Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Βόμβα» από τη Microsoft: Ετοιμάζεται να εξαγοράσει το Netflix

Η πιθανή συναλλαγή θα μπορούσε να φτάσει τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια

Νέα εξαγορά-βόμβα ετοιμάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, μετά την Activision Blizzard. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα Reuters ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού έχει ως στόχο να εξαγοράσει το Netflix μέσα στο 2023.

Τα τελευταία χρόνια ο Satya Nadella έχει προχωρήσει σε μια σειρά από πολύ ακριβές αγορές. Ειδικότερα, ξεκίνησε με την εξαγορά της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το επιτυχημένο παιχνίδι Minecraft, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, αγόρασε το LinkedIn για 26 δισεκατομμύρια δολάρια και την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού αναγνώρισης ομιλίας και τεχνητής νοημοσύνης Nuance για 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει ανακοινώσει η εταιρεία είναι αυτή της Activision Blizzard, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft και το Netflix, έχουν ήδη πολύ στενές σχέσεις. Για παράδειγμα, το Netflix επέλεξε τη Microsoft ως διαφημιστικό συνεργάτη για μια νέα συνδρομητική υπηρεσία που υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Συγχρόνως, ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του Netflix.

Η επιθυμία της Microsoft να προσφέρει μια υπηρεσία streaming videogames σε διαφορετικές συσκευές είναι ένας από τους λόγους που μια τέτοια συμφωνία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Έχοντας χρηματιστηριακή αξία 13 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Netflix στις αρχές Δεκεμβρίου (1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια), η Microsoft φαίνεται ότι «αντέχει» την εξαγορά του Netflix. Ένα λάβει κανείς υπόψη του ένα πρόσθετο τίμημα κατά 30% στην πιθανή πρόταση εξαγοράς, η συναλλαγή θα μπορούσε να φτάσει τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η επόμενη μέρα δεν προβλέπεται ρόδινη, καθώς θα ήταν δύσκολο να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση κόστους στη συνέχεια. Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morningstar, μετά τη φορολόγηση των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων λειτουργικών κερδών που προβλέπεται για το Netflix το 2024, η τεκμαρτή απόδοση της επένδυσης θα ήταν μόνο το μισό του 8% του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου της.

Από την άλλη, το Reuters σημειώνει ότι «ο Nadella έχει αψηφήσει και στο παρελθόν μια τέτοια οικονομική λογική. Και αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει ότι είναι τολμηρός διαπραγματευτής». Γι’αυτό και συμπεραίνει ότι «σε αυτή τη βάση, είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι η Microsoft θα βάλει στο στόχαστρο της το Netflix».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις