Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ιδρύονται 2 νέα Ινστιτούτα στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας

Με την επίσημη ανακοίνωση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα, η Ελλάδα δύναται να αναδειχθεί σε κόμβο καινοτομίας και έρευνας, ενισχύοντας την οικονομία της και εκτοξεύοντας την εξωστρέφειά της

Με το βλέμμα πάντοτε στην καινοτομία και την προώθηση της επιστήμης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας ανακοίνωσε μαι ιδιαίτερα φιλόδοξη και πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, στην Ελλάδα ιδρύονται επίσημα δύο νέα Ινστιτούτα στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το «Ινστιτούτο Κβαντικής Έρευνας και Κβαντικής Τεχνολογίας» θα έχει αποστολή την παραγωγή υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής έρευνας αιχμής στον τομέα της Κβαντικής Υπολογιστικής, της κβαντικής επιστήμης και τεχνολογιών συναφών φαινομένων, στα πρότυπα κορυφαίων κέντρων του εξωτερικού.

Επισήμανε πως τα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα αναμένεται στο άμεσο μέλλον να λύσουν περίπλοκα προβλήματα που σήμερα δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν με τα υπάρχοντα υπολογιστικά συστήματα, επιφέροντας μεγάλες ανατροπές στη διεθνή οικονομία.

Οι κύριοι στόχοι του Ινστιτούτου θα είναι η διεξαγωγή έρευνας στα κβαντικά φαινόμενα και την κβαντική υπολογιστική σε εφαρμογές μιας διευρυμένης γκάμας κλάδων της βιομηχανίας, όπως της ενέργειας, των επικοινωνιών, της ναυτιλίας, της φαρμακοβιομηχανίας, της βιοτεχνολογίας και των οικονομικών.

Στο έργο του Ινστιτούτου, είπε ο υφυπουργός, θα είναι η δημιουργία διεπιστημονικών προγραμμάτων, μεταπτυχιακών προγραμμάτων και η σχεδίαση προγραμμάτων κβαντικής για στελέχη της δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων.


Τα δύο νέα ινστιτούτα πρόκειται να προκαλέσουν άμεσο αντίκτυπο, δίνοντας νέα ώθηση στην εγχώρια οικονομία.

Για το Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Ανθρώπου στην Ελλάδα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας είπε πως η αποστολή του θα είναι η διεξαγωγή υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής έρευνας αιχμής στον τομέα της γενετικής του ανθρώπου στα πρότυπα κορυφαίων κέντρων του εξωτερικού, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, αξιοποιώντας την ποικιλομορφία τοπικών γονιδιωματικών παραλλαγών για την ιστορία του ελληνικού πληθυσμού, με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Κύριοι στόχοι του θα είναι η διεξαγωγή βασικής έρευνας για την κατανόηση θεμελιωδών βιολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη γενετική ποικιλομορφία, η διεξαγωγή μεταφραστικής έρευνας για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών των γονιδιωματικών διαταραχών τόσο των κληρονομούμενων όσο και σωματικών και για τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, των θεραπευτικών επιλογών και των προσεγγίσεων πρόληψης σε εξατομικευμένη βάση.

Επίσης, η παροχή κλινικών υπηρεσιών αιχμής που βασίζονται σε γενετικές παραλλαγές, οι οποίες προκαλούν, τροποποιούν ή προδιαθέτουν γενετικές ασθένειες.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις