Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Google, Facebook, Twitter, Reddit καλούνται σε έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων διερευνά την πιθανή έμμεση εμπλοκή των κολοσσών σε όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο.

Η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά τα θανατηφόρα επεισόδια στο Καπιτώλιο κάλεσε σε δίκη τους κολοσσούς των social media. Η εν λόγω επιτροπή είχε ζητήσει πέρσι ορισμένα στοιχεία για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο από το Twitter, το Reddit, το Facebook και την Google χωρίς να λάβει όμως καμία απάντηση από τις εταιρείες.  

Η επιτροπή απαίτησε ξανά όμως από τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παραδώσουν ό, τι αρχεία είχαν που να σχετίζονται με την εγχώρια τρομοκρατία, τη διάδοση της παραπληροφόρησης και τις προσπάθειες επηρεασμού ή ανατροπής των εκλογών του 2020. 

Η επιτροπή φαίνεται να θεωρεί εν μέρει υπεύθυνες τις εταιρείες για την διάδοση των fake news και την ρητορική βίας που τροφοδότησε την επίθεση στο Καπιτώλιο καθώς οι πλατφόρμες που ανήκουν στο όνομα τους επέτρεψαν να συμβεί ό, τι ακολούθησε έχοντας στην διάθεση τους πολλά δεδομένα από αναρτήσεις μέχρι συνομιλίες.  

Το κατά πόσο συνέβαλε αυτή η μετάδοση πληροφοριών στην πυροδότηση του εξτρεμιστικού κινήματος που κατέληξε να εισέρχεται δια της βίας στο Καπιτώλιο, δίνοντας μια ηχηρή “γροθιά” στην έννοια της δημοκρατίας, θα διερευνηθεί από τις ίδιες τις αρχές που έχουν αναλάβει την υπόθεση. Αυτό που εξετάζεται προς το παρόν είναι αν οι εταιρείες όπως η Meta και η Alphabet έλαβαν ουσιαστικά μέτρα για να αποτρέψουν το συγκεκριμένο περιεχόμενο από το να φιγουράρει στις πλατφόρμες τους, ωθώντας τους ανθρώπους στην βία.  

Ο Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Bennie Thompson εξέφρασε την απογοήτευση του για την έλλειψη των στοιχείων που χρειάζονται προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις στα παραπάνω και δεσμεύτηκε παρόλα αυτά να μην ξανά συμβεί κάτι αντίστοιχο σαν την 6η Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος του Reddit ανέφερε ότι έλαβε την κλήτευση, δηλώνοντας πως θα συνεργαστεί με το σώμα για να βγει μια άκρη από όλο αυτό, απαντώντας στα αιτήματα της επιτροπής για ό, τι μπορούν να διαθέσουν από πλευράς τους.  

Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της Google είπε ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την επιτροπή για να καλύψει τα αιτήματα της σχετικά με αρχεία που ζητά και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν για όσο χρειαστεί από εδώ και στο εξής, ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική προστασίας απέναντι σε βίαιο περιεχόμενο τόσο στο Youtube όσο και σε όλο το Google.  

Ο Thompson επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Facebook και την σύμπραξη τους στο να βρουν περισσότερα στοιχεία για το τι συνέβη ακριβώς με τους οπαδούς του Τράμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο πέρσι στις 6 Ιανουαρίου. Η επιτροπή επιμένει όμως ότι οι κολοσσοί απέκρυψαν πληροφορίες βασικές για την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων, με βάση όσα ανέφερε ο Thompson σε επιστολές προς καθεμία από τις τέσσερις εταιρείες.  

Ο Thompson είπε στον CEO της Alphabet, Sundar Pichai ότι η εταιρεία απέτυχε να προσκομίσει έγγραφα που να διευκρινίζουν τις συζητήσεις της σχετικά με τη συγκράτηση του περιεχομένου και τις πολιτικές που οδήγησαν στον αποκλεισμό του Trump από το YouTube που ανήκει στην Google στον απόηχο της εξέγερσης στο Καπιτώλιο. 

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η Meta δεν παρέδωσε τα αναγκαία έγγραφα σχετικά με την διάλυση της ομάδας του Facebook που δούλευε κατά την διάρκεια του εκλογικού πανικού πριν από την εισβολή. Η Meta έχει βέβαια αμφισβητήσει τον ισχυρισμό ότι διέλυσε τη λεγόμενη ομάδα Civic Integrity. 

Ο πρόεδρος κατηγόρησε τέλος το Reddit ότι δεν πραγματοποίησε “ενδελεχή έλεγχο των αρχείων του” ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της επιτροπής, ενώ το Twitter δεν έχει προσκομίσει έγγραφα που να εξηγούν πλήρως γιατί έκλεισε τον λογαριασμό του Τραμπ. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις