Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Andrey Liscovich: Από την Silicon Valley στην εμπόλεμη Ουκρανία

O entrepreneur ηγείται μιας ομάδας που προσφέρει στους στρατιώτες μια σειρά tech προϊόντων όπως drones, χρήσιμα στον πόλεμο.

Ο Andrey Liscovich αποφάσισε να βάλει για λίγο στον “πάγο” τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και να στρέψει το ενδιαφέρον του στην πατρίδα του, την Ουκρανία, προκειμένου να βοηθήσει στην πολεμική προσπάθεια. Χωρίς να έχει ενημερώσει την οικογένεια του και αφού είχε ταξιδέψει 70 ώρες, ο Liscovich κατάφερε να φτάσει από το Σαν Φρανσίσκο στην Ουκρανία. 

Με καταγωγή από την νοτιοανατολική Ουκρανία και βαθύτατα εμπνευσμένος από την στάση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, ο 37χρονος αποφάσισε να αναλάβει την ηγεσία μιας εθελοντικής ομάδας, το Ukraine Defense Fund, με σκοπό τον ανεφοδιασμό της χώρας με φορτηγά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και είδη πρώτης ανάγκης. Ο ίδιος δήλωσε πως αυτό του το εγχείρημα μοιάζει πολύ “με τη λειτουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης”.

Έχοντας εργαστεί στην εταιρεία Uber ως επικεφαλής της επιστήμης δεδομένων και επικεφαλής ειδικών έργων, ο Lischovic έχει αποκομίσει ένα πλήθος δεξιοτήτων όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων και τον τομέα των logistics. Το μεγαλύτερο μάθημα που έχει λάβει μέχρι στιγμής από αυτό του το εγχείρημα είναι το πόσο δύσκολα μπορεί κανείς να αντικαταστήσει το σύστημα της αγοράς, ιδιαίτερα σε περίοδο πολέμου. “Πήραμε πράγματα που ο στρατός σίγουρα δεν χρειάζεται, την ίδια στιγμή, οι πρόσφυγες στην πολωνική πλευρά των συνόρων πιθανόν να είχαν πολύ καλύτερη εφαρμογή για αυτά τα προϊόντα” επισήμανε σχετικά ο ίδιος. 

Η τρέχουσα προτεραιότητα του Ukraine Defense Fund είναι η παροχή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), η κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων και άλλων αμυντικών μέσων στους στρατιώτες, καθώς και η αναζήτηση καυσίμων και μέσων μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης:

Οι Startups που με τις υπηρεσίες τους βοηθούν ανθρώπους στην Ουκρανία

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις