Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το παρόν και το μέλλον του οικοσυστήματος και της ερευνητικής επιχειρηματικότητας

Το ΕΚΕΤΑ συνεισφέρει αποφασιστικά στο οικοσύστημα καινοτομίας μέσω των εξαιρετικών του επιδόσεων στη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας υψηλής ποιότητας

Του Δρ. Δημήτρη Τζοβάρα, Πρόεδρου του ΕΚΕΤΑ

 

Μία σειρά εξελίξεων που παρατηρούνται στον σύγχρονο κόσμο όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, η γήρανση του πληθυσμού, οι οικονομικές ανισότητες και η ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη, αλλάζουν δραστικά τον τρόπο ζωής μας, καθιστώντας την επένδυση στην καινοτομία ως το κλειδί για ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον.

Μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, η δυναμική του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα αλλάζει, γεγονός που καταδεικνύεται από την αύξηση των επενδύσεων έρευνας και ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Αν και βρίσκεται ακόμη στην αρχή της εξέλιξής του, εδώ είναι που βρίσκεται η ευκαιρία. Το ανθρώπινο κεφάλαιο υπάρχει και με τα κατάλληλα κίνητρα -οικονομικά και άλλα-  και funds που θα στηρίξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τους τεχνοβλαστούς και τις ερευνητικές ομάδες,  το περιθώριο ανάπτυξης είναι μεγάλο.

Το ΕΚΕΤΑ συνεισφέρει αποφασιστικά στο οικοσύστημα καινοτομίας μέσω των εξαιρετικών του επιδόσεων στη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας υψηλής ποιότητας και της μετατροπής της γνώσης αυτής σε καινοτόμα προϊόντα, που δημιουργούν θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΕΤΑ, διακρίνεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη στην προσέλκυση έργων μέσα από εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους ενώ διευρύνει με εντυπωσιακό ρυθμό το δίκτυο των συνεργατών του. Την ίδια στιγμή, αριθμεί σήμερα 23 εταιρίες – τεχνοβλαστούς, 41 ενεργά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πολλές πρωτοβουλίες, που συνδέουν τον ερευνητικό ιστό με την πραγματική οικονομία, όπως οι τρεις συνεργατικοί σχηματισμοί και το Κέντρο Ικανοτήτων που δίνουν έμφαση στους τομείς της Βιομηχανίας 4.0, των μεταφορών και των έξυπνων κτιρίων.

Στα χρόνια που ακολουθούν, η επιστημονική αριστεία για τη δημιουργία σημαντικού κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου θα συνεχίσει να αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα, ανταποκρινόμενοι στην αποστολή μας, που δεν είναι άλλη από τη  διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #50

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις