Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Alibaba επενδύει 300 εκατ. δολάρια σε Startup αυτόματων οχημάτων

Πρόκειται για την κινεζική DeepRoute.ai.

Η Alibaba έχει επενδύσει ένα ποσό που ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια στην κινεζική νεοσύστατη εταιρεία αυτόνομης οδήγησης DeepRoute.ai.

Η νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα τη Σενζέν κατασκευάζει συστήματα αυτόματης οδήγησης για οχήματα εξοπλισμένα με το απαραίτητο υλικό και λογισμικό. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης μια τεχνολογία για logistics.

Η DeepRoute.ai διαχειρίζεται επιπλέον μια σειρά αυτόνομων ταξί, ενώ ορισμένα από αυτά λειτουργούν από τους συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ride-hailing CaoCao και της αυτοκινητοβιομηχανίας Dongfeng Motors.

Η συμμετοχή της Alibaba στον γύρο χρηματοδότησης αναδεικνύει τα φιλόδοξα σχέδια των τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας που επιχειρούν να αποκτήσουν μια κεντρική θέση στον τομέα των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Η Alibaba είναι ήδη επενδυτής σε μια άλλη κινεζική νεοφυή επιχείρηση αυτόνομης οδήγησης για αμάξια, με την ονομασία AutoX και στηρίζει την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Xpeng.

Η Alibaba έχει ακόμη τον δικό της βραχίονα logistics με την ονομασία Cainiao, ο οποίος σχεδιάζει να αναπτύξει αυτοκινούμενα φορτηγά.

Ο Maxwell Zhou, CEO της DeepRoute.ai, ανέφερε σχετικά ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δαπανάται για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και για την αύξηση του μεγέθους του στόλου των ρομποταξί της, καθώς και για την πρόσληψη περισσότερου δυναμικού.

Η εταιρεία λειτουργεί σήμερα περίπου 70 ρομποταξί και θέλει να τα αυξήσει σε 150 έως 160. Τα μισά από αυτά θα λειτουργούν από την DeepRoute.ai, ενώ τα άλλα μισά θα τα διαχειρίζονται οι συνεργάτες της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Σε δελτίο τύπου, η εταιρεία δήλωσε ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική της περιλαμβάνει την ανάπτυξη φορτηγών μεσαίου τύπου για εφοδιασμό στον αστικό ιστό, τη βελτίωση της διαμετακόμισης για αποστολές, αλλά και την παράδοση εμπορευμάτων.

Μερικές επιπρόσθετες πηγές εσόδων της DeepRoute.ai. προέρχονται από χρεώσεις των επιβατών για την υπηρεσία ρομποταξί ή από διαμοιρασμό των εσόδων με εταιρεία ride-hailing.

Ή μπορεί και να πουλήσει το σύστημα αυτόματης οδήγησης της εταιρείας σε αυτοκινητοβιομηχανίες με αντάλλαγμα μια εφάπαξ αμοιβή όπως και μια ετήσια αμοιβή υπηρεσιών.

Στο χώρο των logistics, η DeepRoute.ai θα μπορούσε εξίσου να αναλάβει το στόλο αυτόνομης οδήγησης μιας εταιρείας ή, και πάλι, να πωλεί την τεχνολογία της, όλα αυτά σε μια βιομηχανία αυτόματης οδήγησης που γίνεται πολύ ανταγωνιστική, με έδρα την Κίνα.

Αντίστοιχα, ο κινεζικός κολοσσός του διαδικτύου Baidu και η εφαρμογή μεταφοράς με αυτοκίνητο Didi επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση. Το ίδιο και ένα πλήθος άλλων Startup στην Κίνα, ανάμεσα τους οι Pony.ai και WeRide, που επενδύουν χρήματα σε αυτόν τον τομέα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, η WeRide λάνσαρε ένα νέο προϊόν με την ονομασία Robovan, σχεδιασμένο για τον εφοδιασμό στις πόλεις, έναν τομέα επέκτασης που εξετάζει και η Deeproute.ai.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις