Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Apple σκέφτεται πολύ σοβαρά να κάνει δικές της fintech υπηρεσίες

Ο big tech κολοσσός θέλει να μειώσει την εξάρτηση της από τους fintech συνεργάτες της ενώ η είδηση αυτή έκανε ήδη αίσθηση στο χρηματιστήριο με πτώσεις μετοχών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple εργάζεται για να φέρει μια σειρά από εργασίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο εσωτερικό της εταιρείας. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται και η διαδικασία επεξεργασίας των πληρωμών με στόχο κυρίως να μειώσει την εξάρτησή της από εξωτερικούς fintech συνεργάτες.

Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει ξεκινήσει ένα πολυετές σχέδιο, που ονομάζεται “Breakout“, το οποίο προβλέπει ότι θα κάνει μόνη της την επεξεργασία πληρωμών, τις αξιολογήσεις κινδύνου των δανείων, την ανάλυση απάτης, τους πιστωτικούς ελέγχους και τις εργασίες εξυπηρέτησης πελατών, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα η Apple εξαγόρασε σχεδόν “αθόρυβα” το βρετανικό γραφείο πιστοληπτικής ικανότητας Credit Kudos, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία ανοικτής τραπεζικής για την παροχή λεπτομερώς ρυθμισμένων βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας, δίνοντας έτσι έναν παραπάνω λόγο στο τι σκοπεύει να κάνει με αυτήν, αφού μάλλον σκέφτεται να ενσωματώσει αυτόνομες fintech εργασίες.

Το project Breakout επικεντρώνεται σε μελλοντικά προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Apple σχεδιάζει να “βουτήξει” βαθύτερα στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ήδη η εταιρεία προσφέρει ήδη peer-to-peer πληρωμές, την εφαρμογή Wallet, μια πιστωτική κάρτα και δίνει τη δυνατότητα στους εμπόρους να δέχονται πληρωμές από ένα iPhone.

Πλέον όμως φημολογείται ότι θα προσθέσει μια νέα συνδρομητική υπηρεσία για το hardware της, καθώς και ένα προϊόν BNPL, το οποίο, σύμφωνα με το Bloomberg, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει μια εσωτερική τεχνολογία.

Οι συνεργάτες της Apple, η CoreCard και η Green Dot, είδαν τις τιμές των μετοχών τους να υποχωρούν περισσότερο από 8% στην παραπάνω είδηση, ενώ η Goldman Sachs υποχώρησε πάνω από 1%, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα θα παραμείνει συνεργάτης της Apple για κάρτες.

Ωστόσο, ενώ η big tech κοινότητα εισχωρεί όλο και περισσότερο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα ομαλά, καθώς η Meta είδε τα σχέδια της για το stablecoin να καταρρέουν ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες, ενώ τα πλάνα της Google για έναν λογαριασμό (checking) επιταγών επίσης εγκαταλείφθηκαν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις