Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

6 Tips για «έξυπνες» υπηρεσίες delivery από την Lastmily

Με τα σωστά εργαλεία βελτιστοποίησης διαδρομών, η επιχείρησή σας μπορεί να εξοικονομήσει έως και 40% σε καύσιμα και να αυξήσει τις παραδόσεις των οδηγών σας έως και 50%, χωρίς να αυξήσετε τον στόλο σας

Ο σχεδιασμός δρομολογίων με το χέρι, είναι μια χρονοβόρα και αναποτελεσματική λύση, ειδικά όταν οι οδηγοί σας έχουν δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες προορισμούς ή πελάτες να επισκεφτούν. 

Στις περισσότερες εταιρείες που κάνουν διανομή, μόνο οι μισθοί των οδηγών και το κόστος καυσίμων, αντιπροσωπεύουν άνω του 60% του συνολικού κόστους ανά χιλιόμετρο.

Έτσι, ακόμη και μικρές βελτιώσεις στη δρομολόγηση μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοσή σας, δηλαδή να σας βοηθήσουν να παραδώσετε περισσότερα πακέτα ή να εξυπηρετήσετε τους παραλήπτες πιο γρήγορα. 

Με τα σωστά εργαλεία βελτιστοποίησης διαδρομών, η επιχείρησή σας μπορεί να εξοικονομήσει έως και 40% σε καύσιμα και να αυξήσει τις παραδόσεις των οδηγών σας έως και 50%, χωρίς να αυξήσετε τον στόλο σας.

Σε αυτόν τον οδηγό, η Lastmily θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του τι είναι η βελτιστοποίηση διαδρομών και πώς μπορεί να ωφελήσει την επιχείρησή σας. 

Έχουμε πολλά να καλύψουμε, οπότε ας ξεκινήσουμε..

Τι είναι η βελτιστοποίηση διαδρομών;

Η βελτιστοποίηση διαδρομών είναι η διαδικασία εύρεσης των κατάλληλων διαδρομών ώστε να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή απόδοση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Βοηθά τις επιχειρήσεις να μεγιστοποιήσουν την εκπλήρωση παραγγελιών ή παραδόσεων, ενσωματώνοντας παράλληλα πολλά κριτήρια, όπως ιστορικά και live δεδομένα κίνησης, προγράμματα οδηγών, διαθέσιμο χρόνο, συνολικές στάσεις, χρονικές δεσμεύσεις, διάρκεια στα σημεία κτλ.

Η δρομολόγηση παράδοσεων δεν αφορά μόνο την εύρεση της συντομότερης διαδρομής από το σημείο Α στο σημείο Β, αλλά και την εύρεση της πιο αποτελεσματικής διαδρομής για πολλές διαφορετικές μεταβλητές.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την βελτιστοποίηση διαδρομών, είτε παραδίδετε πακέτα / αγαθά απευθείας σε ιδιώτες είτε διανέμετε σε καταστήματα, είτε ακόμα και αν είστε στον κλάδο των υπηρεσιών όπου τεχνικοί επισκέπτονται τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις των πελατών. Η δρομολόγηση των οδηγών μπορεί να είναι μια δαπανηρή διαδικασία, αλλά με τα σωστά εργαλεία μπορεί να αυτοματοποιηθεί – εξοικονομώντας χρόνο, χρήματα και αυξάνοντας την ικανοποίηση των πελατών σας.

Δεν μπορώ να κάνω την δρομολόγηση με το χέρι;

Η παραδοσιακή δρομολόγηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς η αγορά, οι παραγγελίες και η επιχείρησή σας αναπτύσσονται. Η χειρωνακτική εργασία επηρεάζει πολλές πτυχές όπως:

Αποδοτικότητα: Οι οδηγοί σας χρησιμοποιούν τις βέλτιστες / πιο γρήγορες διαδρομές; Μήπως χρησιμοποιείτε πάρα πολλά οχήματα/οδηγούς για να καλύψετε τη ζήτηση που έχετε;

Επεκτασιμότητα: Ο χειροκίνητος σχεδιασμός διαδρομών με βάση τις απαιτήσεις των σημείων, της κίνησης κ.λπ. απαιτεί πολύ χρόνο.

Ακρίβεια: Λαμβάνονται υπόψη όλα τα χρονικά παράθυρα, οι ικανότητες, τα προσόντα και οι δεξιότητες των οδηγών; Όσο πιο περίπλοκο είναι το σχέδιο, τόσο πιο εύκολο είναι να γίνει κάποιο ανθρώπινο λάθος.

Προσαρμογή: Τι κάνετε εάν ο οδηγός σας είναι άρρωστος ή λάβετε μια παραγγελία την τελευταία στιγμή; Οι αλλαγές αυτές είναι περίπλοκες όταν γίνονται χειροκίνητα και μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις, αποτυχημένες παραδόσεις και δυσαρεστημένους πελάτες.

Ευελιξία: Εάν ο άνθρωπος που κάνει την χειροκίνητα την δρομολόγηση παραιτηθεί, πόσο εύκολο είναι να αντικατασταθεί;

Έχω μια μικρή επιχείρηση. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την Lastmily;

Φυσικά και μπορείτε!

Η βελτιστοποίηση διαδρομών αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους. Με την χρήση της lastmily μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τα λειτουργικά κόστη σας και να πάτε την επιχείρησή σας στο επόμενο επίπεδο.

Ποια είναι τα οφέλη της βελτιστοποίησης διαδρομών;

Ανεξάρτητα από το πως προγραμματίζετε την δρομολόγηση για μια εταιρία ταχυμεταφορών, ένα logistic ή γενικότερα μια εταιρία διανομής, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε είναι καθολικές:

• Η μεγιστοποίηση των αποστολών και των εσόδων από τον υπάρχοντα στόλο και το εργατικό δυναμικό σας είναι δύσκολη.

• Ο χειροκίνητος προγραμματισμός μπορεί να διαρκέσει για ώρες.

• Οι μισθοί των οδηγών και τα καύσιμα αποτελούν σημαντικό κόστος για την επιχείρησή σας.

• Η προσαρμογή στις ακυρώσεις παραδόσεων και τους άρρωστους υπαλλήλους είναι περίπλοκή. Γενικότερα οποιαδήποτε αλλαγή στον προγραμματισμό φέρνει δυσκολίες.

• Οι παραδόσεις που φτάνουν με καθυστέρηση οδηγούν σε δυσαρεστημένους πελάτες.

Η Lastmily μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα παραπάνω. Να πως:

#1. Αυξήστε τα έσοδα ανά οδηγό και μειώστε το κόστος

Ποια επιχείρηση δεν ενδιαφέρεται να μειώσει το λειτουργικό κόστος της 

και να βελτιώσει τα έσοδα ανά οδηγό; Για κάθε επιχείρηση που κάνει διανομή, τα χαμηλά περιθώρια κέρδους είναι μια συνεχής πρόκληση. Ένα βασικό μέρος της διαχείρισης του εργατικού δυναμικού είναι να διασφαλίσετε ότι λειτουργείτε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και ότι δεν σπαταλάτε καύσιμα ή ανθρώπινο δυναμικό.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κόστη σας, η βελτιστοποίηση διαδρομών μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να θυσιάσετε την ποιότητα της υπηρεσίας. Σας βοηθά επίσης να πάρετε τα μέγιστα από τον στόλο σας, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε οδηγό να ολοκληρώσει περισσότερες παραδόσεις, αυξάνοντας τα έσοδα και τα κέρδη σας.

#2. Μειώστε τον χρόνο οργάνωσης

Η ομάδα σας αφιερώνει ώρες οργανώνοντας και αναδιοργανώνοντας άτομα, χρονοδιαγράμματα, βάρδιες, παραδόσεις, ραντεβού σε καθημερινή βάση.

Με την Lastmily, μπορείτε να μειώσετε τη φάση σχεδιασμού από ώρες σε λεπτά. Μπορείτε να εισαγάγετε απευθείας λίστες παραδόσεων / παραλαβών σε μορφή CSV ή excel και η Lastmily θα τις αναθέσει κατάλληλα με βάση τη διαθεσιμότητα και τις απαιτήσεις σας.

#3. Βελτιώνει την ικανοποίηση των πελατών

Η σύγχρονη επιχείρησή σας κινδυνεύει καθώς οι κριτικές των πελατών επηρεάζουν την επιτυχία ή την αποτυχία σας περισσότερο από ποτέ.

Σύμφωνα με στατιστικά του 2021, το 90% των καταναλωτών & επιχειρήσεων χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο για να βρουν μια τοπική επιχείρηση και το 82% διάβασε κριτικές πελατών πριν λάβει μια απόφαση.

Δεν είναι μόνο οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Amazon που θα πρέπει να ενδιαφέρονται για τις κριτικές. Επηρεάζουν όλα τα είδη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Εάν θέλετε οι δυνητικοί πελάτες σας να σας εμπιστεύονται τα χρήματά τους, πρέπει να έχετε μια ρεαλιστική και θετική φήμη στο διαδίκτυο.

Τώρα με το Live Tracking της Lastmily, οι παραλήπτες μέσω μηνύματος SMS / VIBER ή email, έχουν live tracking των αποστολών τους σε χάρτη  και μπορούν να βλέπουν την ακριβή ώρα που θα γίνει η παράδοση τους. Ταυτόχρονα -αν το επιθυμείτε- έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν ότι δεν θα είναι εκεί για την παραλαβή, να διαλέξουν άλλη διεύθυνση, μέρα ή ώρα. Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνει χρόνο ο οδηγός από παραδόσεις που δεν θα ολοκληρωθούν ενώ έχετε και λιγότερα τηλέφωνα στο γραφείο από παραλήπτες που θέλουν να κάνουν αλλαγές.

Ταυτόχρονα, μπορείτε αν θέλετε να προσκαλέσετε τους εντολείς σας

 στην πλατφόρμα προσφέροντας τους καινοτόμα εργαλεία όπως live tracking όλων των αποστολών τους σε χάρτη, δυνατότητα αιτημάτων αυτόματης παραλαβής, πληροφορίες για αποστολές, αντικαταβολές κ.α.

Τέλος, με την Lastmily, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι οδηγοί σας θα φτάνουν πάντα στην ώρα τους και θα δείτε μείωση έως και 80% στις αποτυχημένες πρώτες προσπάθειες παράδοσης.

#4. Κατανέμει τον φόρτο εργασίας πιο αποτελεσματικά

Πώς διανέμετε επί του παρόντος τις αποστολές μεταξύ των οδηγών σας; Εάν είστε όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις, το ρυθμίζετε γεωγραφικά, με κάθε οδηγό να έχει τη δική του περιοχή παράδοσης ή εξυπηρέτησης.

Είναι μια γρήγορη μέθοδος και είναι εύκολο να το κάνει χειροκίνητα ακόμη και ένας άπειρος διακινητής ή προγραμματιστής. Σε τελική ανάλυση, απλώς διαιρείτε τους φόρτους εργασίας με βάση τις γεωγραφικές περιοχές.

Δεν είναι όμως η αποδοτικότερη λύση…

• Είστε βέβαιοι πως αυτός ο στατικός διαχωρισμός δεν σας επιβαρύνει με επιπλέον κόστος σε χιλιόμετρα, ώρες ή οδηγούς;

• Τι γίνεται εάν διαφορετικές περιοχές της πόλης έχουν διαφορετικό αριθμό προγραμματισμένων παραδόσεων / παραλαβών;

• Τι γίνεται αν οι οδηγοί που καλύπτουν διαφορετικές περιοχές έχουν διαφορετικές δυνατότητες και διαφορετικούς τύπους οχήματος;

Είναι εύκολο να δημιουργήσετε μη ισορροπημένο φόρτο εργασίας όπου συγκεκριμένοι οδηγοί κάνουν περισσότερες παραδόσεις.

Η βελτιστοποιημένη δρομολόγηση αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ερωτήματα συνυπολογίζοντάς τα στην αρχική διαδικασία σχεδιασμού. Μπορείτε να κατανείμετε βέλτιστα τις αποστολές σας σε ολόκληρο τον στόλο σας εξ

ασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μειώνοντας κόστη καυσίμου ή ακόμα και αριθμό οχημάτων / οδηγών.

#5. Σας δίνει τη δυνατότητα να επανασχεδιάζετε γρήγορα

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις διαδρομές είναι αναπόφευκτες και είναι ένα πολύ δύσκολο έργο να προσπαθήσετε να κάνετε αλλαγές σε πολλαπλά προγράμματα οδηγών εν κινήσει με μη αυτόματο τρόπο.Καθυστερημένες αποστολές, ακυρώσεις, πελάτες που ζητούν εναλλακτικές διευθύνσεις παράδοσης είναι μερικοί μόνο παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν ένα καλάπρογραμματισμένο πρόγραμμα.Με την Lastmily, μπορείτε πολύ εύκολα να αντιμετωπίσετε όλα τα παραπάνω, να προσθέτετε νέα σημεία ή να επεξεργαστείτε υπάρχοντα ακόμα και αν οι οδηγοί είναι στον δρόμο. Έτσι έχετε πάντα και γρήγορα τα βέλτιστα δρομολόγια.Όταν κάνετε δρομολόγηση εκ των προτέρων, πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να επανασχεδιάζετε και να διαχειρίζεστε τον στόλο των οδηγών σας από απόσταση εν κινήσει.

#6. Η δουλειά των οδηγών σας γίνεται πιο απλή, χωρίς στρες και ρίσκα λανθασμένων αποφάσεων

Λόγω της αυτόματης – βελτιστοποιημένης δρομολόγησης, οι οδηγοί σας μέσω της mobile εφαρμογής, γνωρίζουν ακριβώς την σειρά επίσκεψης για όλα τους τα σημεία. Έτσι, γλιτώνουν από το καθημερινό στρες αποφάσεων για το που θα πάνε μετά καθώς και χρόνο σε τηλέφωνα από γραφείο και παραλήπτες. Η εφαρμογή, τους καθοδηγεί σημείο προς σημείο, προσφέροντας τους όλες τις λεπτομέρειες  παράδοσης διευκολύνοντας σημαντικά το καθημερινό έργο τους.

Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διατήρηση των εργαζομένων ή την εκπαίδευση νέων, κάτι που αποτελεί πρόκληση σε πολλούς σχετικούς κλάδους. Το 35% των οδηγών εγκατέλειψετην εργασία του τις πρώτες 90 ημέρες το 2022.

Κλάδοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την βελτιστοποίηση δρομολογίων

Αν δεν βλέπετε τον κλάδο σας παρακάτω,αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η βελτιστοποίηση διαδρομών δεν μπορεί να διευκολύνει τη δουλειά σας. Απευθυνθείτε στους ειδικούς της Lastmily για να λάβετε μια εξατομικευμένη προσφορά για την επιχείρησή σας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις