Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μέτοχοι του Twitter VS Μασκ: Κατηγορίες για «μαγείρεμα» της μετοχής

Οι μέτοχοι της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούν τον υποψήφιο αγοραστή για παράνομη συμπεριφορά που παραβαίνει τόσο των Κώδικα Εταιρειών στην Καλιφόρνια, όσο και τους όρους του συμβολαίου που έχουν υπογράψει

Οι μέτοχοι του Twitter κατέθεσαν μήνυση εις βάρος του Μασκ το βράδυ της Τετάρτης στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Το κατηγορητήριο για τον CEO της Tesla και της Space X, αναφέρει πως ο ίδιος χειραγωγούσε εσκεμμένα την μετοχή της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για προσωπικό του όφελος.

Η μήνυση επικεντρώνεται στη συμπεριφορά του Μασκ από την υπογραφή της συμφωνίας αγοράς με το διοικητικό συμβούλιο του Twitter στις 25 Απριλίου

Ιδίως στην πρόσφατη δήλωσή του ότι η συμφωνία «δεν μπορεί να προχωρήσει» χωρίς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς spam της πλατφόρμας. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αναφέρεται στην καταγγελία, «ο Μασκ προχώρησε σε δηλώσεις, tweets και εξέφρασα συγκεκριμένες συμπεριφορές με σκοπό να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη συμφωνία και να οδηγήσει τη μετοχή του Twitter σε σημαντική πτώση».

Στόχος του ήταν είτε η επαναδιαπραγμάτευση του κόστους εξαγοράς είτε η εξ ολοκλήρου ανάκληση της προσφοράς του

«Όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο παρόν, η συμπεριφορά του Μασκ ήταν και συνεχίζει να είναι παράνομη, κατά παράβαση του Κώδικα Εταιρειών της Καλιφόρνιας και αντίθετη με τους συμβατικούς όρους που συμφώνησε», επισημαίνεται στην καταγγελία. Η αγωγή είναι μια προτεινόμενη ομαδική αγωγή που έχει ασκηθεί από μια μικρή ομάδα μετόχων, αλλά ζητά αποζημιώσεις που θα διανεμηθούν σε όλους όσοι κατέχουν μετοχές της εταιρείας.

Το Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση

Αν και η συμπεριφορά του Μασκ είναι ασυνήθιστη, δεν έχει γίνει καμία σαφής προσπάθεια από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla να ακυρώσει ή να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, οι ισχυρισμοί της καταγγελίας επιβεβαιώνονται από την ασυνήθιστη συμπεριφορά της μετοχής του Twitter, η οποία συνεχίζει να διαπραγματεύεται σημαντικά κάτω από τη συμφωνηθείσα τιμή εξαγοράς. Την ώρα του Τύπου, οι μετοχές του Twitter διαπραγματεύονταν κάτω από τα 40 δολάρια, γεγονός που αντανακλά τον σημαντικό σκεπτικισμό της αγοράς ότι η συμφωνία θα κλείσει στα 54,20 δολάρια, όπως συμφωνήθηκε.

Ειδικότερα, η καταγγελία ζητά την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων από το δικαστήριο, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναγκάσουν τον Mασκ να αγοράσει το Twitter στη συμφωνηθείσα τιμή

Η αβεβαιότητα γύρω από τις δημόσιες δηλώσεις του Musk είχε ήδη ουσιαστικό αντίκτυπο στην πρόταση εξαγοράς, οδηγώντας σε πτώση τη μετοχή της Tesla σε σημείο που ο Musk αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω δανείων έναντι των συμμετοχών του στην εταιρεία. Ο Μασκ δήλωσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα παράσχει επιπλέον 6 δισ. δολ. σε χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια για να αναπληρώσει τα δάνεια που έληξαν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις