Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Brex αποχαιρετά τις ΜμΕ από το χαρτοφυλάκιο πελατών της

Η ανακοίνωση προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς πρόσφατα η Startup είχε οργανώσει μια εκστρατεία προώθησης των υπηρεσιών της, σε διάφορες αμερικανικές πόλεις, προκειμένου να προσελκύσει... μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τρεις μήνες αφότου ανακοίνωσε ότι θα κάνει μια μεγάλη ώθηση στο λογισμικό και τις επιχειρήσεις, ο γίγαντας της FinTech Brex φαίνεται ότι εγκαταλείπει το ίδιο το τμήμα που ξεκίνησε να εξυπηρετεί – τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι πελάτες της Startup αναφέρουν ότι έλαβαν ειδοποίηση ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την πλατφόρμα στις 15 Αυγούστου. Η Brex δημοσίευσε μια σύντομη εξήγηση στον ισότοπό της, λέγοντας ότι εξελίσσει συνεχώς την επιχείρησή της ενώ εκτιμά πως η μορφή που έχει πάρει η εταιρεία είναι πλέον «λιγότερο κατάλληλη για να καλύψει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Σε αυτό το μήνυμα, η Brex ενημέρωσε τους μικρομεσαίους πελάτες της ότι οι λογαριασμοί τους θα παραμείνουν ενεργοί μέχρι τις 15 Αυγούστου – δίνοντάς τους χρόνο να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε έναν εξωτερικό τραπεζικό λογαριασμό «ή σε άλλη εναλλακτική πλατφόρμα» και να πραγματοποιούν συναλλαγές με την κάρτα της Brex. Η εταιρεία παρείχε την ίδια προθεσμία για τη συμπλήρωση τυχόν ελλείμματος που μπορεί να υπάρχει στο λογαριασμό τους κλείνοντας την ενημέρωση με το παρόν μήνυμα: «Εκτιμήσαμε την επιχείρησή σας και σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στο μέλλον». Η Brex αποτελεί μία από τις πολλές εταιρείες στον χώρο της διαχείρισης εταιρικών δαπανών, ο οποίος γίνεται όλο και πιο πολυπληθής – και ανταγωνιστικός – τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά, η Brex ήταν μια Startup θεσπισμένη προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες Startups. Συγκεκριμένα, παρείχε εταιρικές κάρτες που απευθύνονταν κυρίως σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σταδιακά, όμως η Brex εξέλιξε το μοντέλο της με στόχο να λειτουργεί ως «οικονομικό λειτουργικό σύστημα» για τις εταιρείες. Ως επί το πλείστον τα έσοδά της προέρχονται από τις διατραπεζικές προμήθειες.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κάνει ένα «μεγάλο άνοιγμα» στο λογισμικό, πράγμα οι πηγές εσόδων της πρόκειται να αλλάξουν, καθώς πρόκειται κερδίζει να αντλεί κεφάλαια από συστηματικά και επαναλαμβανόμενα μέσα όπως συνδρομές στο λογισμικό της, εκτός από τις διατραπεζικές αμοιβές. Η κίνησή της να σταματήσει να εξυπηρετεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι τουλάχιστον σοκαριστική και μπορεί κανείς να υποθέσει ότι, καθώς οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει, δεν θέλει πλέον να αναλάβει το ρίσκο της εξυπηρέτησης λιγότερο πλούσιων σε αποθέματα κεφαλαίων πελάτες ως έναν τρόπο να περιορίσει τον δικό της πιστωτικό κίνδυνο.

Η ανακοίνωση επίσης προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς πρόσφατα η Brex είχε οργανώσει μια εκστρατεία προώθησης των υπηρεσιών της, σε διάφορες αμερικανικές πόλεις, προκειμένου να προσελκύσει… μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Νωρίτερα φέτος, η Brex επιβεβαίωσε πως «σήκωσε» 300 εκατ. δολ. αυξάνοντας την συνολική αποτίμησή της στο ιλιγγιώδες ποσό των 12,3 δισ. δολ. Επίσης, η εταιρεία τον Μάρτιο απαριθμούσε περίπου 1.100 υπαλλήλους ενώ παράλληλα σημείωσε σημαντική αύξηση εσόδων κατά 100% το 2021 με μια ισχυρή πελατειακή βάση, σύμφωνα με τον CEO Henrique Dubugras. Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει σκληρά στοιχεία εσόδων, αλλά προηγουμένως δήλωσε ότι η Brex εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και δεν είναι ακόμη κερδοφόρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις