Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βουλή: Χρηματοδότηση σε δήμους που θα αναπτύξουν δημόσια σημεία με internet

«Επιλύνονται χρόνια προβλήματα προκειμένου να επιταχυνθεί η κτηματογράφηση της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος υποστηρίζοντας τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τις «Πρότυπες προτάσεις σε έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως με αυτή την τροπολογία ρυθμίζονται θέματα που έχουν προκύψει και αφορούν το Εθνικό Κτηματολόγιο καθώς και μια διάταξη σχετικά με την δυνατότητα των δήμων να αποκτούν πρόσβαση σε δημόσια δίκτυα για το internet.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λιβάνιος, η πρώτη διάταξη αφορά το θέμα των αποζημιώσεων των Κτηματολογικών Γραφείων -που είναι ένα παλαιό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις διαδοχικές τυπικές ή άτυπες παρατάσεις των συμβάσεων φωτογράφησης- ώστε να μην οδηγηθούν στα δικαστήρια, υπάρξει διακοπή της κτηματογράφησης και το δημόσιο επιβαρυνθεί με επιτόκια σε περίπτωση βάσιμης δικαίωσή τους.

Με το δεύτερο και τρίτο άρθρο επιχειρείται μια τομή, καθώς καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή των συμβολαίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών και παρέχεται η δυνατότητα ο συμβολαιογράφος να τα υποβάλει ηλεκτρονικά στα Κτηματολογικά Γραφεία.

Το τέταρτο άρθρο αφορά τον έλεγχο των αιτήσεων που κάνουν τα Κτηματολογικά Γραφεία, καθώς υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις τα προηγούμενα χρόνια που περιγράφουν τον έλεγχο που μπορεί να κάνει ο υποθηκοφύλακας και αυτή η ενσωμάτωση θα επιταχύνει την διαδικασία καταχώρησης των συμβολαιογραφικών πράξεων.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων στους δήμους για το πρόγραμμα W5GR που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2013 και σε λίγες ημέρες ελπίζουμε ότι θα έχουμε τελικό ανάδοχο και περίπου 2.700 σημεία όλης της Ελλάδας θα αποκτήσουν σε κοινόχρηστους χώρους ελεύθερη πρόσβαση στο internet.

Ο υφυπουργός, απάντησε σχετικά με την υποστελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων ότι αυτό είναι ένα πολύ παλαιό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις μετατάξεις και σε ένα μέτρο έχει αντιμετωπιστεί. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, τόνισε πως δεν ακυρώνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος από αυτούς που κάνει το Κτηματολογικό Γραφείο, απλά τους ομογενοποιούμε και προχωράμε με την δυνατότητα της ψηφιοποίησης και της δυνατότητας πρόσβασης σε Μητρώα και Αρχεία δικηγόρων, μηχανικών και συμβολαιογράφων. Σχετικά με τις δαπάνες των δήμων, ο υφυπουργός είπε ότι θα χρηματοδοτηθεί όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός που χρειάζονται και η εγκατάστασή του που ανέρχεται σε περίπου 2,6-2,7 εκατ. ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις