Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Περισσότερες επενδύσεις VC σε Gaming Startups φέτος

Τα ψηφιακά παιχνίδια διεύρυναν το κοινό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συγκεντρώνοντας περισσότερα κεφάλαια από το 2019 και το 2020.

Οι εταιρείες που υποστηρίζονται από VC στο χώρο του gaming έχουν αντλήσει σχεδόν 5,9 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση μέχρι στιγμής φέτος. Οι εταιρείες gaming ξεπέρασαν το σύνολο των κεφαλαίων που έλαβαν το 2020 και το 2019, κοντά στα επίπεδα του 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι εταιρείες συγκέντρωσαν περίπου 6,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase.

Η άνοδος της χρηματοδότησης των εν λόγω νεοφυών επιχειρήσεων μπορεί να αποδοθεί τόσο σε κοινωνικούς όσο και σε καθαρά επιχειρηματικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον Jed Strong, CEO της πλατφόρμας πληρωμών Tiv που επικεντρώνεται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και πρώην υπάλληλο που εργάστηκε στη στρατηγική του Xbox.

Πλέον άνθρωποι όλων των ηλικιών ξοδεύουν χρόνο και χρήματα στα παιχνίδια, σημειώνοντας ρεκόρ χάρη στην αλλαγή προοπτικής σχετικά με την κοινότητα του gaming και την ελκυστικότητα των προϊόντων στους καταναλωτές.

Παλαιότερα, δηλαδή, υπήρχε το στερεότυπο ότι οι gamers ζούσαν στα υπόγεια των σπιτιών των γονιών τους και έπαιζαν παιχνίδια όλη μέρα, ανέφερε ο Strong, αλλά αυτό αλλάζει. Τώρα το gaming θεωρείται περισσότερο ως μια “εικονική συμπεριφορά με σημαντικές δικτυακές επιδράσεις” και αναγνωρίζεται απλά σαν ένα ακόμη κοινωνικό γεγονός.

Οι επενδύσεις VC στα ψηφιακά παιχνίδια έχουν επίσης μεταβληθεί, σημείωσε ο Strong, βλέποντας μια στροφή από τις επενδύσεις σε μεμονωμένα στούντιο σε εταιρείες που ασχολούνται με υποδομές gaming και βοηθητικές υπηρεσίες, γεγονός που θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Έξοδοι

Το τελευταίο διάστημα αρκετές εταιρείες έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, όπως η Roblox μέσω άμεσης εισαγωγής, η Unity Technologies και η Playtika μέσω IPO, και εταιρείες esports όπως η Skillz μέσω SPACs.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες, που ιδρύθηκαν πριν 8 ή 12 χρόνια, είναι μεγαλύτερες τώρα, με τη δημόσια αγορά να συνιστά έναν τρόπο να γίνει αυτό πραγματικότητα, έχοντας ένα ρευστό κεφάλαιο, όπως τόνισε ο Josef Schuster, ιδρυτής της IPOX Schuster LLC, μιας εταιρείας που παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όσον αφορά σε νέες εισαγωγές.

Ο Schuster ανέφερε επιπλέον την Roblox ως παράδειγμα εξόδου που είχε ως στόχο να παρέχει ρευστότητα στους εργαζομένους της, καθώς η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο μέσω άμεσης εισαγωγής, κατά την οποία δεν άντλησε κεφάλαια.

Τα lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενθάρρυνε νέους τρόπους ψυχαγωγίας, αυξάνοντας τους χρήστες πολλών gaming εταιρειών. Συγκεκριμένα, η Roblox γνώρισε “ταχεία” ανάπτυξη πέρσι χάρη στην πανδημία, ενώ συμπλήρωσε σχεδόν 10 δισ. ώρες παιχνιδιού Roblox το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παρόλο που οι χρήστες έχουν αυξηθεί, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, πολλές ανάλογες εταιρείες φαίνεται να είναι υπερτιμημένες όπως η Playtika που έχει υποαποδώσει στην αγορά.

Οι  gaming εταιρείες έχουν φτάσει σε εξωπραγματικές αποτιμήσεις στις ιδιωτικές και δημόσιες αγορές. Η Epic Games, κατασκευάστρια του Fortnite και άλλων δημοφιλών παιχνιδιών, άγγιξε σε αξία τα σχεδόν 29 δισ. δολάρια μετά την άντληση δισεκατομμυρίων από επενδυτές όπως η Sony και η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Οι δημόσιες εγγραφές και οι άμεσες εισαγωγές δεν είναι οι μόνες αξιοσημείωτες έξοδοι που κατέγραψαν οι εταιρείες αυτές το 2020. Πρόσφατα, η Unity Technologies εξαγόρασε την εταιρεία peer-to-peer game streaming Parsec έναντι 320 εκατ. δολαρίων.

Συνολικά, έχουν γίνει τουλάχιστον 26 εξαγορές παγκοσμίως από εταιρείες gaming που έχουν χρηματοδοτηθεί από VC μέχρι πρότινος το 2021 και 100 όταν υπολογίζονται και εκείνες που δεν εξασφάλισαν χρηματοδότηση από VC.

Οι πλατφόρμες αναμένεται ενδιάμεσα να ενσωματώσουν μια ποικιλία προϊόντων, υπηρεσιών και προσφορών, όπως και κάθε είδος λογισμικού, από μηχανές απόδοσης μέχρι συστήματα πληρωμών.Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών στο Xbox ή τη Sony, ως μέρος μιας γενικότερης επένδυσης στην εικονική ταυτότητα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις