Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μουντιάλ 2022: Πώς η high-tech μπάλα Al Rihla έκρινε το ματς Ιαπωνία – Ισπανία

Τι λένε οι «ειδικοί» για το πολυσυζητημένο γκολ, με το οποίο η Ιαπωνία προκρίθηκε στη φάση των «16», αφήνοντας εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου τη Γερμανία

Έκπληκτοι έμειναν όσοι παρακολούθησαν χθες(1/12) τον αγώνα ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ισπανία, ο οποίος έκρινε την πρόκριση της πρώτης στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Αφορμή ήταν το δεύτερο γκολ της Ιαπωνίας. Ειδικότερα, μπορεί το τέρμα του Τανάκα αρχικά να ακυρώθηκε, καθώς η μπάλα φάνηκε να περνά εκτός αγωνιστικού χώρου, ωστόσο μετά από παρέμβαση του VAR το γκολ μέτρησε κανονικά. Ως εκ τούτου, οι Ιάπωνες πέρασαν κατευθείαν στην επόμενη φάση, αφήνοντας εκτός τη Γερμανία. Πώς όμως το VAR αποφάνθηκε ότι το γκολ ήταν κανονικό, ενώ σε πολλά πλάνα η μπάλα φαίνεται να είναι εκτός αγωνιστικού χώρου;

Τι ακριβώς συνέβη;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τανάκα σκόραρε στο 51ο λεπτό του αγώνα για το 2-1 της Ιαπωνίας. Ένα γκολ πλήρως αμφιλεγόμενο, για το οποίο την απάντηση έδωσε τελικά η goal line technology.

Προτού όμως προηγηθεί το γκολ, ο εξτρέμ της Ιαπωνίας Ρίτσου Ντόαν πήρε την μπάλα στο δεξί άκρο της περιοχής του πέναλτι και έτρεξε προς το τέρμα, προτού πασάρει προς το βάθος της περιοχής.

Τόσο ο Ντάιζεν Μάεντα, όσο και ο Κάορου Μιτόμα εκτοξεύτηκαν προς την μπάλα, καθώς αυτή φαινόταν να βγαίνει εκτός των ορίων του αγωνιστικού χώρου, για να την προλάβει ο Μιτόμα. Εν τέλει, η σέντρα του βρέθηκε προς την περιοχή και είχε αποδέκτη τον Αό Τανάκα, ο οποίος και κατάφερε να σκοράρει.

Επομένως, στη φάση ακριβώς πριν σημειωθεί το νικητήριο γκολ της Ιαπωνίας, η μπάλα φαίνεται να περνά εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο επόπτης γραμμής τουλάχιστον αυτό έδωσε για αρχή. Ωστόσο, τα συμπεράσματα από το VAR και τους αισθητήρες της μπάλας ήταν τελείως διαφορετικά, γι’ αυτό και το γκολ τελικά μέτρησε. Η ακρίβεια στην διεξαγωγή συμπερασμάτων επιτυγχάνεται χάρη στους ειδικούς αισθητήρες της μπάλας Al Rihla, η οποία είναι εξοπλισμένη στο εσωτερικό της με έναν υψηλής ακρίβειας 500Hz IMU αισθητήρα.

Ο συγκεκριμένος αισθητήρας ζυγίζει μόλις 14 γραμμάρια και υποστηρίζεται από μια μικρή μπαταρία διάρκειας 6 ωρών σε χρήση ή 18 ημερών σε αδράνεια.

Η high-tech μπάλα  έχει τη δυνατότητα ν’ αποστέλλει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στο δίκτυο κεραιών περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου, με το συγκεκριμένο σύστημα υποστήριξης που τα επεξεργάζεται ν’ αλλάζει αυτόματα (χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση) όταν μπαίνει άλλη μπάλα στον αγωνιστικό χώρο.

Στον σχετικό έλεγχο που έγινε λοιπόν, η μπάλα φαίνεται να είναι για μερικά χιλιοστά εντός γηπέδου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι το goal line technology ισχύει μόνο για την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα δοκάρια. Αυτό σημαίνει ότι το γκολ πέρασε μόνο από οφθαλμικό έλεγχο στην αίθουσα VAR, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της FIFA, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάποια ειδική τεχνολογία.

Πράγματι, υπάρχουν πλάνα τα οποία δείχνουν ότι η μπάλα έχει βγει ολόκληρη. Ωστόσο, σύμφωνα με το πλάνο που έδωσε στη δημοσιότητα η FIFA φαίνεται πως η οπτική γωνία ξεγελά το μυαλό και ότι στην πραγματικότητα η μπάλα δεν έχει βγει ολόκληρη για μερικά χιλιοστά.

Τι λένε οι κανόνες της IFAB

Σύμφωνα με τον κανονισμό της IFAB, η οποία ευθύνεται για την πλειοψηφία των κανονισμών στο ποδόσφαιρο, η μπάλα πρέπει να περάσει ολόκληρη τη γραμμή για να θεωρηθεί σε αυτήν την περίπτωση εκτός αγωνιστικού χώρου.

Μπορεί σε πολλά πλάνα να φαίνεται ότι η μπάλα έχει περάσει εκτός ολόκληρη, ωστόσο όπως φαίνεται σε άλλα πλάνα, μερικά χιλιοστά την κρατάνε ακόμα εντός αγωνιστικού χώρου.

Τι λέει το goal line technology

Από την άλλη, το goal line technology, λέει πως εάν η συγκεκριμένη φάση είχε γίνει πριν από την εστία, δεν θα υπήρχε γκολ.

Επομένως, η μπάλα δεν πέρασε ολόκληρη, κάτι που σημαίνει ότι σωστά μέτρησε το γκολ της Ιαπωνίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις