Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μιχάλης Αρβανίτης: «Στη Reveffect προσφέρουμε νέες υπηρεσίες και αποτελεσματικές στρατηγικές για το Revenue Management»

O Μιχάλης Αρβανίτης, CEO της Reveffect, μιλάει στο Startupper Mag για τη μοντέρνα και διαρκώς εξελισσόμενη Startup εταιρεία του

 

O Μιχάλης Αρβανίτης, CEO της Reveffect, μιλάει στο Startupper Mag για τη μοντέρνα και διαρκώς εξελισσόμενη Startup εταιρεία του, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες Revenue Management σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα, ενώ λανσάρει και δύο καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, το Reveffect RMS και το Demand Prognosis.

Startupper Mag: Το μότο της Reveffect είναι «είμαστε η νέα γενιά στο ξενοδοχειακό Total Revenue Management». Θα θέλατε να αναλύσετε τους όρους «Revenue Management» και «Demand Forecasting» στους αναγνώστες μας που ενδεχομένως δεν τον γνωρίζουν;

Μιχάλης Αρβανίτης: Το ξενοδοχειακό Revenue Management είναι η διαδικασία χρήσης στρατηγικών που βασίζονται σε δεδομένα για τη μεγιστοποίηση των εσόδων για ξενοδοχεία, καταλύματα, βίλλες και άλλες επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας. Αυτό περιλαμβάνει την ανάλυση των τάσεων της αγοράς, της συμπεριφοράς των καταναλωτών των ιστορικών δεδομένων και των μελλοντικών προγνωστικών μοντέλων για τον καθορισμό των βέλτιστων τιμών, των επιπέδων αποθέματος και των καναλιών διανομής για τα δωμάτια και τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης. Ο στόχος της διαχείρισης εσόδων είναι να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση ορίζοντας τιμές που είναι ελκυστικές για τους πελάτες, ενώ παράλληλα μεγιστοποιούν τα έσοδα για την επιχείρηση. Αυτό απαιτεί βαθιά κατανόηση των (segments) τμημάτων των πελατών, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας στις τιμές, των μοτίβων κρατήσεων και των προτιμήσεών τους καθώς και της χρονικής στιγμής που πραγματοποιούν τις κρατήσεις τους.

Η πρόβλεψη της ζήτησης (Demand Forecasting) είναι η διαδικασία πρόβλεψης της μελλοντικής ζήτησης για υπηρεσίες φιλοξενίας, όπως δωμάτια σε ξενοδοχεία, κρατήσεις σε εστιατόρια και άλλες συναφείς υπηρεσίες. Περιλαμβάνει την ανάλυση διαφόρων παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τη ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες, όπως οι οικονομικές τάσεις, η εποχικότητα, τα καιρικά μοτίβα, οι πληρότητα των πτήσεων και των ακτοπλοϊκών γραμμών, τα γεγονότα και ο ανταγωνισμός.

Ο πρωταρχικός στόχος της πρόβλεψης ζήτησης στον κλάδο της φιλοξενίας είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους και να κατανείμουν τους πόρους πιο αποτελεσματικά. Με την ακριβή πρόβλεψη της ζήτησης, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις στρατηγικές τιμολόγησης, προσωπικού, αποθέματος και μάρκετινγκ.

Για να αναπτύξουν ακριβείς προβλέψεις ζήτησης, οι επιχειρήσεις φιλοξενίας συχνά χρησιμοποιούν ιστορικά δεδομένα, έρευνες αγοράς και τεχνικές στατιστικής ανάλυσης. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες, όπως αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουν την ακρίβεια των προβλέψεών τους. Συνολικά, η πρόβλεψη ζήτησης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία των επιχειρήσεων φιλοξενίας, βοηθώντας τις να παραμείνουν μπροστά από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και τις προτιμήσεις των πελατών.

Startupper Mag: Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η Reveffect σε ξενοδόχους/ιδιοκτήτες καταλυμάτων και πως τις διαφοροποιεί ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία της εκάστοτε μονάδας; 

Μιχάλης Αρβανίτης: Στην Reveffect παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες revenue management σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και δύο καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, το Reveffect RMS και το Demand Prognosis.

Όλες μας οι υπηρεσίες προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και έχουν ως σκοπό την καλύτερη εμπορική τοποθέτηση των ξενοδοχείων – καταλυμάτων στην αγορά και την αύξηση των εσόδων τους. Τα μεγαλύτερα σε αριθμό κλινών καταλύματα σε εμπορικές περιοχές έχουν περισσότερο ανάγκη από γρήγορες και τεκμηριωμένες αποφάσεις που τους προσφέρουν τα νέα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία ενώ μικρότερα καταλύματα σε λιγότερο τουριστικές περιοχές έχουν ανάγκη να τοποθετηθούν στην αγορά πιο έξυπνα και αποδοτικά. Έτσι, οι υπηρεσίες μας κάθε φορά είναι ‘’φτιαγμένες’’ πάνω στις πραγματικές ανάγκες και η τεχνολογία μας δίνει απαντήσεις στην αύξηση των εσόδων.

Startupper Mag: Η εταιρία σας βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία και το 2023 προβλέπεται να συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό. Ωστόσο, από την εμπειρία σας, θεωρείτε ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν πλήρως κατανοήσει τη σημασία του εξειδικευμένου Revenue Management;

Μιχάλης Αρβανίτης: Η φετινή χρονιά μας βρίσκει σε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τα προηγούμενα χρόνια και ήδη έχουμε προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους. Σχετικά με το αν οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν κατανοήσει την έννοια του εξειδικευμένου Revenue Management η απάντηση είναι σε δυο κατηγορίες. Οι μεγάλες αλυσίδες και τα περισσότερα πολυτελή καταλύματα σε εμπορικούς προορισμούς πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει πλήρως και από την άλλη πλευρά οι νέοι ξενοδόχοι και διαχειριστές σε μικρότερες τουριστικές μονάδες δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τις δυνατότητες που τους προσφέρουν οι σύγχρονές στρατηγικές και τεχνολογίες πάνω στο κομμάτι του RM και πιστεύουν ότι Rm είναι μόνο με μικρές αυξομειώσεις στις τιμές πώλησης των δωματίων τους.

Startupper Mag: Σε μια περισσότερο προσωπική ερώτηση, πόσο δύσκολο είναι για μια αυτοχρηματοδοτούμενη στο ξεκίνημά της Startup εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τουρισμό και προσπαθεί να σταθεροποιηθεί να «αντέξει» ουσιαστικά τρία χρόνια πανδημίας;

Μιχάλης Αρβανίτης: Οι προηγούμενες χρονιές ήταν αρκετά δύσκολές στο να γίνουν νέες και κερδοφόρες συνεργασίες με τουριστικές μονάδες. Αυτή ήταν και η πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Ένα μεγάλο κομμάτι νέων εταιριών και startups μείωσαν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών τους ώστε να αναπτυχθούν και πολλές όπως και εμείς είχαμε χρόνο ώστε να βελτιώσουμε και να προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Επίσης, επενδύσαμε στους υφιστάμενους πελάτες μας και σταθήκαμε δίπλα τους κάνοντας περισσότερα από τα αναμενόμενα ώστε να ανακάμψουν και εκείνοι ταχύτερα και με αυτό τον τρόπο έχουμε μακροχρόνιες συνεργασίες. Το γεγονός ότι ανήκουμε στις αυτοχρηματοδοτούμενες εταιρίες μας έδωσε και την ευελιξία στις γρήγορες αποφάσεις και στον περιορισμό των εξόδων χωρίς πρόσθετους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Startupper Mag: Στο Startupper Mag επιθυμούμε διαχρονικά να αναδεικνύουμε και να επιβραβεύουμε την καινοτομία των επιχειρήσεων. Ποια σύγχρονα τεχνολογικά «όπλα» χρησιμοποιεί η Reveffect για να κερδίσει τη… μάχη του ανταγωνισμού;

Μιχάλης Αρβανίτης: Στην Reveffect προσφέρουμε στους συνεργάτες μας νέες υπηρεσίες και αποτελεσματικές στρατηγικές ώστε να κάνουν outsourced (εξωτερική ανάθεση) όλου του τμήματος του Revenue Management της μονάδας τους. Πάνω σε αυτό τους προσφέρουμε εξειδίκευση, εξοικονόμηση κόστους, βελτιωμένη απόδοση εσόδων και πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία. Τα δύο βασικά μας τεχνολογικά εργαλεία που προσφέρονται σε επίπεδο software as a service είναι το Reveffect RMS όπου αυτοματοποιούμε μέσω της πλατφόρμας μας όλη την στρατηγική τιμολόγησης με τεκμηριωμένες προτάσεις και το Reveffect Demand Prognosis το οποίο είναι ένα καινοτόμο εργαλείο πρόβλεψης της ζήτησης για κάθε μονάδα ξεχωριστά και όχι ενός συνόλου περιοχής. Προβλέποντας τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους, μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες εκ των προτέρων, όπως να παραγγείλουν προμήθειες, να προγραμματίσουν το προσωπικό και να προσαρμόσουν τις τιμές των δωματίων, για να διασφαλίσουν ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καλεσμένων τους.

Startupper Mag: Αναφέρετέ μας αν θέλετε ορισμένους από τους πελάτες σας και τις περιοχές στις οποίες αυτοί δραστηριοποιούνται τουριστικά. Τελικά, κρίνετε ότι είναι «ισχυρότερη» η Αθήνα ή τα νησιά μας;

Μιχάλης Αρβανίτης: Οι περιοχές που δραστηριοποιούμαστε είναι αρκετές. Εκτός από εμπορικές περιοχές όπως η Αθήνα και οι Κυκλάδες έχουμε συνεργασία και σε περιοχές όπως η Καλαμάτα, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική και νησιά του Ιονίου. Πρόσφατα συνάψαμε συνεργασία με ένα νέο όμιλο ξενοδοχείων The Newel group με δυνατή παρουσία στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι ισχυρότερη ως προς του ότι λίγο πολύ το ετήσιο αποτέλεσμα σε πληρότητα και έσοδα είναι αναμενόμενο και με σωστή στρατηγική τα έσοδα δεν παρουσιάζουν μεγάλη εποχικότητα ενώ τα νησιά μας και κυρίως η Μύκονος και η Σαντορίνη προσφέρουν τεράστια περιθώρια κέρδους λόγο της υπεραξίας που έχουν δημιουργήσει. Η Αθήνα όμως συνεχίζει να είναι ο κόμβος σύνδεσης με όλους τους καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμός.

Startupper Mag: Τέλος, χωρίς να… μασάμε λόγια, είστε αισιόδοξος για τη χρήση των νεών τεχνολογιών, την επιστημονική ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων, την παγίωση του Revenue Management και όλων των υπολοίπων που παρέχει στους πελάτες της η Reveffect, ή ο τουρισμός στην Ελλάδα θα συνεχίσει στο μοτίβο του «έχουμε ήλιο, θάλασσα και καλό φαγητό, θα έρθουν εδώ»;

Μιχάλης Αρβανίτης: Παρατηρούμε το τελευταίο 6μηνο μια συνεχή αύξηση στην επιθυμία των Ελλήνων ξενοδόχων να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις νέες στρατηγικές στο Revenue Management και θέλουν να δοκιμάσουν τα τεχνολογικά εργαλεία που τους είναι διαθέσιμα στην αγορά. Σε μια μειοψηφία αυτών, η έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων τους κάνει αυτά τα εργαλεία δύσκολα ως προς την κατανόηση των δυνατοτήτων τους. Γεγονός είναι όμως ότι οι περισσότεροι είναι σε θέση να εμπιστευτούν τις νέες τεχνολογίες και μπορούν να τις βάλουν στην καθημερινότητα τους. Οι πελάτες από την παγκόσμια και ελληνική αγορά θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα διότι αποτελούμε ένα δυνατό τουριστικό brand. Όσοι επιχειρηματίες όμως κατανοήσουν γρηγορότερα ότι το brand της Ελλάδας από μόνο του δεν αρκεί για μια επιτυχημένη επιχείρηση και εντάξουν στο σύνολο των επιχειρήσεων τους εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης και νέες τεχνολογίες τότε έχουν περισσότερες πιθανότητες καλύτερης εμπορικής τοποθέτησης και αύξηση των εσόδων τους.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Startupper Mag #35

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις