Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εφαρμογές 5G στην αυτοκινητοβιομηχανία

Τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους με τεχνολογία 5G έχουν τώρα νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας μέσω του ευρωπαϊκού έργου 5G-IANA του οποίου συντονιστής είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)

Στο ευρωπαϊκό έργο 5G-IANA (από το Intelligent Automotive Network Applications) που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και το οποίο συντονίζει η ερευνητική ομάδα ISENSE Research Group του ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ συμμετέχουν συνολικά 16 εταίροι από 8 Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την επιτάχυνση του σχεδιασμού και της χρήσης δικτύων 5G σε βασικούς τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου οι πρακτικές επιχειρηματικές εφαρμογές 5G/B5G μπορούν να προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες.

Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί μια ανοικτή πειραματική πλατφόρμα μέσα από την οποία μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα αναπτύξουν, θα δοκιμάσουν και θα αξιολογήσουν τις υπηρεσίες τους πριν αυτές περάσουν στο τελικό στάδιο της εμπορικής εκμετάλλευσης. Υπερβαίνοντας έτσι το πλαίσιο μιας αμιγούς τεχνολογικής προσέγγισης, το έργο κινείται απευθείας προς την αγορά θέτοντας ως στόχο την ταχεία και ευρεία υιοθέτηση των 5G υπηρεσιών στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών αναμένεται να  πραγματοποιηθούν επτά πιλοτικές δοκιμές σε δύο υπάρχουσες υποδομές 5G, στο Ουλμ της Γερμανίας και στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, ενώ θα προταθεί μία νέα αρχιτεκτονική καθώς και νέοι μηχανισμοί ενορχήστρωσης δικτυακών εφαρμογών και διαχείρισης εικονικών λειτουργιών δικτύου (Virtual Network Functions – VNF), ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη των υπηρεσιών δικτύου σε διάφορα πεδία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, π.χ. σε οχήματα, οδικές υποδομές, κόμβους δικτύων (Mobile Edge Computing – MEC nodes) και υπολογιστικούς πόρους νέφους (cloud resources).

Ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του έργου 5G-IANA και Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, Δρ. Άγγελος Αμδίτης επισημαίνει τα σημαντικά οφέλη που αναμένεται να επιφέρει το έργο στον τομέα της οδικής ασφάλειας (π.χ. με την παροχή ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης), στον τομέα του περιβάλλοντος (π.χ. με την αξιοποίηση δεδομένων για την βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας και την εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές), αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να ανοίξουν νέους δρόμους για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στο χώρο και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το έργο, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 και πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020»,  αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής στρατηγικής για την υιοθέτηση και εξάπλωση της τεχνολογίας 5G ως βασικού μέσου για τη δημιουργία προηγμένων υπηρεσιών στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις