν συναντήσεις (7 ανά επιχείρηση), ενώ σε face-to-face επίπεδο υπήρξαν 26 εταιρείες που βρέθηκαν on-site, με την Apifon να διατηρούσε το μεγαλύτερο περίπτερο, την Acromove, τη μεγαλύτερη ομάδα με 9 άτομα, να είχε τις περισσότερες συναντήσεις και την Orfium τις περισσότερες επαφές στο 4YFN. Όμως, κάποιες εταιρείες βαθμολόγησαν χαμηλά την έκθεση συνολικά όπως η mSensis. Όσο για τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών από την επίσημη πολιτική σκηνή αυτές δεν ξεπέρασαν τις 30, ενώ η αποστολή υπολόγισε 780 ώρες απασχόλησης των μελών της.
Στα θετικά συμπεριλήφθηκαν το pitching, ο τρόπος οργάνωσης του δηλαδή, το design του περιπτέρου, η υποστήριξη του ΣΕΚΕΕ και η λειτουργία της εφαρμογής για ψηφιακή συμμετοχή. Συγχρόνως, οι ιδέες που κρίθηκαν ότι επιδέχονται βελτίωσης αφορούν ένα πιο εργονομικό περίπτερο για την επόμενη φορά, ο κεντρικός προγραμματισμός των συναντήσεων με τα media, τους φορείς, επενδυτές, πρεσβείες και τα επιμελητήρια για την ελληνική αποστολή για μια επιπλέον διασύνδεση μεταξύ των Startups και των στελεχών με παράγοντες του εξωτερικού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αποστολή εκτιμά ότι στόχος είναι στην επόμενη διοργάνωση να υπάρχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος από incubators ή accelerators και κανένα άδειο περίπτερο από επαφές και επισκέψεις. Η ομάδα του ΣΕΚΕΕ διατύπωσε επίσης τον προβληματισμό της σχετικά με την σύζευξη των εταιρειών που συμμετείχαν στο MWC και ξεχωριστά στο 4YFN όπου αφορούσε κυρίως το Startup κομμάτι, επιζητώντας περισσότερη επικοινωνία μεταξύ των δύο, καθώς και ένα ακριβές πρόγραμμα παρουσιών των stakeholders που θα στόχευε στο newtworking τους.
Η ελληνική παρουσία στην έκθεση έγινε πάντως ορατή και μέσα από τα social media του ΣΕΚΕΕ, όπου παρά το σχετικά μειωμένο ποσοστό δέσμευσης των χρηστών απέναντι στο σχετικό περιεχόμενο του event, παρατηρήθηκε τουλάχιστον μια άνοδος της επισκεψιμότητας κατά την διάρκεια των ημερών της έκθεσης και ειδικά στο Twitter. Δεδομένου ότι το MWC είναι το μεγαλύτερο γεγονός στον χώρο της τεχνολογίας και μάλιστα “στην γειτονιά μας”, όπως διατυπώθηκε χαρακτηριστικά, το οικοσύστημα οφείλει κάθε φορά να είναι μπροστά και πέρα από τον ΣΕΚΕΕ ή το Enterprise Greece, σημείωσαν για αυτό οι υπεύθυνοι της εθνικής αποστολής.
Οι ίδιοι χαρακτήρισαν ως υπερπροσπάθεια την συμμετοχή της Ελλάδας στην Βαρκελώνη λόγω έλλειψης μέσων, ενώ τέθηκε ξανά το ζήτημα της επικοινωνίας υπό το πρίσμα της ενημέρωσης των media από τις εταιρείες σχετικά με την παρουσίαση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους εκεί, διότι είναι σημαντικό το βάρος της επικοινωνίας που πρέπει να δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Το MWC σε νούμερα φιλοξένησε 183 χώρες, 352 ώρες προώθησης content, πάνω από 1.000 ομιλητές, 6 θεματικές για 5G, AI, Cloudnet, Fintech, IoT, tech, 46 country περίπτερα, εκ των οποίων και της χώρας μας, 624 Startups, 10.000 phygital επισκέψεις, 33 partner συνέδρια, πάνω από 1.900 εκθέτες, 124 εκπροσωπήσεις χωρών, 37 διεθνείς οργανώσεις, ενώ είχε πάνω από 500.000 προβολές της εκδήλωσης σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και 1.063 ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων.
Σχετικά με τις προοπτικές που έχουν ωστόσο αυτά τα μεγέθη και την δυναμική στην οποία μεταφράζεται για την χώρα, οι ίδιοι ανέφεραν ότι όσες εταιρείες είναι εξωστρεφείς επωφελήθηκαν από μια τέτοια συμμετοχή και βρήκαν συνεργασίες – ιδίως αν απευθύνονται γενικά στην αγορά του εξωτερικού. Για παράδειγμα, η Finloup βρήκε μια ευκαιρία για funding για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο ότι η ελληνική αποστολή βρισκόταν κυριολεκτικά δίπλα σε μεγάλους παίκτες της αγοράς, όπως η πρώτη Βουλγάρικη unicorn, Payhawk με την οποία το team είχε άμεση επικοινωνία, μιλώντας για VC και γνωριμίες σε επίπεδο CEO.
Συνοψίζοντας, το ΣΕΚΕΕ τόνισε ότι αποτελεί facilitator που δίνει εργαλεία για να μπορούν οι εταιρείες ακολούθως να παρευρεθούν σε τέτοιες στιγμές με ένα βιώσιμο budget, αναμένοντας τα ανάλογα από τις ομάδες του οικοσυστήματος, ώστε να γίνουν πιο ενεργητικές και να κάνουν join. Παρόλα αυτά και υπόψη των συνθηκών, τα πράγματα ήταν καλά αν και επιδέχονταν βελτίωση, ενώ και οι εταιρείες που έλαβαν μέρος ήταν σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένες, σύμφωνα με το ΣΕΚΕΕ. Αξίζει τέλος να ειπωθεί απλά ότι στέλεχος που δραστηριοποιείται στην Silicon Valley εκδήλωσε τον θαυμασμό του για το πως η Ελλάδα κατάφερε να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί με ένα μικρό προϋπολογισμό, γεγονός που φάνηκε βέβαια από το ότι αρκετά ελληνικά στοιχεία δεν ταξίδεψαν στο συνέδριο λόγω καταστάσεων.
Διαβάστε σχετικά: