Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εκατόν τέσσερις Νομπελίστες ζητούν ειρήνη στον κόσμο

Για την ειρήνη και τη χρήση της επιστημονικής γνώσης με υπευθυνότητα συνυπογράφουν οι νομπελίστες, κάνοντας επείγουσα έκκληση για απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του Πούτιν και για την αποφυγή χρήσης πυρηνικών όπλων

Περισσότεροι από 100 νομπελίστες από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων ζητούν ειρήνη και παύση του πολέμου που μαίνεται στο Ουκρανικό έδαφος. Για το σκοπό αυτό, υπέγραψαν διακήρυξη με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Max Planck και την υποστήριξη του Lindau Nobel Laureate Meeting .

Η καινούργια διακήρυξη συνεχίζει την παράδοση της Διακήρυξης του Mainau του 1955 για τα Πυρηνικά Όπλα, που ήταν πρωτοβουλία  του Otto Hahn, ενός από τους συμμετέχοντες  στο  Lindau Nobel Laureate Meeting και του πρώτου Προέδρου της κοινότητας Max Planck. Με τη συγκεκριμένη Διακήρυξη οι Νομπελίστες περιέγραφαν τότε το μέγεθος της απειλής και εξέφραζαν τους κινδύνους που εγκυμονούσε η καινούργια τότε τεχνολογία των πυρηνικών όπλων – μια τεχνολογία που προερχόταν από τις προόδους της βασικής έρευνας.

Εξήντα χρόνια μετά, το 2015, κατά τη διάρκεια του 65ου Lindau Nobel Laureates Meeting , οι Νομπελίστες συνέτασσαν και υπέγραφαν τη Διακήρυξη του Μαϊνάου για την Κλιματική Αλλαγή (Mainau Declaration on Climate Change) όπου μέσα προειδοποιούσαν για την απειλή της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Μέχρι στιγμής αποφύγαμε τον πυρηνικό πόλεμο, αν και η απειλή παραμένει. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος μας αντιμετωπίζει σήμερα μια άλλη απειλή συγκρίσιμων μεγεθών. Διαδοχικές γενιές επιστημόνων συνέβαλαν στη δημιουργία ενός κόσμου που εξελικτικά ευημερεί. Αυτή η ευημερία συγκλίνει με μια ταχεία εξάντληση των παγκόσμιων πόρων. Αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων, νερού και ενέργειας θα καταλήξει τελικά στην αδυναμία της Γης να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ανθρωπότητας και θα οδηγήσει σε ανθρώπινη τραγωδία. Ήδη, οι επιστήμονες που μελετούν το κλίμα της Γης παρατηρούν τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας».

Δυστυχώς, εφτά χρόνια μετά, συνυπογράφουν άλλη μια διακήρυξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία εκφράζοντας ξανά αυτή τη φορά την ανησυχία τους για τη χρήση πυρηνικών όπλων: «Με αφορμή τον πόλεμο που προέρχεται από το ρωσικό έδαφος και τη ρητή απειλή των πυρηνικών όπλων, εμείς, οι νομπελίστες στην επιστήμη, την οικονομία και τη λογοτεχνία, αποφασίσαμε να απευθύνουμε αυτή την έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες. Ενώ εμείς, ως επιστήμονες, δεν έχουμε πολιτική εντολή, έχουμε επίγνωση της δύναμης που έχει στους κυβερνώντες και τους πολιτικούς παράγοντες η γνώση που αποκτήσαμε. Εξάλλου, τα ευρήματα και οι τεχνολογίες από την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη έχουν δώσει στους ανθρώπους τη μεγαλύτερη δύναμη για τη διαμόρφωση του συστήματος της Γης τον τελευταίο αιώνα. Η ανακάλυψη της πυρηνικής σχάσης δημιούργησε τη βάση για την κατασκευή πυρηνικών όπλων καταστροφής. Ο σημερινός όγκος τους έχει τη δυνατότητα να καταστήσει τη Γη ακατοίκητη για τους ανθρώπους και να εξαφανίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Επομένως, τέτοια όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν!».

Οι 104 υπογράφοντες καλούν τις κυβερνήσεις και τους business leaders να χρησιμοποιήσουν την επιστημονική γνώση και τις τεχνολογίες με υπευθυνότητα και με επίγνωση των μακροπρόθεσμων συνεπειών τους. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καλείται να σεβαστεί τις συμφωνίες βάσει του διεθνούς δικαίου, να ανακαλέσει τις ένοπλες δυνάμεις του, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και να εγκαθιδρύσει την ειρήνη.

Το Lindau Nobel Laureates Meetings και η Κοινότητα Μαξ Πλανκ είναι πεπεισμένοι ότι η επιστήμη πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο, ακόμα κι αν η πολιτική παραμένει σιωπηλή ή συγκρουσιακή. Μαζί με αυτό έρχεται η ελπίδα ότι αυτή η πρωτοβουλία, μαζί με αναρίθμητες άλλες, θα οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στην επιστροφή στην ειρηνική αλληλεπίδραση μεταξύ των εθνών.

Σχετικά με τις συναντήσεις των βραβευμένων με Νόμπελ στο Lindau της Βαυαρίας

Κάθε χρόνο από το 1951 μέχρι σήμερα οι Νομπελίστες δίνουν ραντεβού με νέους ερευνητές από όλο τον κόσμο σε αυτό το ειδυλλιακό σημείο στο κέντρο της Ευρώπης. Η ιστορία της διοργάνωσης ξεκινά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν δυο γιατροί από το Λιντάου, ο Franz Karl Hein και ο Gustav Parade, είχαν την ιδέα διοργάνωσης ενός συνεδρίου, που θα βοηθούσε στην απομάκρυνση της Γερμανίας από την εμπειρία όχι μόνο του πολέμου αλλά και της πνευματικής απομόνωσης και της επιστημονικής παραμόρφωσης της ναζιστικής περιόδου.

Η ιδέα τους υποστηρίχτηκε από ένα «ανοιχτό μυαλό» της εποχής, τον κόμη Lennart Bernadotte af Wisborg (1909-2004), εγγονό του βασιλιά Γουσταύου Ε΄ της Σουηδίας, που ζούσε στο άλλο άκρο της λίμνης της Κωνσταντίας στο νησί Μαινάου. Και αυτό δεν έγινε αυθαίρετα. Ο προπάππος του, ο Σουηδός βασιλιάς Όσκαρ Β΄, ήταν εκείνος που απένειμε τα πρώτα βραβεία Νόμπελ.

Στις 11 Ιουνίου 1951 ξεκίνησε η πρώτη «Ευρωπαϊκή Συνάντηση των Βραβευθέντων με Νόμπελ στην Ιατρική» από τον Κόμη Bernadotte. Επτά Νομπελίστες και 400 γιατροί από τη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες προσήλθαν στο Λιντάου. Το 1952 ο αριθμός των Νομπελιστών ανήλθε σε δέκα, ενώ το 1953 για πρώτη φορά η συνάντηση, λαμβάνοντας θεματικό χαρακτήρα, αφιερώθηκε στη Φυσική και το 1954 στη Χημεία. Κατά την πρώτη δεκαετία της συνάντησης ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων ερευνητών προερχόταν από τη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες Αυστρία και Ελβετία. Αργότερα άρχισαν να συμμετέχουν νέοι ερευνητές από τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες.

Σήμερα πρόεδρος του Lindau Nobel Laureate Meeting και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του αντίστοιχου ιδρύματος είναι η κοντέσα Bettina Bernadotte, κόρη του κόμη Bernadotte. Ο θεσμός υποστηρίζεται από ένα παγκόσμιο επιστημονικό δίκτυο περίπου 300 ιδρυμάτων-εταίρων, το οποίο περιλαμβάνει ακαδημίες επιστημών, εθνικά υπουργεία, πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα, ερευνητικούς οργανισμούς, ιδρύματα, εταιρείες, διεθνείς οργανώσεις.

Από το 1951 στα Lindau Nobel Laureate Meeting έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 35.000 νέοι ερευνητές από 80 χώρες. Μέσω διαφόρων διακηρύξεων (2020 για την Ανοιχτή Επιστήμη, 2015 για την Κλιματική Αλλαγή, 1955 Κατά της Χρήσης Πυρηνικών Όπλων) οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα συμμετάσχει στη δημόσια συζήτηση με πολιτικές εκκλήσεις.

Οι Νομπελίστες που υπέγραψαν:

Prof. Dr. Peter Agre, Johns Hopkins Malaria Research Institute, Baltimore, USA

Prof. Dr. Harvey J. Alter, National Institute of Health, Bethesda, USA

Prof. Dr. Hiroshi Amano, Nagoya University, Japan

Prof. Dr. Dres. h.c. Werner Arber, Universität Basel, Switzerland

Prof. Dr. Frances H. Arnold, California Institute of Technology, Pasadena, USA

Prof. Dr. Barry C. Barish, California Institute of Technology, Pasadena, USA

Prof. Dr. Françoise Barré-Sinoussi, Institut Pasteur, Paris, France

Prof. Dr. J. Georg Bednorz, IBM Research GmbH, Rüschlikon, Switzerland

Prof. Dr. Elizabeth H. Blackburn, University of California, San Francisco, USA

Prof. Dr. Thomas R. Cech, University of Colorado Boulder, Boulder, USA

Prof. Dr. Martin Chalfie, Columbia University, New York, USA

Prof. Dr. Emmanuelle Charpentier, Max-Planck-Forschungsstelle für die Wissenschaft der Pathogene, Berlin, Germany

Prof. Dr. Steven Chu, Stanford University, USA

Prof. Dr. Aaron Ciechanover, Technion – Israel Institute of Technology, Haifa

J. M. Coetzee, Adelaide, Australia

Prof. Dr. Elias J. Corey, Harvard University, Cambridge, USA

Prof. Dr. Robert F. Curl Jr., Rice University, Houston, USA

Sir Angus S. Deaton, Princeton University, USA

Prof. Dr. Johann Deisenhofer, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, USA

Baron François Englert, Université Libre de Bruxelles, Belgium

Prof. Dr. Gerhard Ertl, Fritz-Haber-Institut der Max-Planck-Gesellschaft, Berlin, Germany

Prof. Dr. Ben L. Feringa, University of Groningen, Netherlands

Prof. Dr. Albert Fert, Université Paris-Sud, France

Prof. Dr. Joachim Frank, Columbia University, New York, USA

Prof. Dr. Jerome I. Friedman, MIT Massachusetts Institute of Technolgy, Cambridge, USA

Sir Andre K. Geim, University of Manchester, UK

Prof. Dr. Reinhard Genzel, Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik, Garching, Germany

Prof. Dr. Andrea Ghez, University of California, Los Angeles, USA

Prof. Dr. Carol W. Greider, University of California, Santa Cruz, USA

Prof. Dr. John L. Hall, University of Colorado, Boulder, USA

Prof. Dr. Oliver Hart, Harvard University, Cambridge, USA

Prof. Dr. Richard Henderson, MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK

Prof. Dr. Avram Hershko, Technion – Israel Institute of Technology, Haifa

Prof. Dr. Roald Hoffmann, Cornell University, Ithaca, USA

Prof. Dr. Jules A. Hoffmann, Université de Strasbourg, France

Prof. Dr. Tasuku Honjo, Kyoto University Graduate School of Medicine, Japan

Prof. Dr. H. Robert Horvitz, MIT Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA

Prof. Dr. Robert Huber, Max-Planck-Institut für Biochemie, Planegg-Martinsried, Germany

Sir Tim Hunt, Okinawa Institute of Science and Technology (OIST), Kunigami Gun, Japan

Prof. Dr. Louis J. Ignarro, University of California, Los Angeles, USA

Prof. Dr. William G. Kaelin, Jr., Harvard Cancer Center, Boston, USA

Prof. Dr. Daniel Kahneman, Princeton University, USA

Prof. Dr. Takaaki Kajita, University of Tokyo, Japan

Prof. Dr. Martin Karplus, Harvard University, Cambridge, USA

Prof. Dr. Wolfgang Ketterle, MIT Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA

Prof. Dr. Klaus von Klitzing, Max-Planck-Institut für Festkörperforschung, Stuttgart, Germany

Prof. Dr. Roger D. Kornberg, Stanford University, USA

Prof. Dr. Finn E. Kydland, University of California, Santa Barbara, USA

Prof. Robert B. Laughlin, Stanford University, USA

Prof. Dr. Yuan Tseh Lee, Academia Sinica, Taipei, Taiwan (China)

Sir Anthony J. Leggett, University of Illinois at Urbana-Champaign, USA

Prof. Dr. Jean-Marie Lehn, Université de Strasbourg, France

Prof. Dr. Tomas Lindahl, Francis Crick Institute, London, UK

Prof. Dr. Benjamin List, Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, Mülheim a.d. Ruhr, Germany

Prof. Dr. David MacMillan, Princeton University, USA

Prof. Dr. Rudolph A. Marcus, California Institute of Technology, Pasadena, USA

Prof. Dr. Eric S. Maskin, Harvard University, Cambridge, USA

Prof. Dr. John C. Mather, NASA, Greenbelt, USA

Prof. Dr. Michel Mayor, Universitè de Genève, Switzerland

Prof. Dr. Arthur B. McDonald, Queen’s University, Kingston, Canada

Prof. Dr. Craig C. Mello, University of Massachusetts Medical School, Worcester, USA

Prof. Dr. Hartmut Michel, Max-Planck-Institut für Biophysik, Frankfurt am Main, Germany

Prof. Dr. William E. Moerner, Stanford University, USA

Prof. Dr. Edvard I. Moser, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway

Prof. Dr. May-Britt Moser, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway

Prof. Dr. Shuji Nakamura, University of California, Santa Barbara, USA

Prof. Dr. Erwin Neher, Max-Planck-Institut für biophysikalische Chemie, Göttingen, Germany

Sir Konstantin S. Novoselov, National University of Singapore

Prof. Dr. Ryoji Noyori, Japan Science and Technology Agency, Tokyo

Sir Paul M. Nurse, The Francis Crick Institute, London, UK

Prof. Dr. Christiane Nüsslein-Volhard, Max-Planck-Institut für Entwicklungsbiologie, Tübingen, Germany

Prof. Dr. John O’Keefe, Sainsbury Wellcome Centre, London, UK

Prof. Dr. Giorgio Parisi, Sapienza Università di Roma, Italy

Prof. Dr. William D. Phillips, National Institute of Standards and Technology (NIST), Gaithersburg, USA

Sir Christopher A. Pissarides, The University of London, UK

Prof. Dr. John C. Polanyi, University of Toronto, Canada

Dr. Venkatraman Ramakrishnan, MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK

Sir Peter J. Ratcliffe, University of Oxford, UK

Prof. Dr. Adam G. Riess, Johns Hopkins University, Baltimore, USA

Sir Richard J. Roberts Ph.D. F.R.S., New England Biolabs, Inc., Ipswich, USA

Prof. Dr. Michael M. Rosbash, HHMI/Brandeis University, Waltham, USA

Prof. Dr. James E. Rothman, Yale University, New Haven, USA

Prof. Dr. Bert Sakmann, Max-Planck-Institut für Neurobiologie, Planegg-Martinsried, Germany

Prof. Dr. Jean-Pierre Sauvage, Université de Strasbourg, France

Prof. Dr. Randy W. Schekman, University of California, Berkeley, USA

Prof. Dr. Brian P. Schmidt, The Australian National University, Canberra

Prof. Dr. Richard R. Schrock, MIT Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA

Prof. Dr. Gregg L. Semenza, Johns Hopkins School of Medicine, Baltimore, USA

Prof. Dr. Robert J. Shiller, Yale University, New Haven, USA

Prof. Dr. George P. Smith, University of Missouri, Columbia, USA

Prof. Dr. Vernon L. Smith, Chapman University, Orange, USA

Sir J. Fraser Stoddart, Northwestern University, Evanston, USA

Prof. Dr. Horst L. Störmer, Columbia University, New York, USA

Prof. Dr. Jack W. Szostak, Harvard Medical School, Boston, USA

Prof. Dr. Joseph H. Taylor, Jr, Princeton University, USA

Prof. Dr. Kip S. Thorne, Caltech – California Institute of Technology, Pasadena, USA

Sir John E. Walker, University of Cambridge, UK

Prof. Dr. Rainer Weiss, LIGO MIT, Cambridge, USA

Prof. Dr. M. Stanley Whittingham, Binghamton University (SUNY), USA

Prof. Dr. Eric F. Wieschaus, Princeton University, USA

Prof. Dr. Torsten N. Wiesel, The Rockefeller University, New York, USA

Prof. Dr. Robert W. Wilson, Cambridge, USA

Prof. Dr. Kurt Wüthrich, The Scripps Research Institute (TSRI), La Jolla, USA

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις