Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Λεωνίδας Χριστόπουλος: “Δημιουργήσαμε επτά ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας σε όλη την Ελλάδα”

Ένας από τους πρωτεργάτες της ψηφιακής αναγέννησης της χώρας μας, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, μιλά αποκλειστικά στο STARTUPPER MAG, για τη νέα εποχή στον δημόσιο τομέα, τις επενδύσεις δισ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, τις Startups επιχειρήσεις, την καινοτομία και το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος τόνισε με έμφαση ότι ο ψηφιακός δρόμος που ακολουθεί τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα
μας μετατρέπει με ταχείς ρυθμούς την Ελλάδα σε τεχνολογικό κόμβο στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι ήδη εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως οι Microsoft, Αmazon WS, Google, Nova, Cisco, Deutsche Telekom έχουν ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. «Οι επενδύσεις αυτές υπολογίζονται σε πάνω από 5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «ο κλάδος των ΤΠΕ μπορεί να εισφέρει προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2024.

STARTUPPER MAG: Ποιες δράσεις έχετε πραγματοποιήσει προκειμένου να πατάξετε το «τέρας» της γραφειοκρατίας που κυριαρχούσε στο ελληνικό Δημόσιο επί δεκαετίες, προξενώντας σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία του κράτους και ταλαιπωρία στις επιχειρήσεις και τους πολίτες;

Λεωνίδας Χριστόπουλος: Η Ελλάδα, για πολλές δεκαετίες, ήταν ένα από τα πιο γραφειοκρατικά κράτη της Ευρώπης.
Μελέτες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ έδειχναν πως το κόστος της γραφειοκρατίας έφτανε το 8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται στη χρήση της τεχνολογίας και των νέων διοικητικών εργαλείων για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μια ριζοσπαστική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έσπασε το διοικητικό κατεστημένο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

 

Για να ανατρέψουμε την κατάσταση δημιουργήσαμε το gov.gr και ξεκινήσαμε την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Σήμερα, το gov.gr προσφέρει περίπου 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες. Νέες επιμέρους δράσεις, άμεσα υλοποιούμενες το επόμενο διάστημα είναι η έναρξη ατομικής επιχείρησης και η ψηφιακή μεταβίβαση επαγγελματικών οχημάτων. Παράλληλα, χαράσσουμε ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις αναδυόμενες τεχνολογίες και εφαρμόζουμε τη νέα μεθοδολογία υλοποίησης έργων ΤΠΕ στο Δημόσιο.

Συνεχίζουμε με τη δημιουργία του Μητρώου Διαδικασιών «Μίτος», μια πλατφόρμα που θα συγκεντρώσει για πρώτη φορά όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου. Ήδη, 1.800 διαδικασίες έχουν καταγραφεί αναλυτικά. Στο Μητρώο «Μίτος» ο πολίτης θα βρίσκει γρήγορα και με απλή διατύπωση τι ισχύει για τη διεκπεραίωση κάθε διαδικασίας χωρίς να χρειάζεται πια να ανατρέξει στην οικεία νομοθεσία.

Ετοιμάσαμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την οργάνωση σχέσεων κράτους-πολίτη, που θα αλλάξει άρδην τον τρόπο συναλλαγής πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο, π.χ. καταργώντας τη βεβαίωση γνησίου υπογραφής. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση.

STARTUPPER MAG: Η ψηφιακή διακυβέρνηση εξελίσσεται καθημερινά, δημιουργώντας κοσμογονικές αλλαγές
στον Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Λεωνίδας Χριστόπουλος: Επιπλέον των προαναφερθέντων θεσμικών projects, το πρόγραμμα απλούστευσης των διαδικασιών θα συνεχιστεί με δράσεις στους τομείς των μεταφορών, δικαιοσύνης, ναυτιλίας, κοινωνικής και επικουρικής ασφάλισης, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης κ.ά.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η υλοποίηση του νέου νόμου για τις αναδυόμενες τεχνολογίες 4961/2022, βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τα δεδομένα, ανοιχτά και μη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, βασικός στόχος αποτελεί η υλοποίηση των έργων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακός
Μετασχηματισμός του νέου ΕΣΠΑ 21-27 αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κρίσιμων αυτών πόρων.

STARTUPPER MAG: Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την καινοτομία και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων. Ποιες ενέργειες έχετε πραγματοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

Λεωνίδας Χριστόπουλος: Το οικοσύστημα των Startups έχει κατά βάση ψηφιακό υπόστρωμα και στηρίζεται στην έννοια της καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και το Elevate Greece για διάφορες δράσεις.

Για παράδειγμα, στο νόμο για την ψηφιακή διακυβέρνηση του 2020, δημιουργήσαμε το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», ένα εξειδικευμένο Venture Capital fund με αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος 5G από καινοτόμες μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Το Ταμείο στηρίζει τις καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα από τη διάθεση του 25% των εσόδων από τη δημοπρασία του 5G. Προσφέρει πρόσβαση σε ραδιοσυχνότητες που έχουν δεσμευθεί για αξιοποίηση σε πιλοτικά τεστ και δοκιμές, για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα όσο και σε δημόσιες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που θα λειτουργήσουν ως ο 1ος πελάτης για τις καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα 5G που θα αναπτυχθούν.

Επιπλέον, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, δημιουργήσαμε επτά ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας σε όλη την Ελλάδα. Επικεντρώνονται σε θεματικούς τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Κυβερνοασφάλεια, το IoT, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, το blockchain, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα ή της υγείας κ.ά. Οι κόμβοι είναι υπηρεσίες μιας στάσης για την υποστήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να βελτιώσουν τις διαδικασίες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Θα προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες όπως χρηματοοικονομικές συμβουλές, κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες, περιβαλλοντικές συμβουλές αλλά και τη δυνατότητα για «test before invest».

Θέλω να τονίσω ότι όλες αυτές οι δράσεις υλοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στήριξαν τη δυναμική του ψηφιακού μετασχηματισμού από την πρώτη μέρα.

STARTUPPER MAG: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού Δημοσίου και η ψηφιακή ανάπτυξη στη χώρα μας
δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να έρθουν περισσότερες σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία και εξασφαλίζοντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας;

Λεωνίδας Χριστόπουλος: Η δυναμική του ψηφιακού μετασχηματισμού που δημιουργήθηκε από το 2019 και μετά, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να γίνει η Ελλάδα τεχνολογικός κόμβος την Ευρώπη. Και η στρατηγική όπως σχεδιάστηκε από τον υπουργό κ. Πιερρακάκη και όλους εμάς στο υπουργείο, στοχεύει όχι μόνο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο.

Κατ’ αρχάς, σημαντικό ρόλο έπαιξε το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς αυτό έδωσε το σήμα στους ξένους επενδυτές, όπως η Microsoft, η Amazon WS ή η Google, να αποφασίσουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Η θεσμοθέτηση του cloud first policy στο Δημόσιο, η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα ανοικτά δεδομένα, η ταχύτατη υλοποίηση της δημοπρασίας για το 5G, η έξοδος της Ελλάδας από τη «μαύρη λίστα 301» των ΗΠΑ για το πειρατικό λογισμικό αλλά και ο νόμος για τις αναδυόμενες τεχνολογίες και για την ψηφιακή visa, έδειξαν πως η Ελλάδα αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο του μέλλοντος.

Σε συνδυασμό με την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις από κολοσσούς του χώρου, για τη δημιουργία καλών θέσεων απασχόλησης αλλά και για την επιστροφή επιστημόνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευθεί για μια έκρηξη επενδύσεων και μέχρι στιγμής εκεί στοχεύει κάθε μας δράση, κάθε μας πολιτική. Και ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, που είναι ένας δυναμικός και καινοτόμος χώρος, η πολιτική αυτή έχει
φέρει απτά αποτελέσματα.

STARTUPPER MAG: Ποιες μεγάλες επενδύσεις από εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς έχουν γίνει μέχρι σήμερα
στην Ελλάδα και ποιες ετοιμάζονται να επενδύσουν;

Λεωνίδας Χριστόπουλος: Ήδη η Microsoft, η Αmazon WS, η Google, η Nova, η Cisco, η Deutsche Telekom και άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου έχουν ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Οι επενδύσεις αυτές υπολογίζονται σε πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Το σημαντικό, όμως, είναι πως σύμφωνα και με τον ΣΕΠΕ, η δυναμική της ψηφιακής βιομηχανίας θα ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2025. Μάλιστα, ο κλάδος των ΤΠΕ μπορεί να εισφέρει προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2024. Με την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. που διατίθενται για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και δη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. ευρώ το 2022.

Συνεπώς, βλέπουμε πως και η αγορά και οι φορείς που την εκπροσωπούν αντιλαμβάνονται το θετικό αποτύπωμα του
ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει εκκινήσει εδώ και τρία χρόνια.

Και το θετικό αποτύπωμα θα παραμείνει όσο η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη να ακολουθεί το δρόμο του μέλλοντος και
του ψηφιακού μετασχηματισμού σε κάθε της δράση, ρυθμιστική ή ουσιαστική.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις