Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι Startups που με τις υπηρεσίες τους βοηθούν ανθρώπους στην Ουκρανία

Από μειωμένες προμήθειες, δυνατότητα ντελίβερι στα σύνορα μέχρι προκαταβολή μισθών, δωρεές και παύση αποδοχής προϊόντων από την Ρωσία, οι Startups της Ευρώπης που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την χώρα συμβάλλουν στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εμπόλεμης περιόδου που επηρεάζει όλη την Ευρώπη, αμέτρητοι Ουκρανοί πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα τους σε αναζήτηση βοήθειας. Εν μέσω αβεβαιότητας λόγω της κρίσιμης κατάστασης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να αναλάβουν δράση για να στηρίξουν αυτούς που υποφέρουν. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήδη υπάρχει ένα κίνημα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Από τα σημεία συλλογής που στέλνουν ζωτικής σημασίας προμήθειες στους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες μέχρι την οικονομική και πολιτική υποστήριξη και όχι μόνο, η ήπειρος ενώθηκε για να στηρίξει τους πληγέντες.

Το ευρωπαϊκό Startup οικοσύστημα διαδραματίζει επίσης έναν βασικό ρόλο στην όλη υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία παρέχουν πρακτικές πληροφορίες και εργαλεία στους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων με βάση την Ουκρανία για να αποκτήσουν βίζα (όπου χρειαστεί), ενώ οι εταιρείες λαμβάνουν βοήθεια για τη μετεγκατάσταση των κεντρικών τους γραφείων. Η ίδια η Ουκρανία διαθέτει άλλωστε ένα ακμάζον και υγιές οικοσύστημα νεοσύστατων εταιρειών και ένα εφευρετικό έθνος γνωστό για τη δημιουργικότητα και την ικανότητα να βρίσκει καινοτόμες λύσεις στις καθημερινές προκλήσεις.

Οι Startups που στηρίζουν με τον τρόπο τους τον ουκρανικό πληθυσμό 

Για παράδειγμα, η Delivery Hero εργάζεται εσωτερικά για να υποστηρίξει ενεργά όλους τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί και χρειάζονται βοήθεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, με ταξίδια, διαμονή, προκαταβολές μισθών και πληρωμένες άδειες. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για να ανακατευθύνει τη λειτουργία δωρεών γευμάτων για να υποστηρίξει την επιχείρηση έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν απευθείας δωρεές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην Ουκρανία και σε εκείνους στις γειτονικές χώρες που έχουν εκτοπιστεί λόγω της εισβολής. Μάλιστα, μπορούν να αντιστοιχίσουν όλες τις δωρεές των εργαζομένων προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, μέχρι την αξία του 1 εκατ. ευρώ.

Με έδρα την Εσθονία, η Bolt από την πλευρά της δωρίζει το 5% κάθε παραγγελίας στην Ευρώπη σε ΜΚΟ που υποστηρίζουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού. Η εταιρεία θα δωρίσει πάνω από 5 εκατ. ευρώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ενώ έχει ήδη στείλει 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία μείωσε την προμήθεια για όλες τις υπηρεσίες της στην Ουκρανία στο μηδέν και έδωσε κίνητρα στους οδηγούς στην Πολωνία και τη Σλοβακία να δέχονται διαδρομές στα ουκρανικά σύνορα για να μεταφέρουν ανθρώπους σε ασφαλείς προορισμούς, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της μετακίνησης των ανθρώπων. Η Bolt έλαβε την απόφαση να αφαιρέσει όλα τα προϊόντα που παράγονται στη Ρωσία ή συνδέονται με ρωσικές εταιρείες από την Bolt Market, καθώς και να κλείσει όλες τις δραστηριότητες στη Λευκορωσία.

Η Glovo ενθαρρύνει με την σειρά της την αλληλεγγύη και την υποστήριξη προς την χώρα. Η ομάδα έχει αναπτύξει μάλιστα μια στρατηγική για να θέσει τους ανθρώπους σε προτεραιότητα με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία. Όλοι οι εργαζόμενοι της Glovo στην Ουκρανία υποστηρίζονται ώστε να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της χώρας και να μετακινηθούν δυτικά αν αυτό είναι εφικτό.

Η Glovo προσφέρει π.χ. προσωρινή στέγαση για όσους υπαλλήλους είναι σε θέση να μετακινηθούν στη γειτονική Μολδαβία, την Πολωνία και τη Ρουμανία ενώ οι μισθοί έχουν προκαταβληθεί.

Η εταιρεία ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της Glovo να δωρίσουν προμήθειες και να οδηγήσουν για κάποιο σκοπό. Για κάθε βόλτα, η Glovo θα δωρίσει 15 ευρώ απευθείας στον ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό αυτόν τον μήνα. Η Glovo ξεκίνησε στην Ουκρανία το 2018 και έθεσε ένα σχέδιο για να υποστηρίξει την κοινότητά της σχεδόν αμέσως με την επέλαση αυτής της κρίσης.

Η Bitpanda πλατφόρμα για crypto δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δωρίσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία της επιλογής τους στο ειδικό και πρόσφατα δημιουργημένο Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, συνεισφέροντας σε φορείς που παρέχουν ανθρωπιστική υποστήριξη στους ανθρώπους που πλήττονται από τον πόλεμο.

Η εταιρεία ξεκίνησε την εκστρατεία με τη δική της δωρεά ύψους 100.000 ευρώ, θα αντιστοιχίσει όλες τις δωρεές μέχρι 500.000 ευρώ και καθένας από τους ιδρυτές της κάνει ατομική δωρεά 50.000 ευρώ στο ταμείο. Οι αρχικοί δικαιούχοι θα είναι το Save the Children – Ukraine Crisis Relief Fund και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Επιπλέον, η Bitpanda προσφέρει δωρεάν και ανώνυμη υποστήριξη ψυχικής υγείας σε όλα τα μέλη της ομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοβουλία του Techstars Startup Digest Athens για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις