Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ψηφιοποίηση έχει μεταβάλει σημαντικά την νοοτροπία των Ελλήνων

Ο Μιχάλης Μπλέτσας στο πλαίσιο του «Technology Summit: Shaping the digital transition» επισήμανε πως αυτή η μεταβολή αποτέλεσε το μεγάλο κέρδος και τον θεμέλιο λίθο της επιτυχημένης διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα

Στο πάνελ συζήτησης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Technology Summit: Shaping the digital transition» συμμετείχε ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής του MIT Media Lab.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος τόνισε την αλλαγή στην νοοτροπία του κοινού αναφορικά με την εισαγωγή της ψηφιοποίησης στην καθημερινή ζωή, πρακτική και λειτουργία πολιτών και επιχειρήσεων, η οποία αποτέλεσε το μεγάλο κέρδος και τον θεμέλιο λίθο της επιτυχημένης διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα.

Ο ίδιος τόνισε πως μένει να γίνουν αρκετά βήματα μετεξέλιξης σε τομείς όπως λ.χ. η Δικαιοσύνη και το Αναπτυξιακό πλαίσιο που αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Τη στιγμή κατά την οποία απαιτείται η παρέλευση χρονικού διαστήματος δέκα ετών προκειμένου να τελεσιδικήσει μια αστικής φύσεως υπόθεση, ας μην τρέφουμε αυταπάτες πως σοβαρές επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να επενδύσουν στη χώρα μας», τόνισε ο Μπλέτσας και συνέχισε: «Όταν δεν θα απαιτείται η παρέμβαση του ίδιου του υπουργού ώστε να “τρέξουν” οι σχετικές εξελίξεις ή να υπάρξει επίλυση ζητημάτων που χρονίζουν, τότε αναμφισβήτητα θα έχουμε πραγματοποιήσει πρόοδο…».

Ο Διευθυντής Πληροφορικής του MIT Media Lab αναφερόμενος στο έργο του MyHealth και των ιατρικών φακέλων υγείας των ασθενών που ξεκίνησε να υλοποιείται πρόσφατα και στην χώρα μας, έκανε λόγο για την επιτυχημένη διαχείριση της συγκεκριμένης πτυχής από μέρους της γαλλικής κυβέρνησης, γεγονός που της επέτρεψε να ανέλθει στην κορυφή των κατατάξεων σχετικά με την παροχή των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της.

Παράλληλα, τόνισε πως η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει το συνολικότερο πλαίσιο και τους επιμέρους όρους διεξαγωγής των διαγωνισμών του Δημοσίου, προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες καθυστερήσεις, και να «τρέχουν» με ταχύτερους ρυθμούς οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Ο  Μπλέτσας έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Πληροφορικής στην χώρα μας, αλλά και στην ποιότητα των πανεπιστημιακών σπουδών στο αντικείμενο επισημαίνοντας πως σήμερα παρατηρείται ένα -ισχνό- ρεύμα brain gain. Παράλληλα, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τόνισε πως «Η βασική διαφορά μεταξύ του ΜΙΤ και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου είναι -απλά- η απουσία… μπάχαλου! Η πρόκληση είναι να αποτελέσουμε μια χώρα ποιοτικών υπηρεσιών και προς τα εκεί οφείλει η Πολιτεία να επανακαθορίσει την πολιτική της στο τι επιδοτεί, με βάση τη σημασία του για τα δεδομένα της χώρας: Την υψηλή τεχνολογία ή τον τουρισμό…».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις