StartUpper

ΙΤΕ: «Γενναία» ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης- Νέα ερευνητικά προγράμματα στο προσκήνιο

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη επισκέφθηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας. Εκεί τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο οποίος μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, παρουσίασαν τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματα του ΙΤΕ.

Ο κ. Δήμας, μαζί με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον βουλευτή Ηρακλείου, Μάξιμο Σενετάκη, ξεναγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης, που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς για Ανάλυση DNA και Βιοϊατρική Απεικόνιση, και αποτελεί μέλος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας. Στόχος του Δικτύου είναι να αναπτύξει προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες ώστε να εντοπίζεται η προδιάθεση εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης νόσου, όπως ο καρκίνος, αλλά και η εφαρμογή εξειδικευμένης θεραπείας ανάλογα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική.

Το ΙΤΕ “δημιουργεί” την πόλη του μέλλοντος

Στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Υπερβραχέων Παλμών Αττοδευτερολέπτων, όπου έγινε επίδειξη της γραμμής παραγωγής των πιο ισχυρών Αττοδευτερολέπτων παλμών φωτός στον κόσμο. Οι παλμοί αυτοί μας δίνουν την δυνατότητα να παρατηρήσουμε φαινόμενα αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας με την ύλη που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, και να καταγράψουμε την υπερταχεία δυναμική των συστημάτων του μικρόκοσμου.

To Εργαστήριο επίσης, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή υποδομή δορυφόρων Copernicus, αναπτύσει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για πόλεις, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών, με στόχο την έξυπνη και ανθεκτική πόλη του μέλλοντος.

Στη συνέχεια ο κ. Δήμας επισκέφθηκε τον Σκίνακα στα Ανώγεια όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Ακολούθησε συζήτηση με την επιστημονική ομάδα του Αστεροσκοπείου και ξεναγήθηκε στους χώρους που βρίσκεται το Τηλεσκόπιο. Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα μετράει 35 χρόνια ζωής, και έχει εδραιωθεί ως ένα από τα παραγωγικότερα επιστημονικά στη χώρα μας, συμβάλλοντας δυναμικά στην επιστροφή κορυφαίων επιστημόνων από το εξωτερικό.

Το ίδιο βράδυ, ο κ. Δήμας εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και κατά την παρουσίασή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η νέα μονάδα δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ερευνητική μελέτη και πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην επιστήμη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Καλορίζικη και με καλά ερευνητικά αποτελέσματα! Ένας νέος και πολυδύναμος χώρος, “στολίδι” για την έρευνα και την τεχνολογία στην Κρήτη, αλλά και για όλη την Ελλάδα».

Χρίστος Δήμας: Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων ερευνητικών προγραμμάτων

Παρόντες επίσης στα εγκαίνια ήταν ο γενικός γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Το εργαστήριο διαθέτει τον πρώτο στην Ελλάδα και το τέταρτο παγκοσμίως, προ-κλινικό υβριδικό τομογράφο Ποζιτρονικής/Μαγνητικής Τομογραφίας (micro PET/MRI), που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή έρευνας αιχμής και την προσέλκυση εξαιρετικού ερευνητικού δυναμικού.

Ο κ. Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα είδα από κοντά τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν με το έργο τους σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο, όπως είναι αυτός της έρευνας. Το ΙΤΕ προάγει υψηλής στάθμης ερευνητικά αποτελέσματα και αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι ανταγωνιστικότατα διεθνώς. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θα λάβει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 56.271.056 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ενίσχυση του συνόλου των ερευνητικών Ινστιτούτων και των δομών του Ιδρύματος. Είμαι βέβαιος πως η χρηματοδότη θα αποτελέσει εφαλτήριο για την υλοποίηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων, σε τεχνολογίες αιχμής, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην αναστροφή της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού μας στο εξωτερικό, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις