Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

AiDash: Καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών με digital twins

Η Startup αξιοποιεί δορυφορικές λειτουργίες και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Η AiDash εγκαινίασε το Σύστημα Διαχείρισης Καταστροφών και Διακοπών (DDMS), ένα λογισμικό SaaS που αξιοποιεί δορυφορική και τεχνητή νοημοσύνη.

Η υπηρεσία της AiDash συνδυάζει τις μετεωρολογικές προβλέψεις, εξαιρετικά ακριβή μοντέλα καταστροφών και data με στόχο τη δημιουργία ψηφιακών διδύμων για την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση των αναμενόμενων επιπτώσεων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια σημαντική καταστροφή ή ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Η νέα προσφορά DDMS συμπληρώνει την άλλη υπηρεσία διαχείρισης της βλάστησης της εταιρείας

Η νέα υπηρεσία βλάστησης συμπληρώνει την προηγούμενη λύση, η οποία αξιοποιείται ήδη 55 επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε περισσότερα από 500.000 μίλια γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στους ανταγωνιστές περιλαμβάνονται παραδοσιακοί προμηθευτές λογισμικού όπως η IBM και εταιρείες δορυφορικής ανάλυσης όπως η Kayrros. Ο διευθύνων σύμβουλος της AiDash, Abhishek Singh, δήλωσε ότι οι ανταγωνιστές των δορυφορικών και μετεωρολογικών δεδομένων τείνουν να επικεντρώνονται στον καιρό ως τεχνολογικό πρόβλημα. Αντίθετα, η AiDash έχει επεκτείνει την υπάρχουσα τεχνογνωσία της στον τομέα της διαχείρισης της βλάστησης στη διαχείριση καταστροφών.

Το νέο εργαλείο εκμεταλλεύεται τις βελτιώσεις στη δορυφορική τεχνολογία που αυξάνουν την ανάλυση και τις δυνατότητες των δορυφόρων. Για παράδειγμα, οι πολυφασματικοί δορυφόροι μπορούν να βοηθήσουν στη διάκριση των ξηρών δασών από τα πιο υγρά που είναι πιο επιρρεπή στις πυρκαγιές. Τα νεότερα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος μπορούν να αυξήσουν την ορατότητα στις κινήσεις των καταιγίδων, των ανεμοστρόβιλων και των παλιρροιακών κυμάτων.

Σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία αυτή καθιστά πλέον δυνατή την πρόβλεψη καταστροφών από ακραία γεγονότα ώστε να είναι δυνατή η προετοιμασία και η τοποθέτηση πόρων, η αξιολόγηση των ζημιών. Μέσω του συστήματος DDMS παρέχονται λύσεις για την αποκατάσταση της καταστροφής καθώς επισημαίνονται και ποιες περιοχές είναι προσβάσιμες.
Για παράδειγμα, πριν από το συμβάν, το σύστημα θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις πόλεις να προβλέψουν τις περιοχές όπου είναι πιθανόν να επέλθουν καταστροφές, την πιθανή έκταση αυτών, τι θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση του συμβάντος και πόσες ζωές θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Το DDMS θα τους ενημερώσει για τις κρίσιμες περιοχές του δικτύου τους που μπορούν ακόμα να ενισχυθούν προκειμένου να μειώσουν τις επιπτώσεις της καταιγίδας.

Το σύστημα προσφέρει συνεχείς προβλέψεις για τις πλημμύρες, τις ζημιές και την προσβασιμότητα κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Μετά τις αναταράξεις, οι ακριβείς εκτιμήσεις βοηθούν τις επιχειρήσεις και τις πόλεις να μετρήσουν και να ποσοτικοποιήσουν την έκταση των πραγματικών καταστροφών χρησιμοποιώντας δορυφορική τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Ο Singh δήλωσε ότι μια πολιτεία τόσο μεγάλη όσο το Τέξας θα μπορούσε να εξεταστεί σε ώρες αντί για ημέρες ή μήνες.

Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή οδηγεί σε πρωτοφανή τεχνολογική ανάπτυξη για τις καταστροφές όλων των τύπων. Για παράδειγμα, τα καλύτερα συστήματα μετεωρολογικών συνθηκών και αναφορών έχουν βελτιώσει την ικανότητα παρακολούθησης των καταστροφών με όλο και πιο ακριβείς λεπτομέρειες. Εν τω μεταξύ, οι βελτιώσεις στα εργαλεία IoT βοηθούν τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να εντοπίζουν και να ταξινομούν τις ζημιές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις